Av 109 nya poliser hamnar noll i vårt län

Bättre sent än aldrig. Ett slitet ordspråk, och en överskattad sanning. När centern reagerar på att polisen knappast längre mitt i gatan står så är det visserligen en helt riktig iakttagelse.

Foto: Scanpix

Ledaren2016-04-22 04:10
Detta är en ledare.

Men ack så förbaskat långsamt.

Inte vet jag om det går att vrida klockan tillbaka, från sisådär fem över tolv som den visar nu, men som väljarmagnet kanske det ändå funkar.

Märkligt tyst

Centerpartiet själv har följande slogan att vara det långsiktiga alternativet i svensk politik.

Att börja oroa sig för polisen kan knappast kallas för långsiktigt.

Nåväl, det är ändå bra att diskussionen äntligen kommer igång, och den absurda halleluleåinställningen till storregionerna, balanseras en smula. Det är centerkommunalråden i Hultsfred, Nybro, Mönsterås och Högsby, som heter i tur och ordning Lars Rosander, Christina Davidsson, Roland Åkesson och Stihna Johansson-Evertsson, som äntligen sprattlar till.

Jag har exempelvis på denna plats beskrivit faran av den här utvecklingen i decennier. Oftast påhejad av poliserna själva inom främst vår del av landet, alltså norra Kalmar län och södra Östergötland.

Men lika ofta har det varit märkligt tyst från beslutsfattare och politiker.

Underbemannade

De här fyra politiska tungviktarna tar dock initiativet till ett upprop som ska inbegripa alla kommuner inom Polisregion Syd, som är gällande sedan 2015. Det blev helt enkelt inte riktigt som man tänkt sig när Sveriges 21 polismyndigheter slogs ihop med Rikspolisstyrelsen till en enda bautamyndighet.

Målet var precis som vid alla sammanslagningar "samordningsfördelar". Resultatet blev som vid alla sammanslagningar "samordningsnackdelar".

Polisen skulle bli mer tillgänglig i samhället, komma närmare medborgarna och internt skulle resurser och kompetens bättre utnyttjas. Tjo flöjt, inte ett rätt.

Nu är det nämligen så, efter åratal av misshandlade poliser, att de är underbemannade redan i utgångsläget. De områdespolismyndigheter som beslutats dröjer och under tiden för busarna leka ostört.

Präktig skandal

De fyra centerråden pekar dessutom på ett par exempel där det redan gått käpprätt åt pipan. De misstänker att i de fall larm går till ledningscentralen som alltså sitter i Malmö och inte har så kallad "Prio-1"-status, så hamnar de långt ner på skåningarnas dagordning.

Bara dagar efter att den nya organisationen skulle funka så skedde ett inbrott på Bjurbäckskolan i Emmaboda.

Det skånska vakthavande befälet beslutade att inte skicka några polismän, trots att resurser fanns tillgängliga.

Det är en präktig skandal av allra högsta status.

Minuter till godo

Politikerna pekar på att det verkar vara en uppfattning bland allmänheten i Kalmar län och på Öland att det inte är någon idé att ens anmäla ett inbrott.

Centern har helt rätt i sin slutsats att detta kan leda till att privata garden bildas, "lokala sheriffer" med såväl tvivelaktigt metoder, som med tvivelaktiga mål.

Av 109 nyrekryterade poliser till Sydsverige hamnade noll i Kalmar län.

Jag ser tyvärr ett glasklart samband med utvecklingen inom polismyndigheten, och med de nya storregionerna i stort. Alla talar politiker, med få undantag, talar högt om samordningsfördelarna och drömmer om möjligheter till resor, barhäng, middagar, traktamenten, frukost på rummet, Kanal olämplig och arvoden men glömmer oss som bor ute i en allt glesare verklighet.

Om centerpartiet vill agera långsiktigt, så bör även Storregiondebatten föranleda gemensamma protester och upprop.

Regionklockan står i alla fall på rätt sida tolv, men några minuter till godo.