Och det brådskar för nuvarande hyresavtal med fastighetsägaren Hemfosa Fastigheter AB går ut år 2020. Fastighetschefen vid landstingen, eller Region Östergötland, Reine Sundell antyder att det mest troliga är nybyggnation.
Satsningen är välkommen och den signalerar en positiv signal gentemot landsbygden. Vi vet att en satsning av den här storleksordningen på vården i Kisa bara är som en droppe i havet jämfört med de satsningar som har skett, nu sker och kommer att ske i all himla framtid på US i Linköping.
Så armarna uppåt sträck alla boende i södra länsdelen, och i norra Småland, och hurra. För detta är fantastiskt roligt.
Enorm skillnad
Den stora virala snackisen för närvarande, värt att nämnda efter min halvljumma recension av TV-serien Resten av Sverige av journalisten Po Tidholm, i gårdagens tidning, handlar om något som kommer längre fram i serien.
Nämligen Norge. Vi kan tycka vad vi vill om deras förmåga att vinna över svenskar i skidspåren, med typ en mm i en spurtstrid, eller en extra astmainhalation men duktiga på glesbygd är de norskarna, i alla fall.
I Norge har det aldrig ens funnits på kartan att glömma bort landsbygden. Se bara skillnaden mellan de två småorterna Lierne och Strömsund. Den förstnämnda i Norge, den andra i Sverige.
I Lierne finns det förutom 1 400 invånare, brandkår, bibliotek, två simhallar, en nybyggd skola och en nybyggd sporthall. Till Lierne flyttar människor in, de flyttar tillbaka från Oslo och det råder en fantastisk framtidstro. I Strömsund, bara ett stenkast bort, är inte lika muntert.
Det handlar om orter stora som Ankarsrum, eller Gullringen, eller Vena.
Naturtillgångar
Men oljepengarna då? Beror inte all denna norska glesbygdssatsning på att de har miljarder i oljefonderna?
Nej, nej, satsningarna startade långt innan Nordsjön förvandlades till Dallas. Men den stora skillnaden hittas ändå i just oljan.
I Norge styr kommunerna över sina naturtillgångar. I Lierne får kommunen behålla en stor del av vattenkraftpengarna. I Strömsund, som har 19 vattenkraftsdammar, hamnar alla sköna intäkter hos staten. Eller i bästa fall hos kraftbolagen.
I Sverige är det snarare helt tvärtom. Nu ska nätavgiftsdelen av eltaxan höjas ännu mer. Trots att den redan tokhöjts. Det drabbar landsbygdsbor mest.
Arbetsgivaravgiften på den norska sidan är 5,5 procent. I Stocksund är den 30 procent. Ända sedan Sverige allt för enkelt släppte ifrån sig Norge 1905 har fjordlandet haft som grundprincip att hela landet ska vara befolkat.
Det finns ingen återvändo. Vi måste alla bli lite mer norskar och norskor.
Trenden i Norge är att Hela landet ska leva, i Sverige är trenden att Hela landet ska leverera.