Astrid Lindgrens Värld har en avgörande betydelse för regionen

Ledaren2011-10-22 04:05
Detta är en ledare.

Vilken fantastisk seger för Astrid Lindgrens Värld. Och vilken seger för Vimmerby. Få har någonsin tvivlat på vad författaren Astrid Lindgren har betytt och i framtiden kommer att betyda för Vimmerby - nu förstärks bevisen för hennes otroliga gärning dag för dag.
Hennes berättelser är odödliga och på något sätt verkar de vara fullständigt immuna mot utvecklingen i samhället i stort.
Det var de tre musketörerna Rein Soowik, Per Jalminger och Tommy Isacsson, som insåg detta en gång i tiden och startade en envis kamp för att få förverkliga sina idéer. Alla ska veta att motstånd knappast saknades.
Det var allt från avundsjuka, till finansiella tvivel, till att folk helt enkelt tyckte att tankarna de hade var helnojiga. Och så fanns det miljövänner som såg naturvärden på platsen för Sagobyn hotad.
Det var massor av insändare, ständiga diskussioner inte bara bland politikerna i alla instanser, utan även bland - som det så korkat brukar heta - "vanligt folk". Men de tre killarna snickrade envist vidare i skala ett till tre - och stängde helt enkelt larmet utanför snickerilokalen.
Som tur var drev de igenom sina tankar och sedan dess har utvecklingskurvan antingen pekat rakt fram, eller skarpt uppåt. Aldrig nedåt. Möjligtvis grumlas utvecklingen lite under Requima-tiden, men alla ska veta att många av de stora investeringarna och utvecklingstankarna skedde under den tiden, och när det fanns andra verksamheter inom den koncernen som sysselsatte revisorer, advokater och jurister, så fortsatte besökarna i Sagobyn att välla in, eller Astrid Lindgrens Värld, som parken då bytte namn till.
Det blev exakt som Astrid Lindgren så fiffigt uttryckte saken till mig, när debattens vågor gick som högst; "vem vet, en dag kanske det väller en hel hop med japaner ut ur bussarna nere vid Ekkullen".

Långsiktig tillgång
När Vimmerby kommun gick in som ägare, var det helt enkelt för att rädda verksamheten kvar i en sorts lokalt ägande, samtidigt som vissa intressenter upplevdes som fel ägare. Det var redan från början meningen att Astrid Lindgrens Värld inte skulle bestå i kommunens ägo under någon längre tid.
Och tur var det, eftersom en kommun inte ska bedriva en verksamhet som i vissa delar konkurrerar direkt med andra privata företag. Svårigheter att väga prioriteringar mellan andra verksamheter, lagstadgade sociala verksamheter inom en kommun, mot en upplevelseindustri och park, gjorde sig heller inte helt enkelt.
Därför var det ett helt riktigt beslut att avyttra större delen av parken till ett bolag som Saltkråkan AB, med tydliga bindningar till Vimmerby, och med ännu tydligare bindningar till Astrid Lindgren. Och nu kan investeringar ske på kvalitetsmässiga och helt finansiella grunder. Vissa tycker fortfarande att Vimmerby kommun skulle ha tagit bättre betalt för den välskötta parken.
Och så kan det vara, men det ska vi glömma nu eftersom vi istället ska se Astrid Lindgrens Värld som en långsiktigt fantastisk upplevelseanläggning i Vimmerby. Som en långsiktig tillgång för Sverige, och av fullständigt avgörande betydelse för Vimmerby och hela regionens utveckling.

Alla delaktiga
När nu Astrid Lindgrens Värld vinner den allra finaste utmärkelsen av dem alla (se artikel på annan plats i tidningen), bevisar det att fattade beslut varit de riktiga. Saltkråkan kommer att driva anläggningen på ett bra mycket bättre sätt än en kommun någonsin skulle kunna göra.
Grattis Mikael Ahlerup, grattis Nils Nyman och Saltkråkan - men framför allt grattis ni alla anställda i parken, ni som faktiskt gör upplevelsen till bäst i Sverige.
Nu ska vi alla andra glädjas över alla utmärkelser och framför allt stödja det viktiga arbete som pågår genom att bredda säsongen. Det finns ingen anledning att rusa framåt, utan ta det sakta men säkert. Precis som idag och alltid med ledstjärnan att kvalitet ska gå före kvantitet.
Alla dessa utmärkelser och alla framgångar spiller redan idag av sig på kommunen, privata företag i regionen och framför allt alla invånare. Alla ska dessutom veta att den helhetsupplevelse som turister från Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Holland söker - och alla andra länder, även inkluderar Vimmerby, alla fackbutiker, restauranger och den småstadsmiljö som inspirerade Astrid Lindgren att forma sina tankar på ett så klurigt vis.
All utveckling måste ske i samarbete mellan ALV och övriga aktörer. Alla måste inse sin del i framgången.
Jag är uppfödd med en jäkla stolthet, som tagit sig uttryck i att jag alltid kunnat säga, på resor i Sverige eller till och med utomlands, att jag kommer från Storebro, "med båtarna, du vet". De flesta har känt igen namnet, spruckit upp i ett brett leende och nickat instämmande.
Båtarna är fortfarande lika vackra, men nu finns alla möjligheter att även hjälpa dem som inte vet var Vimmerby ligger, på traven. "Jasså, vet du inte vart det ligger, Vimmerby, jo men Astrid Lindgrens Värld du vet. Just det."

Alf Wesik