Bra rutet, Anders

Landstingsrådet Anders Andersson (kd) ryter nu till mot regeringens passivitet gentemot Kalmar län. Det blir inga landstingssatsningar (på tåg) om inte regeringen också tar sitt ansvar. Till att börja med kan regeringen inleda med att dra tillbaka de omlokaliseringar av statliga jobb från Kalmar län, som aviserats.

Ledaren2005-03-17 08:44
Detta är en ledare.

I en andra etapp kan regeringen se till att dess särskilde "krisexpert", Ulf Lönnquist, snart kommer fram till någonting positivt och vettigt, som kan skapa jobb i länet. "Vi måste ha tydliga och bindande besked från staten", skriver Anders Andersson. Det är bra rutet, men frågan är varför landstinget med sin svaga budget överhuvudtaget skall vara med och satsa pengar (160 miljoner kronor) på nya tåg. Vården behöver alla pengar. Detta borde Anders Andersson verka för med samma kraft. Landstingen har nog med vården. Tågen får andra köra.

SSU-fusk
Enligt Dagens Nyheter på söndagen förekommer ett omfattande fusk med medlemsantalet inom SSU och värst, enligt DN, förefaller det vara inom Kalmar-Borgholms-distriktet. Medlemssiffrorna blåses upp stort med det enda syftet att skapa underlag för än mer bidrag från kommun och stat. Om detta är fallet förekommer ett ständigt pågående bedrägeri med skattemedel och det är sålunda ett fall för den alltid lika pigga åklagarmyndigheten i Kalmar. Nu förväntar sig Ölandsbladet ett lika raskt ingripande som mot pastor Green, det vill säga, omedelbar handling dagen efter publiceringen.
I DN påstår en före detta SSU-höjdare att organisationens verkliga medlemsantal är runt 5 000 medan den officiella siffran, som är
bidragsgrundande, uppges vara 29 000 - ett gigantiskt fusk om det är sant.
I övrigt visar en grafisk bild över SSU-ledningen att alla på denna nivå på ett eller annat sätt hör ihop. Det finns släktförbindelser, kompisband och kärleksrelationer i ett oöverskådligt och komplicerat schema, som inom regeringen ungefär. Det skall böjas i tid det som krokigt skall bli.
"Tanten"
Man behöver inte vara militant feminist för att störas över hur kvinnor ibland beskrivs.
Kalmar län har fått en ny länsarbetsdirektör, som heter Eva Plogeus. Östran presenterar henne med följande ingress: Många lyfte på ögonbrynen när det visade sig att en 63-årig tant utsetts av regeringen...?
Det visar sig när man läser vidare att det var väl inte så illa menat ty artikeln är både vänlig och lite småskojig, och det är en glad gamäng som skrivit den; skribenten är själv snart en 63-årig gubbe, men det förtiger han passande nog. Åldern är vi karlar hemskt fåfänga med: Nyss fyllt 50, sade 59-åringen...

Kurt Lundgren
Läs mer om