Ännu mer förvåning om habiliteringen i norra Kalmar län

I dag, onsdag, är det en stor dag för habiliteringen i norra Kalmar län. På morgonen samlas närmare 40 personer i psyk samlingssal på Västerviks sjukhus för att diskutera "om samlokalisering av Vimmerby och Västervik samt konsekvensbeskrivning och arbetsmiljökonsekvensbeskrivning." Kl. 15.00 träffas sedan fackliga representanter. Få saker kan göra en så förvånad som detta ärende. Tydligtvis mycket högt upp i organisationen sätter man igång en process med förslag utan genomtänkt utredning som innebär svåra följder för patienter och personal. Undertecknad har trots försök inte fått något som helst skriftligt underlag till denna genomgripande organisationsförändring. Följden är stor oro bland patienter och både hos dessa och personal finns stort förakt för de borgerliga som så vältaligt talade om lokal sjukvård men inte hinner mycket mer än tillträda förrän sådant här förslag får gå igenom och komma till allmänheten innan det stoppas. Förslaget strider på alla punkter mot vad som är bäst för patienter och personal. Mycket finns att säga. Vi skall här bara försöka peka på en del.

Ledaren2003-04-02 12:12
Detta är en ledare.

För litet, för lyhört
Från början var det att man skulle spara pengar, att det fanns lokaler i Västervik som man kunde utnyttja och att nuvarande lokaler var för små, kostsamma och för lyhörda.
I kontakt med fastighetsägaren var denne oförstående till uppgifterna. Självfallet finns alltid möjligheten att omförhandla hyror och kontrakt samt framföra önskemål om förbättring vad gäller lyhördhet.
När man granskar Västerviksalternativet skulle det ju finnas lokaler ägda av landstinget. Vid begäran om hur mycket lediga lokaler man skulle få tillgång till svävas det på målet och tanken är att man skall "klämma ihop" Västervikspersonalen med Vimmerbypersonalen i redan befintliga lokaler. Därför inga extrakostnader för hyror.
Man blir alltså förvånad över vilka jättelokaler man måste ha i Västervik och varför man i all världen då inte utnyttjar dessa stora lokaler att slå samman vuxenhabiliteringen som finns i en annan del av staden med barn- och ungdomshabiliteringen. All erfarenhet visar nämligen att det är klar fördel om vården kan ske på samma plats för behandling av barn och vuxna, det vill säga familjevis. Tydligtvis gäller inte detta Västervik.
"Endast undantagsvis" skall patienter behöva åka till Västervik. Gäller personer som besöker habiliteringen till exempel en gång varje halvår.
Utifrån dessa uppgifter vi nu får uppkommer frågan varför i all sin dar flytta 14 anställda till Västervik när inte patienterna skall flytta till Västervik? Jo, personalen skall arbeta i team, man har endast en av tre lämpliga läkare, veckomöten, utbyta erfarenheter. Flytten verkar alltså vara mer för personalen och inte för patienterna eftersom inte man på något sätt har kritisk synpunkt till den vård som man får idag. Som framgår av olika insändare uppskattas ju Vimmerbyenheten mycket av både organisationer och enskilda. Det skall också bli intressant om det blir en fortsättning att se hur man räknar kostnaderna för resor eller skall alla ha sin bostadsort i Västervik i framtiden och resa in i landet. Härvid mister man ju också den lokala kännedomen som nu utmärker Vimmerbyenheten med anställda spridda på olika orter i Hultsfred och Vimmerby kommuner. Lokal kännedom är en viktig del i vården.

Vimmerby vårdcentral
Det framförs att man har lokaler i Vimmerby vårdcentral och detta alternativ är lämpligt enligt personalens önskemål. När då? Svar: För cirka ett år sedan.
Något sådant önskemål torde inte finnas eftersom habilitering skall ske i så bostadslika lokaler som möjligt tydligtvis för bästa vårdresultat. Tvärtom alltså. Nuvarande lokaler i Vimmerby är så hemlika att patienterna ibland tar av sig skorna när de kommer in och härvid skapas en ändamålsenlig miljö.

