Byggnationer i sitt sammanhang, istället för dessa fria fantasier

Fantastiskt. Underbart. Storslaget. Utsökta byggnader kryddade med framtidsvisioner och nyskapande arkitektur. Glasytor, väggar i transparenta polymaterial. Jippie. Samtidigt orealistiskt. Oerhört onödigt, obegripligt och dumdristigt. Jag kan inte beteckna Kindapolitikernas agerande i arkitektfrågan om ett framtida centrum i Kisa som annat än fria fantasier.

Ledaren2010-01-19 07:35
Detta är en ledare.

Det är absolut inte de två vinnande unga arkitekternas fel, Stockholmarna Eyvind Bergström och Rickard Riesenfeld. De har fullgjort sitt uppdrag mycket bra, kanske till och med bättre än man kunde frukta i förstone.
Men när vi nu kan se det vinnande bidraget på pränt, så ser vi att det i alla fall ryms inom det angivna markområdet. Jag hade fruktat att kostnaden för att verkställa det vinnande förslaget skulle uppgå till kanske en miljard kronor.
En auktoriserad arkitekt som jag konsulterade räknade lite fram och tillbaka och kom fram till att det kanske går att färdigställa Kisas nya centrum, för kanske så lite som tre kvarts miljard, eller om Kisas politiker är försiktiga med materialval och liknande, 600 miljoner kronor. Detta förutsätter dock att stationsområdet inte består av berggrund - då blir det mycket, mycket dyrare?

Helt andra problem
Jag vet inte om det är en tillfällighet, men de två vinnande arkitekterna kallar sitt förslag för Poly. En snabb granskning i en engelsk-svensk ordbok visar att det inte finns något sådant ord, dock ett engelsk ord som heter "pole", vilket betyder "ytterlighet, en av två åsikter som är på milsvids avstånd från varandra".
Kanske är det så att arkitekterna helt enkelt driver med Kindaborna, att de skapat ett förslag som ligger så långt ifrån verkligheten, att det kanske fungerar rent strategiskt. Att alla politiker som inte förstår något alls, med risk för att förlora ansiktet, nickar bifallande, fäller en tår och lovordar det futuristiska centrumförslaget.
Fria fantastier, säger jag.
Kinda brottas med helt andra problem för närvarande, än brist på lokaler för hotell och restauranger. Tvärtom bör det vara varje politikers främsta uppgift att på alla sätt värna de privata matinrättningar som redan finns i bygden, att hjälpa dem med goda driftförutsättningar - istället för att stjälpa dem.
Kinda brottas med helt andra problem, än bostadsbyggande i kommunal regi, än ännu fler bostäder för äldre, än att bygga ny brandstation i ett område där nivåskillnaderna är avsevärda, än inomhuspaviljonger, parker, teatrar, fler gym, kollektiva verkstäder, än fler affärs- och butiksytor, fler frisörer, än underjordiska garage, än idrottshall mitt i centrum, med en helt omöjlig entré, än en "japansk park", än minigolfbana, utomhusplan för basketboll, än friluftsmuseum, nöjesområden och motormuséer.

Privata värdar
Det är oerhört ansvarslöst och ytterligt provocerande av kommunpolitikerna att ens överväga liknande fantasibyggnationer. Att järnvägs- och busstationen behöver en uppfräschning råder ingen tvekan om, men det är definitivt bättre att verka för fler pendlingsavgångar, att förstärka banvallarna, att i övrigt stärka infrastrukturen norrut. Och med utgångpunkt från hur detta lyckas dimensionera och utforma ett nytt stationshus.
Investeringar i sådana projekt kommer Kinda till del, och ger insatt kapital god chans till förräntning.
Det kan vara så att brandstationen måste flyttas - men om det inte räcker med en grundlig renovering av nuvarande lokaler, så finns flera godtagbara flyttningsförslag inom centralorten. Samtliga dessa bra mycket billigare än nybyggnation.
Det kan också vara så att en framtida god äldreomsorg kräver fler centrala lägenheter, och av varierande standard, utformning och servicegrad. Men en sådan planering sköter säkert Kinda kommuns bostadsbolag Stiftelsen Kindahus bättre.
Eller ännu hellre den privata marknaden - privata hyresvärdar som planerar och bygger under marknadsmässiga villkor, utan inblandning av kommunen.

I sitt sammanhang
Det är definitivt bättre att Kinda kommun satsar varje krona på ett sätt så hela kommunen får leva, att skolorna i kransorterna får leva, att elever och institutionsboende serveras bra mat varje dag, närproducerad, väl- och närlagad mat.
Det är definitivt bättre att Kinda kommun satsar varje krona på att ge näringslivet i kommunen bästa möjlighet till överlevnad och expansion. Såväl i centralorten som ute i småorterna och den rena glesbygden.
Det är sådana satsningar som ger invånarna livskvalitet. Det är sådant som är Framåtanda.
Kinda kommun har nu lagt ut 830 000 kronor för denna arkitekttävling. Betrakta dessa pengar som läropengar - gå nu vidare till regionala arkitekter
Till arkitekter, exempelvis kommunens egen stadsarkitekt, som kan sätta in de byggnationer som verkligen krävs akut, i sitt rätta sammanhang - i Kinda, ett litet fantastiskt samhälle i södra Östergötland, där generationer av bondförnuft och sparsamhet och idogt arbete skapat en liten svensk pärla.

Alf Wesik