Bra att diffusa avtal kommer i dager, svårare att peka ut enskilt ansvar

Det är bra, Glennfalks PM. Och det är dåligt, Glennfalks PM. Bra därför att han talar klarspråk och verkligen lyfter fram vissa avtal avseende personer och företag, som förefaller märkliga. Dåligt därför att han på detta sätt sammanfattar verkligt komplexa problem i några få meningar. Några slagkraftiga rubriker.

Ledaren2011-02-25 07:37
Detta är en ledare.

Som jag sade till en kollega alldeles nyss; "så där ska ju jag göra, sammanfatta komplexa ämnen, förenkla och ibland kanske vinkla lite över gränsen".
Men definitivt inte kommunens ledande politiker, kommunens kommunalråd.
Det gäller alltså vissa kommunala avtal som Micael Glennfalk har reagerat på. Det är dels avtal med tre olika företag inom kommunen, dels en rad olika pensionsavtal gällande högre tjänstemän inom den kommunala verksamheten.

Helt äldreboende
Jag reagerar inte så mycket på innehållet i Micael Glennfalks PM, som har skickats till kommunstyrelsens ledamöter och dess presidium. Som jag tidigare nämnt tycker jag det är mycket bra att dessa misstänkta oklarheter verkligen granskas och att därmed eventuella felaktiga förmuleringar och paragrafer, raderas, i den mån de så kan göra.
De förslag till åtgärder som föreslås är också mycket bra.
Nej, det är Micael Glennfalks slutsatser om hur detta har gått till, som reser en del frågetecken. Han konstaterar inledningsvis att, och här citerar jag första meningen i Glennfalks PM; "Det tidigare kommunalrådet Carl-Axel Centerstig använde inte kommunjuristen när han skrev några för kommunen viktiga avtal."
Vidare i Glennfalks PM; "att Centerstig tillsammans med en av kommuncheferna, Staffan Forsberg, själva skrivit industriavtalen som innebär subventionering av Åbro Bryggeris avlopp med drygt två miljoner kronor årligen, och för Arlas avlopp med flera hundra tusen kronor årligen".
Micael Glennfalk konstaterar att dessa avtal är dyra för kommuninvånarna. Riktigt dyra.
Eller som han uttrycker saken: "De sk industriavtalen gäller fram till 2020 och kostar kommunen lika mycket som ett helt äldreboende, kanske upp över 50 miljoner kronor om oturen är framme".

Ett eget ansvar
För det första så är detta en förenkling av verkligheten som jag reagerar starkt på.
I samband med Arlas etablering i Vimmerby påtalades den extra belastning som reningsverket skulle utsättas för, och då blev automatiskt Åbro en av schackpjäserna i etableringsspelet.
Från Åbros sida klargjordes mycket tydligt, bland annat i denna tidning, att företaget inte alls hade något emot de effekter en mejerietablering i Vimmerby skulle få, men att bryggeriet inte skulle påverkas negativt. Inte på något sätt, varken praktiskt eller ekonomiskt.
Åbro Bryggeri hade dessutom tagit på sig sitt ansvar vid tidigare produktionsökningar och ökade belastningar på reningsverket.
I detta läge tecknades detta avtal.
Om det skedde nattetid i mörker på kommunalrådets kontor kan jag inte uttala mig om, men det spelar ingen roll eftersom kommunjurister och kommunrevisorer i sina uppdrag självklart har ett eget ansvar att hålla sig underrättade.
Ett bra ledarskap innebär visserligen att kommunjuristen och -revisorn konsulteras och rådfrågas, när liknande beslut fattas, men deras uppdrag innebär även att de själva ska hålla sig underrättade.

Skatteintäkter
Samma sak när det gäller våra ledande politiker. De kan inte gärna skylla på att de inte var närvarande vid beslutstillfället, eller saknade kännedom om ärendet. Det tillhör uppdraget att skaffa sig den information som krävs för uppdragets genomförande,.
Jag vill inte kommentera liknelsen med driftskostnader för ett äldreboende på annat sätt, än att alla investeringar är resultat av politiska övervägningar. Sedan kan det gälla kostnader för utbildning, snöskottning, hemtjänst eller vad som helst.
Vi ska dock alla veta att grundförutsättningen för att en kommun överhuvudtaget ska kunna satsa en enda krona är att det finns privata företag inom kommunens gränser, som anställer personal och på det sättet direkt och indirekt genererar skatteintäkter.
Jag kan inte på ett enkelt sätt uppskatta hur många äldreboende vi skulle tvingas lägga ned om Åbros Bryggeri upphör.
Inte heller om snöskottningen skulle bli sämre.

Alf Wesik