Böndernas villkor

De svenska men framför allt de småländska bönderna går mot bistrare tider. Lönsamheten i deras näring minskar och konkurrensen från utlandet ökar. Den svenska regeringen har hittills inte visat någon förståelse för problemet. Vid ett möte i Vrigstad presenterade Småländska Höglandsgruppen dystra siffror över utvecklingen inom jordbruket i landet och främst då i just Småland.

Ledaren2003-11-19 14:53
Detta är en ledare.

Hela landskapet, med undantag för Möreslätten söder om Mösterås ner till Blekinggränsen, utgörs av ett så kallat stödområde.
Bönderna har, sedan Sveriges inträde i EU, haft en stor del av sin inkomst baserad på stöd från EU och staten.
Men samtidigt som staten bidraget till lönsamheten har man också försett det svenska jordbruket med avgifter.
I andra EU-länder, främst i Finland och i Danmark, får bönderna regeringen stöd utan extra pålagor.
I Sverige har vi en jordbruksminister som hellre kallar sig konsumentminister. Hon ser som sin huvudsakliga uppgift att maten ska vara så billig som möjligt, inte att den ska vara lokalproducerad och hålla så hög kvalitet som möjligt.

Arealen minskar kraftigt
Samtidigt som bondekåren minskar till antal, inte minst genom en hög medelålder, är det allt större arealer som tas ur odlingsdrift.
De senaste sju åren har åkermarken minskat med fem procent. Hela minskningen ligger inom stödområdet och uppgår inom vissa regioner till nästan 20 procent.
I Småland, där det inte går att leva som bonde utan mjölk- och/eller köttproduktion, kan man också konstatera att antalet mjölkkor minskar. Sedan 1995 med 13 procent!
Samma är förhållandet med betesmarken. Finns det inga djur kvar växer betesmarken snart igen, först med sly och sedan med skog.
Nu måste politikerna tänka om. Ska vi om ett tiotal år ha kvar något av ett jordbruk i skogs- och mellanbygder i södra Sverige, måste det till en helt annan politik.
Riksdag och regeringen måste underlätta för bönderna att leva på sin näring i ställer för att försvåra situationen.
Unga människor, som står beredda att fortsätta i sina fäders spår inom lantbruket, måste få signaler från Rosenbad och riksdagshuset att makthavarna tror på dem. Att de uträttar en viktig del i svenskt näringsliv.
Alla nationella hinder för det svenska jordbruket måste försvinna. Och det måste ske snabbt.
Det kommer att räcka med den konkurrens svenskt jordbruk har och kommer att få från utlandet. Det blir tufft nog att klara detta. Regeringen och riksdagen gör ett stort misstag om man tror att svenska folket accepterar en utrotning av de svenska bönderna.

Rolf Johnzon

Läs mer om