Allt ont förra regeringens fel,allt gott, nuvarandes förtjÀnst

Det rÄder ingen tvekan om att han har lite flax, Stefan Löfven.

Ledaren2017-04-19 13:45
Detta Àr en ledare.

NÀr hans finansminister Magdalena Andersson pÄ tisdagen i yrande snöbyar lade fram sin sÄ kallade vÄrbudget sÄ var det med starka siffror i ryggen. NÀstan allt pekar Ät rÀtt hÄll. Det vill sÀga uppÄt, frÄn en redan hög nivÄ.

Stefan Löfven har under sin tid som statsminister lidit av extremt lÄga popularitetssiffror, samtidigt som partiet vare nere och tangerat det ena bottenrekordet efter det andra, nÀr det gÀller vÀljarsympatierna.

Han gjorde ocksÄ ett vÀldigt veligt och osÀkert intryck i början av sin Àmbetstid, liksom finansminister Magdalena Andersson. Det Àr illa för en statsminister att visa obeslutsamhet, och katastrof för en finansminister.

Deras förtjÀnst

Men bÄda har tagit sig i sina respektive roller. De har fÄtt Äka en hel del snÄlskjuts av hÀndelser som ligger utanför deras kontroll men icke desto mindre ser det ljusare ut, för sÄvÀl dem sjÀlva, som för Sveriges finanser.

Arbetslösheten verkar fortsÀtta att sjunka, Àven om tydliga tecken tyder pÄ att den nu har bottnat kring de sju procent den nu ligger pÄ. Statens finanser visar kraftfullt överskott Àven om en stor del av detta Ästadkommits som en följd av skattehöjningar.

Pengar har alltsÄ flyttats frÄn medborgare och företag, till staten.

Men vad som Àr viktigare för regeringen Löfven Àr att de hÀr siffrorna kan visas upp sÄ förhÄllandevis lÄngt ifrÄn maktskiftet, att de bÄda med viss framgÄng kan hÀvda att utvecklingen Àr deras förtjÀnst.

Det innebÀr att Stefan Löfven och Magdalena Andersson hamnat i den avundsvÀrda situationen att de i början av sin mandatperiod i toppen av regeringen, kunde hÀvda att all Sveriges och vÀrldens ondska, berodde pÄ den förra regeringens inkompetens.

Och omvÀnt nu efter snart tre Är i regeringsposition, allt gott beror pÄ S- och MP-regeringens synnerligen goda omdömen och politik.

Sanningen ligger vÀl nÄgonstans mellan dessa ytterligheter.

Absurd utveckling

Vad som Àr viktigare Àn siffror, kurvor och tabeller Àr dock sakernas tillstÄnd i landet. Ute i den sÄ kallade verkligheten.

Det berör mig fruktansvĂ€rt mycket, exempelvis att konstatera att Ă€ldreomsorgen inte fungerar. I ett av vĂ€rldens allra mest vĂ€lmĂ„ende och rika lĂ€nder. År 2017.

Samma sak med sjukvÄrden. Med skolan. Med tryggheten, alltsÄ polisen. Med... ja, listan kan göras lÄng som fyra svÄra Är.

Det hjÀlper inte mycket att stÄ dÀr och babbla om positiva kurvor, medan vÄra Äldringar nekas plats pÄ de boende de sjÀlva vill. NÀr platserna inte rÀcker till och nÀr 40 000 Àldre sÀgs lida av undernÀring.

Herregud. Hör sjÀlva. 40 000. Det Àr ju knÀppt.

Och dÀr stÄr hon och babblar om en positiv finansiell utveckling. Det Àr absurt.

Samma sak med polisen. Nu diskuteras pÄ fullt allvar att allt fler privatpersoner vill fÄ tillstÄnd att bÀra vapen. Eftersom de inte kÀnner sig trygga.

Omöjlig ekvation

Alla dessa brister tyder pÄ en fundamental brist i hela resonemanget. Man försöker lösa ett problem, genom att hÄlla emot och ge igen istÀllet för att angripa problemet i dess grund.

NÀr partierna exempelvis lyfter fram polisvÀsendet som den kanske enskilt viktigaste frÄgan i politiken för nÀrvarande, med miljardtillskott i plural sÄ Àr det att ge upp, anser jag.

Visst det Àr vÀl bra att polisen fÄr mer resurser. Liksom militÀren, Trafikverket, och hundra andra myndigheter men bÀttre vore vÀl att försöka göra polisen effektivare. Det har blivit en kamp som mest liknar vilken gÄrdsauktion som helst.

20 000, första andra... NÄgon? Jaha, jag hör ett bud pÄ 25 000 poliser hÀr i lokalen. Första, andra jaha, 30 000 poliser. 40 000 nÄgon?

Ge de duktiga poliser vi har en organisation, de sjÀlva vill ha för att kunna stÀvja brotten - istÀllet för att pracka pÄ dem idiotiska arbetsförhÄllande. Poliserna har inte blivit fÀrre och de har definitivt inte blivit sÀmre.

Men ÀndÄ löses allt fÀrre brott.

Den ekvationen löses inte med en gÄrdsauktion.

Nya Ă„rsarbetare

Enligt mig Àr detta ett allmÀnt grundproblem i samhÀllet idag. Att de gamla invanda svenska modellerna Àr satta pÄ prov. Den nya tidens valfrihet och trender, stÀlls mot de svenska idealen.

Det skÀr sig nÄgonstans i den sÄsen. Vi mÄste fÄ en diskussion som mer inriktar sig pÄ att lösa problemet vid grunden istÀllet för vid toppen.

Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid UmeĂ„ universitet, har dömt ut nĂ€ringsbristen inom Ă€ldreomsorgen som nĂ€st intill aktiv dödshjĂ€lp. "Det Ă€r onödigt, sĂ€ger Gustafsson. Är man undernĂ€rd ökar risken att dö med fyra gĂ„nger".

Äldreminister Åsa RegnĂ©r svarar med att centralt tillaga matlĂ„dor med ytterligare tvĂ„ miljarder kronor som varmrĂ€tt. De ska anvĂ€ndas för 12 000 nya Ă„rsarbetare inom Ă€ldreomsorgen.

TyvÀrr statsrÄdet, hjÀlper inte mer och starkare kryddor, för att lösa ett strukturellt problem.

Och detsamma gÀller hela Stefan Lövfens och Magdalena Anderssons samhÀllsbygge. Det ser tjusigt ut pÄ ytan och kromet blixtrar i dess nos.

Men chassiet knakar i svetsfogarna

LĂ€s mer om