Argument och åsikter ur helt nya perspektiv

Ledarskribent Alf Wesik slår ett slag för åsiktsfrihet och ett öppet sinne - och passar samtidigt på att presentera våra nya krönikörer/bloggare: Micael Glennfalk, Lennart Beijer, Krister Örnfjäder och Leif Larsson.

Foto:

Ledaren2015-11-17 07:17
Detta är en ledare.


Demokrati är att fritt tycka vad man vill. Att en majoritet får sin vilja igenom. Det är en grundvärdering i vårt samhälle och det är en hållning vi ska vara stolta över och värna om.
Trots att det är den enda riktiga vägen i ett öppet och tolererande samhälle så är det egentligen inget som talar för att besluten blir de rätta. Grejen är att i en demokrati finns det utöver majoritetsbesluten en chans att rätta till de beslut som så retligt visade sig bli lite felaktiga.

Trots att det i grunden handlade om ett majoritetsbeslut.
Och det är just denna chans att gå emot en uppfattning eller en vilja - och kanske med en radda exempel eller argument, vinna över fler på sin sida - och i förlängningen driva igenom en ändring av ett redan fattat beslut - som är så underbart fantastiskt.

Men för att kunna ta ställning så klokt som det bara är möjligt så krävs också ett öppet sinnelag. Att man inte målar in sig ett hörn där stolthet och prestige blir viktigare än kalla fakta och personligt engagemang.

Ett nytt forum
Vi försöker i denna tidning alltid dra vårt strå till stacken genom att vara väldigt öppna och toleranta i våra spalter, för alla slags åsikter. Bara de håller sig inom de spelregler vi inom dagspressen har att rätta oss efter.

I ett ärligt försök att ytterligare bredda grunden för alla våra ställningstaganden, vilket i sin tur valda representanter och politiker har att rätta sig efter - startar vi nu ett nytt åsiktsforum i våra spalter.

Vi släpper loss en kvartett åsiktsmaskiner, med i grunden väldigt olika bakgrund. En sak har de gemensamt, de har alla en lång och verkligt imponerande erfarenhet och kompetens.

Det hela kommer att gå till så att skribenterna ges plats för regelbundet återkommande krönikor i dels vårt digitala forum, som ett bloggformat på vår webplats; www.vimmerbytidning.se, dels i våra tryckta papperstidningar i olika editioner; som exempelvis Vimmerby Tidning, Västerviks-Posten, och Linköpings Tidning/Kinda-Posten.

Mitt Perspektiv
Dessa personer ska under vinjetten: "Mitt Perspektiv" just tycka till om saker och ting på sitt sätt, ur sitt perspektiv.

Det finns ingen fastslagen utgivningsplan och de fyra kommer mer eller mindre regelbundet att ge sin respektive syn på sakernas tillstånd.

Alla är välkomna att antingen på webben eller i den tryckta tidningen tycka till om och kommentera de åsikter som vädras.

Välkomna till en chans att få nya perspektiv på livet och som allt det för med sig.

Micael Glennfalk
Vi startar med en kvartett skribenter i form av tidigare kommunalrådet Micael Glennfalk (62), Vimmerby. Glennfalk har en gedigen erfarenhet inom media i olika former, han har en näringslivsbakgrund som företagsledare och brinner för att debattera olika samhällsfrågor. Hans politiska bakgrund hittar vi inom moderaterna men han vill inte kalla sig politiker utan snarare samhällsdebattör. Fritidsintresse: fiske.

Lennart Beijer
I kvartetten ingår även Lennart Beijer (67), Hultsfred. Han är tidigare riksdagsman för vänsterpartiet och har särskilt intresserat sig för företagsfrågor. Men han har även en stor erfarenhet från andra områden efter att ha suttit i Näringsutskottet, Arbetsmarknadsutskottet och Trafikutskottet. Fritidsintresse: schack, gärna med fjärdeklassare från Hultsfred och Vimmerby.

Krister Örnfjäder
Vidare ingår Krister Örnfjäder (63), Västervik. Han är riksledamot för socialdemokraterna för Kalmar län och har en bakgrund inom vården. Han är ledamot i Utrikesutskottet men även suppleant i bland annat Trafikutskottet och just kommunikationer tillhör hans hjärtefrågor. Örnfjäder jobbar även internationellt inom IPU, en interparlamentarisk union, som verkar för att sprida demokrati i världen. Fritidsintresse: motorcykelåkning.

Leif Larsson
Slutligen ingår Leif Larsson (60), Vimmerby. Han är tidigare kommunalråd för centerpartiet och ordförande för kommunfullmäktige. Aktiv inom kommunpolitiken i 39 år. Larsson har även varit ordförande för Regionförbundet och just regional utveckling är hans kanske främsta enskilda fråga. Men med en bakgrund inom landsbygds- och skogsnäring är även det naturliga frågor för honom. Fritidsintresse: bonsaiträd.


Alf Wesik