Bara att begära skilsmässa och en förtida bouppteckning

Så här de sista timmarna innan tolvslaget brukar det vara populärt att titta tillbaka på året som gått. Summera och kanske lista upp det som varit. På det viset går det ju alltid att gömma de mindre trevliga minnena under en stor hög av dyra julklappar under granen. Och de bittra smakerna som en del händelser under året skapar, vill vi gärna skölja ner med en tjock bit skinka och en halv liter julmust.

Ledaren2014-12-31 05:05
Detta är en ledare.

Så var det fixat. Åter lugn i stugan och åter en oändlig harmoni.
Men tyvärr är en stor del av denna harmoni enbart en illusion. Trots senapssillen och Östgöta sädes och olika vinterbrygder försvinner inte eländet permanent. Det blir åter vardag efter alla röda dagar.
Vi kan se året som en liknelse. Att året är livet och det obarmhärtligt närmar sig tid att ta vissa beslut. Hög tid.
Det är hög tid att ta beslut om en förtida bouppteckning.
Det är hög tid att ta beslut om att lämna sin käresta.
Det är hög tid att begära skilsmässa.
Det är hög tid att ta beslut om att köpa ytterligare en kaffebryggare.

När benen inte bär
Inte för att kaffesuget plötsligt blivit märkligt tilltagande på ålderns höst. Inte heller för att känslorna för livsvännen plötsligt börjar svaja, eller för att ekonomin kräver ett omedelbart tillskott.
Nej, därför att det plötsligt blir så förbenat dyrt att leva. När kraften börjar ta slut, när benen inte riktigt bär längre.
Det tål att tänka på allt medan vi ränner runt i köpcentrumen och letar efter ännu fler mellandagsfynd.
Men vadå skillmässa, förresten?
Jo, i Vimmerby har just invigts nya äldreboende. Vilket är jättebra. Och billigt blir det. Not.
Det lönar sig faktiskt för ett äldre par att flytta till Östermalm och skaffa sig en liten mysig tvåa med Björn Borg som granne.

Fler kostnader
Just detta exempel är hämtat från Vimmerby. Men räkneexemplet är inte unikt, överallt där kommunerna tvingas satsa på nya äldreboenden blir det ungefär samma siffror. Skrämmande siffror.
Så här alltså. En månadshyra i nya Borghaga och Vimarhaga vid Cirkusplatsen i Vimmerby kommer att ligga på mellan 6 500 och 7 000 kronor och omfattar 31 kvadrat. De ersätter utdömda boenden på Eken, Duvan och Ådala.
Om vi räknar på den lägsta hyran 6 500 kronor per månad, så blir kvadratmeterpriset cirka 2 500 kronor per år. Att jämföra med en tvåa på 60 kvm i Stockholm för 10 000 kronor i månaden, eller 2 000 kronor per kvadrat och år.
Det ringde en ytterst indignerad herre till mej här om dagen. Han undersökte saken för sina föräldrar och blev förskräckt av resultatet. Till hyran ska dessutom läggas 3 100 kronor per månad för maten, samt 1 780 kronor för ett omsorgspaket, alltså för hjälp med städning, isänggående och liknande.
Till detta ska läggas en kostnad på cirka 700 kronor i månaden för fotvård, mediciner, frisör och liknande. Det är den summa som gäller, även när högkostnadsskyddet för mediciner slagit till.

Skilsmässa
Totalt blir det en månadsutgift på 12 280 kronor, för personen i exemplet. Men det är inte det värsta. Det värsta är att det inte existerar några rum för tvåboende. När mannen frågade blev svaret "då får vi slå ut några väggar".
Eftersom det inte finns något tvårumsboende måste således månadskostnaden på 12 280 kronor dubbleras - alltså totalt 24 560 kronor för vårt äldre par, att punga ut varje månad.
Visst, det finns möjlighet till bostadstillägg, och maxtaxan slår som sagt till, men dessa bidrag gäller inte för boende och kost, de i särklass största utgifterna. Det finns möjlighet till bostadstillägg som kan ansökas hos Pensionsmyndigheten, men det bidraget reduceras om nu paret varit duktigt genom livet och lagt undan lite pengar månad för månad, eller kanske har en bil att sälja.
Så det återstår inget annat än att ansöka om förtida bouppteckning för par i samma situation, och samtidigt begära skilsmässa.

Nya gräddhyllan
Mannen jämför med dagens situation på Eken där hyran är 8 300 kronor. Han undrar vilket par i Vimmerby som har en hyra på vad ett par får i Borghaga och Vimarhaga, nämligen mellan 13 000 kronor för det billigaste alternativet och upp till 14 000 kronor för det dyraste, alltså för två lägenheter.
"Det är ju rena 1100-talet". "Det är billigare att de flyttar till Miami Beach, eller Malibu..."
Ja, det blir helt klart nya gräddhyllan i Vimmerby, lägenheterna vid Cirkusplatsen.
"Det är verkligheten i Sverige idag", säger han avslutningsvis.
Men det ska återigen poängteras att situationen i Vimmerby ingalunda är unik, med dagens byggkostnader på mellan 1 och 2 miljoner kronor per lägenhet blir resultatet så här fullständigt barockt.
Det har byggts och kommer att byggas, nya äldreboende i de flesta av våra kommuner, bland annat i Västervik - som i Ankarsrum och i Överum, I Kinda, Linköping, Eksjö och Hultsfred.
Det måste helt enkelt till fler alternativ, flera olika äldreboenden, fler hyresvärdar och fler boendevarianter. Det kommer alltid ett nytt år, men vi har bara ett liv.
Dags att ta steget in i 2015. Gott Nytt.

Alf Wesik