Centerstig har drivit sina frågor på ett konsekvent sätt

När kommunalrådet i Vimmerby, centerpartisten Carl-Axel Centerstig, nu deklarerar sin avgång så är inte det någon som helst överraskning. Han tillträdde posten under förhållandevis snabba förhållanden och han sade redan vid den tiden att han bara skulle sitta en mandatperiod.

Ledaren2009-10-10 04:05
Detta är en ledare.

Vid tiden för den formella avgången just efter årsskiftet har det gått fyra år sedan han tillträdde och när han går gör han det också med ålderns rätt, på "rätt sida" om pensionsåldern.
Centerstig kan se tillbaka på en förhållandevis turbulent tid som kommunalråd i Vimmerby, han har delvis oförskyllt tvingats klä skott för beslut som han egentligen bara verkställt, inte beslutat om. Kommunen hade under en lång rad av år styrts på ett förhållandevis återhållsamt sätt, fram till ungefär sekelskiftet, och därför hade det byggts upp ett stort antal uppdämda behov, som helt enkelt var tvungna att genomföras.
När dessa behov uppfylldes så blev många glada, men ännu fler, betraktade dem som onödiga utgifter. Det är alltid så att ju högre poster man innehar, desto större blir skaran som har möjlighet att kritisera.

Konsekvent arbete
Genom dessa år av svåra beslut, och i vissa fall, mycket dyra kommunala beslut - så har Carl-Axel Centerstig ridit ut stormarna på ett mycket förtjänstfullt sätt. Han har bestämt sig för en politisk linje och sedan hållit på denna i ur och skur. I med- som motgång.
Som betraktare från en plats utanför stadshusets väggar kan vi också se en stor förmåga i att samla den politiska skaran under en och samma linje. Och detta ibland över såväl olika grupperingar inom det egna partiet, som över partigränserna i det borgerliga blocket - och stundtals även tvärs genom politiska grundideologier.
Under Carl-Axel Centerstigs tid som kommunalråd har en mängd viktiga investeringar gjorts. Även om inte alla kommunivånare varit överens om prioriteringar, om storleksordningen på satsningarna och annat, så har de genomförts konsekvent och med resultat att stora grupper av invånarna får en bättre social-, service- och/eller jobbsituation.

Ökad transparans
Det spekuleras i en tronföljare och det finns även vissa namn som nämns oftare och med mer styrka, men alldeles oavsett vem det blir - så finns några punkter som han, eller hon, måste plocka med sig i ryggsäcken.
För det första så tror jag att det råder en allmän mening om att planeringsarbetet måste bli bättre. Genom ett långsiktigt och oerhört transparant planeringsarbete finns det möjlighet för många personer att komma med synpunkter och tillsammans leda utvecklingen in på ett så bra spår som möjligt.
När det är dags att fatta beslut. Dagens tingens ordning att många kloka invändningar kommer till ytan, först när det är för sent - måste avskaffas. Måste verkligen avskaffas.
Dessa spår, dessa stigar, som vi tillsammans ska vandra måste leda fram till mål som att kommunens grundåtaganden till varje pris måste uppfyllas, det vill säga, skola, vård och omsorg.

Hela kommunen
Det enda sättet att kunna uppfylla dessa krav, rent ekonomiskt, är att näringslivet - och däribland turismen - lever väl och frodas. Det är endast tack vare näringslivet som människor tjänar pengar och kan bidra med så mycket pengar som möjligt till de allmänna åtagandena. Det är också näringslivets utveckling som genom en framgångsrik uppbackning från bland annat kommunen, kan utveckla sina verksamheter, och på det sättet bidra till en positiv befolkningsutveckling, och därmed fler bostäder och fler barn i våra skolor.
Till satsningar på kultur, sport och fritid och teknik. Det är också viktigt att ytterområdena i kommunen får den uppmärksamhet de förtjänar. De betalar per capita lika mycket i skatt och bör därför behandlas rättvist. Den sistnämnda frågan är dessutom viktig för centerpartiet om trovärdigheten ska bibehållas och kanske stärkas.
Ytterområdena kan rätt utnyttjade och stöttade, bli en än mer viktig tillgång för kommunen som helhet, när det gäller arbetstillfällen och mycket annat. Vimmerby kommun har den geografiska fördelen och alla förutsättningar, att med en stark centralort och ett pärlband av kransorter, samtliga ungefär en mil bort - bli en mönsterkommun när det gäller dessa saker.
Lika viktigt som det är för landet Sverige att alla delar av riket frodas och uppmuntras, lika viktigt är det att hela kommunen får chansen att leva.

Goda händer
Nu ska den demokratiska processen inledas på ett mer öppet sätt. Det är nu slut på viskandet, på spekulerandet och på skvallret. Nu måste processen att välja en efterträdare ut ur de stängda rummen, ut på gator och torg - så att kommunens fortsatta väl och ve hamnar i goda händer.
Med den erfarenhet och alla de kunskaper som Carl-Axel Centerstig besitter hoppas och förutsätter jag att hans åsikter och ord väger tungt.

Alf Wesik