Ledsen/gråtande pojke
Vid undertecknads första besök vid habiliteringen i Vimmerby kom det in en späd, ca 15-årig, oerhört ledsen pojke. Han omhändertogs av en enormt sympatisk kvinna med cendréfärgat hår som talade lugnt och sansat och uppbyggande med pojken så länge undertecknad var i helt annan del men med personerna inom synhåll. Det var riktigt uppbyggligt att se en vuxen person samtala så lugnt och pojken berättade tydligtvis om en tragisk händelse eller problem och fick prata länge och väl.
Man kan fråga sig om denna pojke hade sökt sig till en sjukhusliknande vårdcentral, letat i korridorer, hittat fram till en dörr och gått in. Tvärtom så tror undertecknad att så ej hade skett och det stöd han så väl behövde ej kom honom tillgodo. Eventuellt med störningar och större vårdbehov på sikt och mera kostnader för landstinget. Skall denna typ av patienter åka buss till Västervik eller nu gå till vårdcentral i Vimmerby. Dessvärre blir denna grupp ungdomar allt större.

Lokaler
Om nu nuvarande lokaler är lyhörda och inte fastighetsvärden fixar detta så har Dan Edlund erbjudit lokaler utan respons. Lokaler har erbjudits i Sandra-huset utan respons och lokaler i Föreningsbanken, nuvarande Länsförsäkringars hus i två våningar, finns också. Men det verkar vara bristande intresse att hitta nya lokaler från lanstingets sida.
Varje normal företagare hade ju inte behövt räkna länge för att förstå att det är bättre att hyra ut del av överflödiga lokaler i Västervik och hyra efter hårda förhandlingar lämpliga lokaler i Vimmerby. Mycket märkligt att så tydligtvis inte sker inom landstinget.

1983 års utredning
Vi har sparat det absolut mest dräpande och förvånande i denna process till sist.
1983 framlades en utredning om samordnad habilitering i Kalmar län, barn och ungdomar 0-20 år. Den har tydligtvis inte lästs av ansvariga inom landstinget.
Det är en förnämlig genomgång av problem och konstruktiv analys. Vi skulle kunna citera mycket ur denna, men nöjer oss med följande del i punkt 4.5.
"Både ur näringssynvinkel och från utgångspunkten att alla skall kunna ges likvärdig vård finns det skäl att föreslå att man inom det område som utgjort försöksområde bildar två arbetslag, det ena med upptagningsområdet Västervik, det andra med upptagningsområdet Vimmerby/Hultsfred. För att uppnå likvärdigheten i vården och närheten är det nödvändigt att arbetslagets medlemmar är placerade i respektive upptagningsområde. För detta talar även effektivitetsskäl. Om arbetslagen inte är placerade i upptagningsområdet kommer onödigt mycket tid att gå åt till resor mellan placeringsorten och upptagningsområdet, tid som annars kunnat användas till arbete med klienter."
Det är bara att konstatera att hade ansvariga tjänstemän och politiker läst denna omfattande utredning hade förslaget aldrig uppkommit och så mycket oro och skada aldrig uppstått. Det är bara att hoppas att det finns så mycket storsinthet att man därför genast förkastar förslaget, förhandlar med existerande hyresvärd om önskade förändringar och kostnader eller kontaktar bland annat nämnda alternativa hyresvärdar eftersom vårdcentralen inte är något lämpligt alternativ.
Självfallet kommer vi att följa frågan och hoppas att vi får ta del av någon form av analys med speciell hänsyn tagen till uppfattningen i 1983 års utredning. Vad som gäller tankar i denna gäller än mer i dag med ökande problem för individer i ett mer komplicerat samhälle och utan det skyddsnät som ofta fanns förr. Befolkningen i norra Kalmar läns inland skall inte behöva lida för ogenomtänkta förslag som aldrig borde satts på pränt. Även borgerliga landstingspolitiker bör i framtiden se till att detta ej upprepas.


Bengt Ingemarsson

Läs mer om