Alsér ny landshövding i Kronobergarnas län

Företagsledaren Kristina Alsér sprudlar av idéer och framåtanda. Hennes nyfikenhet och strävan efter att ständigt förvandla och förbättra har tagit henne och hennes företag Mercatus Engineering till den ena framgången efter den andra.

Ledaren2007-08-31 06:50
Detta är en ledare.

Med en kombination av egna påtagna uppgifter inom olika nätverk och arbetsgrupper, samt erbjudna och accepterade uppgifter, har Alsér numera en given plats i en rad olika expertorgan. Hon har förutom uppskattning från de egna anställda på Mercatus även erhållit samhällets uppskattning, i form av en rad olika utmärkelser.
Kristina Alsérs hela uppenbarelse kännetecknas av företagandets utmaningar. Hon har jobbat för en utveckling av näringslivet i Vimmerby i allmänhet, och kvinnors företagande i synnerhet. Hon har varit engagerad i friskvårdsprojekt där de egna anställda har blivit till något av mall för många andra företag i landet, hon har jobbat för olika former av näringslivsutveckling, ofta med den naturliga kopplingen till miljöfrågor.
På senare år har Kristina Alsérs vyer vidgats ytterligare genom att hon engagerat sig för utökat näringslivsutbyte med Asien och främst Kina. Hon är ledamot av regeringens stora globaliseringsråd och jobbar i detta tillsammans med bland annat Carl Bildt och Maud Olofsson.

En smula friskare
Med denna bakgrund borde därför inte några nya utmaningar eller jobbförfrågningar förvåna över huvudtaget.
Men likväl är det säkert ganska många som lite undrande höjer på ett och annat ögonbryn - när Kristina Alsér nu flyttar in i residenset. Inte i Vimmerby, inte i Kalmar - utan i Växjö, Kronobergarnas län.
Kristina Alsér har för en utomstående betraktare alltid synts vara Företagare med stort F. Hon har alltid synes jobbat för det privata näringslivets bästa och utveckling.
Nej, hennes utnämning till landshövdning är inte förvånande, men ändå lite synd. För hur aktiv en landshövding än är - se bara till Björn Eriksson i Östergötland - så har uppdraget något av en pensionsstämpel över sig. Och är det någon som bör trappa ner, som bör växla ner i tempo och åtagandena, så är det verkligen inte Kristina Alsér.
Det råder ingen tvekan om att Kronobergarna, som i snart ett års tid nu saknat landshövding och istället tvingats förlita sig på en tillförordnad kraft, - kommer att ha stor glädje av Alsérs tjänster. Hon har det representativa lugn som tjänsten kräver, men ännu viktigare, hon har en gedigen kunskap.
"Särskilt stor glädje av sin nya hövding kommer med all sannolikhet företagarna i länet att ha, med Alsérs omfattande nätverk i portföljen. Vi är övertygade om att Kronobergarna hädanefter kommer att bli mer fria som företagare, en smula friskare och med Kina som tydligt semestermål.

Värda anläggning
Kristina Alsér flyttar från Vimmerby i en för näringslivet vinglig tid. Hon hade säkert velat stanna och försöka reda upp en del oklarheter som föreligger. Det största och det viktigaste är att med alla till buds stående medel försöka återupprätta företagarnas förlorade heder.
För så är det, att i exakt samma ögonblick som Leif Carlson i Vimmerby kommunfullmäktige smällde ordförandeklubben i presidiebordet, drämde han också träklubben i skallen på företagarna runt om i Vimmerby kommun.
Klart övervägande del av företagarna ville att Ceosvallen skulle reserveras för industriändamål. Men så blir det nu inte.
Vi är ganska övertygade om att ute bland allmänheten är det en ytterlig liten minoritet som ville ha den nya fotbollsarenan på Ceosvallen - och bland de politiska ledamöterna är det tvärtom. Men de kommer undan med detta och nu är det bara att acceptera faktum.
Vimmerby IF är en livskraftig och oerhört framåt förening. De är mer än väl värda en ny anläggning sedan gamla huvudarenan, Vimarvallen, dömdes ut för många årtionden sedan. Jag är dessutom helt övertygad om att den splirrans nya anläggningen på Ceosvallen kommer att bli toppenbra. Cirka 40 till 50 miljoner kronor från och med nu.

Klara biffen
Men vi kan inte blunda för att företagrna blivit bryskt överkörda av de styrande tjänstemännen och politikerna i Vimmerby. Inget av de stora partierna har lyssnat på näringslivet och det krävs snabba kraftfulla åtgärder för att förtroendet ska återuppstå.
Under hela debatten har det svingats plattityder från än den ena politikerna, än den andre. "Vi har si och så mycket mark tillgänglig", liksom "vi har industrimark här och vi har industrimark där".
Överallt har det i debatten funnits finfina alternativ. Massor av alternativ. Men i verkligheten då, hur ser det ut där. En snabb koll runt om i kommunen visar motsatsen. En massa åkermark, en grusgrop och lite skogsdungar gör ingen lokalsökande entreprenör särskilt glad.
Beredskapen för expanderande befintliga företag, liksom nya etableringar i vår kommun, är om inte lika med noll, så riktigt, riktigt usel.
Nu krävs en satsning på att exploatera mark i olika grader. Det måste till industribyggnader i olika storlekar och skick. Somliga helt inflyttningsklara och andra i varierande skick från tomma grunder, färdiga skal, eller helt nyckelfärdiga byggnader, redo att tas i bruk för personer med företagsdrömmar.
Vi måste dessutom blidka näringslivet genom att ordna till företagshotell, nya bostäder och konkreta förslag. Nu duger det inte med plattityder längre - nu kräver näringslivet ett kommunalt gensvar.
Inget ont om fotboll och konstgräs, men nu är det jobbtillfällen och klöver som gäller.
Kanske hade vi behövt Kristina Alsér för att få fram detta, kanske kan vi klara det ändå. Det är upp till politikerna att bevisa att vi kan låna ut Alsér till Kronoberg och ändå klara biffen.

Alf Wesik