Bra att krisen uppmärksammas, svagt att starka beslut saknas

Vi kunde i början av veckan i denna tidning berätta att nya siffror visade alarmerande resultatet för ekonomins utveckling i Vimmerby kommun. På en Sverige-ranking, som redovisades, var det endast 14 av alla landets 290 kommuner som visade negativt ekonomiskt resultat i fjol. Och bland dessa 14 visade sig Vimmerby ligga på en tionde plats från slutet.

Ledaren2011-03-10 07:38
Detta är en ledare.

Nu ska det sägas med en gång att detta med kommunala över- och underskott alltid ska tas med en stor nypa salt. Siffrorna och resultatet baseras ju inte på något annat än den budget som politikerna klubbade igenom ungefär ett år tidigare.
Hade de varit vidlyftigare i sina ekonomiska ramar vid budgettilldelningen, så hade resultatet med andra ord blivit bättre.
Eller..?
Jodå, så är det - men det går ändå inte att blunda för verkligheten. Kommunpolitikerna kanske, likt kära Refaat, han med pappershatten, kan klara sig undan ett år, kanske ytterligare ett år - men inte i längden.
Det är helt enkelt så att utgifterna inte får vara större än inkomsterna. En skara vilda politiker kan visserligen trumfa igenom en stor investering, i hopp om att den ska generera ännu större inkomster i framtiden, men så går inte att laborera med kommunens kärnverksamheter under någon längre tid.

Värsta självmålet
När en kommun får en ny ledning, så följer som ett brev på posten, stora organisationsförändringar. En ny chef innebär alltid nya tankebanor och försök till effektivare verksamhet.
Bra så. Det är därför företag, organisationer - och allsvenska fotbollslag också för den delen - ofta byter ledarskap när det går dåligt. Detta även om många förmodligen inser att det handlar om att famla efter ett halmstrå.
När det gäller den politiska ledningen i Vimmerby råder dock ingen som helst tvekan om att chefbytet kan bli avgörande. Allt sedan den ansvarsfulla "första" kommunledningen med Carlson, Johansson, Svensson, Schultz, Helin - tillsammans med alla "ortspolitiker" typ Kåreda, Grinderum, Kulla, Hästmosshult, Dabbetorp, Flaka med flera, med flera, lämnade skutan, har de ekonomiska vågspelen blivit allt vidlyftigare.
Det märkliga är att kommunala ansvarstagande grundprinciper, som en sund lånesituation framför allt annat, har förträngts. Massor av märkliga investeringar har gjorts, där skolrenoveringen för 115 miljoner kronor formodligen var det allra värsta självmålet.
Politikers vilja att själva mura sig fast i historien, är något som vi kommer att få sota för mycket länge.

Bedrövlig situation
Det märkliga är också att antalet anställda inom den kommunala förvaltningen i Vimmerby tillåts skjuta i höjden. Till och med i tider när det tagits majoritetsbeslut om att antalet anställda ska minska.
Och allra, allra mest anmärkningsvärt, är att samtidigt som antalet anställda inom kommunen - är det 1 350 idag eller är de ännu fler? - så fortsätter antalet anställda minska i verksamheter där det värker som allra mest. Jag kan bara ge ett exempel; natten på Granen är inte att leka med.
Allt för få händer servar allt för många boende. Det är bedrövligt att en framåt kommun som Vimmerby ska ha det på det viset. Hemtjänsten, skolan, dagisgrupperna, listan kan göras mycket lång.

Investeringsstopp
Direktivet som nu utgått är att 28 miljoner kronor i en budget som omsluter cirka 700 miljoner, ska kapas bort. Det blev en politisk diskussion om dessa 28 miljoner kronor ska elimineras med hjälp av yxa eller osthyvel. Den borgerliga linjen att osthyveln nu har gjort sitt, och det istället är dags för grövre vapen, som exempelvis yxa - vann majoritet.
Tyvärr åtföljdes det beslutet med? inte direktiv om vilka verksamheter som ska huggas bort helt och hållet, utan istället direktiv till respektive förvaltning och nämnd, att minska sina äskande. Och resultatet blir med andra ord lika 17 en förnyad osthyvel.
Detta agerande är svagt, rent politiskt. När vi nu uppenbarligen har valt en handlingskraftig politisk ledning till kommunen, bör vi också kunna kräva handlingskraftiga beslut.
Fram med direktiven; vilka verksamheter ska skäras bort?
På det här veliga sättet som den här krisplanen presenteras, innebär det att ansvaret överlämnas till respektive nämnd, när vi istället efterlyste solklara direktiv. På det här sättet får nattpersonalen på Granen fortsätta våndas. De har en ohållbar situation idag, men kan inte veta om det i framtiden blir bättre. Eller ännu sämre...
Det är mycket bra att situationens allvar verkligen har upptäckts - fast för det krävdes ju ingen Nobelpristagare i ekonomi, när Vimmerby hamnar på 280 plats i ekonomirankingen.
Det är oroande att åtgärderna inte är mer distinkta. Det finns bara ett sätt; inför någon form av investeringsstopp, bemanna alla kommunala grundverksamheter med tillräckligt med personal, som gator, social omsorg, skolor, teknik, administration, vård - ifrågasätt samtliga andra.
Och nej, sälj absolut ingen skog, för att finansiera politiska misslyckanden. Skogen, marken och fastigheterna behövs för att kommunen ska ha chansen att utvecklas i den takt den bör.
Som den har alla förutsättningarna att göra.

Alf Wesik