Än mer nödvändigt med en riktigt visionär redovisning

"Som jag ser det är det naturligt att återställa kapitalet". Orden kommer från Leif Larsson. Lite märkligt att komunalrådet och kommunstyrelsens ordförande offentliggör en så glasklar uppfattning i detta skede. Han sitter ju samtidigt som ordförande för Vision Vimmerby?

Ledaren2004-12-08 07:52
Detta är en ledare.

I gårdagens tidning avslöjade vi att just Vision Vimmerby åkt på en skattesmäll av format. En revision uppdagade bristande momsinbetalning för 2002, 2003 och 2004 - totalt 1,4 miljoner kronor.
Med andra, ännu så länge ospecificerade brister, fattas 1,6 miljoner kronor för att bolaget ska vara i balans och aktiebolagslagar uppfyllas. Men eftersom Vision Vimmerby har en hel kommun bakom ryggen och där ordföranden i bolaget tillika är kommunens starke man, så behöver nog ingen konkursförvaltare utses.
Krisen kommer med all sannolikhet att lösas genom att kommunen gräver en smula i en redan hårt ansträngd kassakista och skjuter till de pengar som krävs.

Många ifrågasätter
Tyvärr kommer ändå den uppkomna situationen, där Vision Vimmerby dinglar på konkursens branta stup, att återigen synliggöra en del frågeställningar. Många är de i vår kommun som ganska ofta ifrågasätter Vision Vimmerbys existensberättigande.
Bolaget sysselsätter enligt den egna hemsidan 20 personer, varav 14 tillsvidareanställda och sex projektanställda. I tider när kommunala satsningar på äldreomsorg, skola och bredband kostar allt mer är det många som ifrågasätter de stora summor som plöjs ner i Visionen och alla dess projekt.
Vad gör de egentligen
Vi har på denna plats efterlyst redovisningar av adekvata sysselsättningsresultat vid ett flertal tillfällen. Vi tror att allmänhetens acceptansnivå skulle stärkas av att Vision Vimmerby redovisar exakt vilka kostnader bolaget medför kommunens invånare, samt - och detta är minst lika viktigt - vilka positiva resultat arbetet tillför kommunen och dess invånare.
Det ska inte undanhållas att det finns företagare som tycker att Vision Vimmerby gör ett mycket gott arbete. Problemet är bara att de positiva effekterna verkar hemligstämplas.
Någon av alla dessa 20 personer som dagligen stämplar in på Visionen borde sätta sig ner och författa en riktig resultatredovisning. Så länge denna inte utförs kvarstår ju frågan om "vad de egentligen gör" på Visionen.
Olika behov
Kommunrating har gjort en sammanställning över Svenska kommuner och dess anställda. Resultatet är att kommunerna bör klara sina verksamheter med 75 anställda per tusen invånare. Endast 22 kommuner av 290 klarar denna gräns. Totalt sysselsätts, enligt Kommunrating, 167 000 personer för mycket i kommunerna. Hela 158 svenska kommuner anställde i fjol fler personer, trots att de samtidigt redovisar negativt resultat.
Alla inser att olika kommuner har olika behov av personalstyrka, beroende på verksamheter och så vidare, men helt klart är att personalbubblan i kommunerna blir allt mer besvärande. Ovan nämnda kommuner, som i samma moment ser mer pengar rinna ut genom fingrarna, som de anställer fler personer, kan inte kallas för annat än "sysselsättningskommuner".
Ge oss resultat
När det gäller Vision Vimmerby satsar kommunen cirka två miljoner kronor per år, resten av finansieringen sker med hjälp av olika andra offentliga myndigheter, inklusive EU. Eftersom även dessa myndigheter till allra största delen är skattefinansierade är det viktigt att redovisningen av resultatet är bra. Det räcker således inte att redovisa en massa "plusord" som projektrubriker, det ska vara konkreta resultat för att allmänheten, finansiären av verksamheten, ska bli nöjd. En stor satsning inom Vision Vimmerby är Vimmerby Akademin. Vad är nu Vimmerby Akademin? Jo, som följer;
"Regionens plattform för utveckling och forskning inom kulturell ekonomi."
Allt enligt Vision Vimmerby egen tidning Visionsbladet från februari 2004. Vi skattebetalare frågar oss vad som döljer sig bakom de vackra orden. Ge oss resultat i stället, i kronor och ören och i antalet sysselsättningar.

Alf Wesik
Läs mer om