Bra att skramla med arsenalen, men nu är det tid för vapenvila

Nejdå, Itsams förvaltning kommer inte att flytta från Kisa. Helt enkelt av den anledningen att företaget gör ett bra jobb. Det är egentligen bara själva IT-ledningen som trasslat in både sig själv och bolaget i en enda stor näthärva.

Ledaren2013-12-18 08:19
Detta är en ledare.

Företagets strategi är riktig och det råder ingen tvekan om att det finns en stor kompetens bland de knappa 50-talet anställda på Itsams kontor på Dr. Bexelius gata i Kisa.

Som på varje företag i en expansionsfas finns säkert massor av problem att trimma in - och kanhända har man hamnat på sidospår vid några tillfällen, men grundtesen, att samarbeta för en effektivare och billigare bredbandsutbyggnad i vår del av landet, är oantastlig.

Vida rallarsvingar
Vi har i denna tidning i massor av insändare, artiklar och tidigare granskande reportage, pekat på flera fall av misstänkta oegentligheter inom företaget och dess skötsel.

Personer med stor branschkännedom har bland annat på vår opinionssida väckt en massa frågor. Men ingen har egentligen reagerat.

Därmed har alla ingående kommuner i detta kommunala förbund, som Itsam utgör, exakt samma ansvar. Ingen politiker, vare sig de är i direkt beslutande ställning eller endast ett mandat vid ett sammanträdesbord, kan svära sig fri från ansvar.

Att därför stå och veva besinningslöst med vida rallarsvingar är inte särskilt konstruktivt.

Det håller inte
Nu gäller det istället att trimma in Itsam ytterligare. Se till att ledningen blir den allra bästa, för det råder ingen tvekan om att bredbandsfrågan är en ödesfråga för de ingående kommunerna. Även om detta med IT och bredband är komplicerade frågor för alla oss födda när det fortfarande var vänstertrafik, även om det är svindyrt att ansluta sig - så måste det helt enkelt ske.

Det råder inte längre någon tvekan om att infrastrukturen i Sverige, förutom vanliga vägar och järnvägar, el- och telefonnät, liksom vatten och avlopp - innefattar information som internet.

Jag måste erkänna att jag till en början hade inställningen att kostnaderna för denna nya del av infrastrukturen borde tas av marknadsföretagen själva.

Detta eftersom verksamheten åtminstone till en stor kommer att vara avgiftsfinansierad i framtiden. Men tyvärr håller inte det resonemanget längre.

Ska marknaden själv få besluta om investeringar och tillhörande intäkter, så kommer vågskålen ännu mer att tippa över till städernas fördel.

Enskilda till del
Och det får helt enkelt inte ske. Därför krävs ett tänkande där marknadsekonomiska investeringar blandas med samhällsinvesteringar, via skattsedeln. För att få ordentlig kraft krävs strategier som sträcker sig över kommunens gränser - och därför är Itsam ett bra upplägg.

Det är oftast det allmänna, som staten och kommunerna, som svarar för huvuddelen av utbyggnaden och underhållet av infrastrukturen.

Det är bra att även bredbandet och IT behandlas som all annan infrastruktur, det vill säga i form av centraliserade eller decentraliserade nätverk med goda nätverkseffekter såsom stordriftsfördelar. Denna monopolsituation gör ingen människa glad om nätet sedan inte efter mediepolitiska och näringspolitiska ställningstagande, kommer såväl branschföretag som enskilda användare till del.

Jag är som tidigare påpekats övertygad om att det finns många detaljer att ytterligare trimma in hos Itsam.

Men det viktigaste är redan avklarat och vad företaget nu behöver är en arbetsro och tro på framtiden.

Med varje fiber
Politiker och tjänstemän i de olika ingående kommunerna i förbundet, kan dock inte klappa sig för bröstet och slappna av ännu.

De har nu ett digert arbete framför sig som måste ha som mål att ge invånare och företag i alla avlägsna delar av våra fina kommuner, blixtsnabb återkoppling.

Det är även bra att som kommunalrådet i Vimmerby, Micael Glennfalk, göra mantelrörelse och ställa sig i eldställning, men längre än så behöver vi inte gå denna gång.

Höger vänster om marsch, Glennfalk. Manöver!
Itsam ska fortsätta att utveckla bredbandet i vår del av landet, de ska kämpa med varje fiber.
Med utgångspunkt från Dr Bexelius gata. I Kisa.

Alf Wesik