Äntligen börjar det lossna i fråga om Södra Vi-infart

Jag vet inte vad det betyder i praktiken, eftersom jag inte stött på termen förr, ett så kallat "tidigt samråd". Men bara det faktum att Vimmerby kommun, tillsammans med Vägverket, bjuder in till informations- och samrådsmöte, angående ny infart till Södra Vi är ytterst lovande. I jämförelse med vad som hänt hittills i denna långdragna process kan det ju knappast bli sämre i alla fall.

Ledaren2005-09-09 06:39
Detta är en ledare.

Först blir det ett "tidigt samråd" och så blir det utställning i tre veckor, där planerna kommer att visas och där alla är välkomna att tycka till. Förmodligen är det så, men det vet vi ännu inget om, att Vimmerby kommun äntligen tagit det viktiga och riktiga näringslivsbeslutet att hjälpa Vägverket att skynda på. Kommunen ger helt enkelt Vägverket lite hjälp på traven. Eftersom Vägverket näppeligen kommer att göra någon omprioritering där ny infart till Metallfabriken Ljunghälls och Södra Vi samhälle hamnar inom tidsramen modern tid, blir det säkert någon form av samarbete, medfinansiering, eller förskottsinvestering, som ska betalas tillbaka till kommunen.
Och det är ju helt okej. Bara Ljunghälls får sin nya infart innan någon olycka sker, antingen fysiskt, eller sysselsättningsmässigt. Det ser med andra ord lovande ut för Södra Vi.

Vackra föresatser
Det ser däremot inte lika lovande ut med projektet Regionförbundet. Detta förbund startade som en försöksverksamhet redan 1997, då i en mycket liten skala. Syftet var att Regionförbundet skulle ge Kalmar län ett ökat regionalt självstyre. Som en medlare mellan staten och regeringen å ena sidan och de lokala kommunerna å den andra.
Men det som startade i liten försiktig skala har dels permanentats, dels blivit ofantligt mycket större. Från början var det 14 personer anställda och driftskostnaden var 7,3 miljoner. Idag är motsvarande siffror 75 anställda och en driftsbudget på 122 miljoner kronor. Lägg där till en duktigt tilltagen politikerskara på 33 personer i styrelsen.
De områden som de 75 plus 33 personerna på Regionförbundet ska pyssla med är utveckling, kommunikationer och kultur.
Precis som vanligt är det tyvärr så att det mesta av de 122 miljoner som används i form av projekt och personalkostnader hamnar i den södra länsdelen. Ett exempel är den Kinaresa som startar denna dag, fredag. Ett skapligt gäng på 30 personer reser på en veckolång tripp till Changxing. Bara så där.
Syftet med resan är att etablera handel och affärsutbyte mellan företagen i de båda regionerna, samt att skapa utbyte inom utbildning och forskning. Och det låter ju onekligen som vackra föresatser.
Upptäckte Kina
En granskning av deltagarlistan på denna resa, som torde kosta finansiärerna, alltså skattebetalarna, bortåt en miljon, visar att antalet deltagare från vår del av landet, Vimmerby och Hultsfreds kommuner, är noll. Jag vet inte om det är bra eller dåligt att inga politiker, tjänstemän eller företagare från de norra kommunerna väljer att följa med. Troligtvis det senare.
Hela ledningen för Regionförbundet hänger i alla fall med, fem personer. Av de 30 personerna är hälften företagare. Det är självklart så att företag hela tiden måste söka sig nya marknader och ständigt söka nya vägar att både tillverka och sälja sina produkter. Det är också bra att det finns myndigheter som hjälper till i dessa strävanden, men frågan är om de företag som vill söka nya kontakter inte bör göra det själva.
Alla invånare, alla företag, ska enligt lag behandlas lika, konkurrera på lika villkor. Gör de det så länge bara 15 av länets alla företag följer med till Kina?
Nyttan av en sådan här resa kan också diskuteras. Det finns naturligtvis en stor marknad i Kina, men frågan är om det inte finns andra regioner i världen som upptäckt samma sak. Regionförbundet i Kalmar län är förmodligen inte ensamt om att ha knäckt just den affärsidén.
Därmed blir det konkurrensen mellan företagen som kommer att fälla avgörandet, produkter, priser, idéer. Precis som vanligt alltså. Jag tror Regionförbundets roll i ett framtida affärsutbyte är ganska blygsam, för att inte säga helt försumbar.
En liknande resa till Kina företogs redan förra året och förmodligen kommer det glada gänget att åka nästa år igen. Kina är ju tjusigt så här års.
Bakpulver också
Ett annat projekt som Regionförbundet initierat är K-märkt tillväxt. Ett kulturprojekt som hittills kostat 425 000 kronor. Målet var att så kallad kulturmärkt upplevelseindustri ska växa, inom områden som turism och besöksnäring.
Åtta personer har deltagit. De kommer från platser ganska ojämnt fördelat över länet, från Byteatern i Kalmar, Salvestaden i Kalmar, Eketorps borg på Öland, Skäftekärr på Öland, Ölands skördefest på Öland, samt Kalmar slott utanför Kalmar.
Första mötet med dessa deltagare förlades till Grythyttans gästgiveri och konferensanläggning. Inriktning var att behandla de "mjuka värdena" i samband med en upplevelse. Medlemmarna fick också lösa ett "case" där de kom fram till att en arrangör även ska ta fram en bild av det goda och dåliga mötet genom att visa att han erbjuder mer än en platt kaka, han erbjuder en kaka med bakpulver.
Efter detta avslöjande fortsatte gruppen till Duvemåla för att diskutera mer. Sedan åkte de åtta kulturbärarna till RockCity i Hultsfred för att diskutera mer. Sedan blev det tyst. De hade inget mer att säga. Eller göra.
Deltagarnas utvärdering visar att de uppskattat att mötas, att allt varit toppenbra på alla sätt, hipphipphurra, men att projektet legat fel i tiden. Resultat: noll. Kostnad: 425 000 kronor.
Deltagarna kan i alla fall trösta sig med att Regionförbundet ska jobba vidare med projekt "K-märkt tillväxt" även i vinter. Måhända med ännu mer bakpulver.

Alf Wesik
Läs mer om