Ceos-debatten från en mer övergripande vinkel

Öppna dörrar. Styrelsen för Vimmerby IF har i gårdagens tidning skrivit en debattartikel angående den för närvarande så hett diskuterade arenafrågan. Tyvärr ägnas mestadels av texten åt det redan kända faktum att Vimmerby IF gör en jätteinsats för ungdomarna. Styrelsen slår således in redan öppna dörrar.

Ledaren2007-03-22 07:59
Detta är en ledare.

Inledningen på debattartikeln är på något sätt talande för det bleka helhetsintrycket. Fotbollsstyrelsen konstaterar att "det förekommer mycket tyckande med mer eller mindre sakliga påståenden. Vi tänker inte gå i polemik med dessa?".
Det är ju just polemik vi saknar. Även om Vimmerby IF:s styrelse inte verkar ana det så handlar det om en fråga långt viktigare än att i ord klä sina omedelbara känslor.
Att Vimmerby IF bedriver en oerhört viktig samhällsfunktion står utom all tvivel. Ingen debattör i detta ämne har förnekat det. Att jämföra Vimmerby IF:s verksamhet med en gigantisk fritidsgård tycker jag är helt fel. Jag tycker VIF:s verksamhet är betydligt bättre än så. Vikten av att röra sig och sporta i ett allt mer stillasittande samhälle kan inte nog understrykas - särskilt bland ungdomar.
Att det bedrivs en mycket omfattande verksamhet på Ceosvallen tror jag inte heller att någon debattör, oavsett lokaliseringsåtsikt, har förnekat. Jag kan dock medge att jag personligen inte visste att verksamheten var så fantastisk omfattande - fyra helplaner och 3-4 mindre planer alla dagar utom fredagar under tiden maj till oktober. Nej, riktigt så omfattande visste jag inte att fotbollandet var i Vimmerby.

Omfattande verksamhet
Jag är ingen fotbollstränare, men har ändå en viss erfarenhet. Jag har spelat en fotbollsmatch i P-12, eller något liknande, i Storebro IF:s färger. Efter bara några minuter blev jag trampad på foten av någon storvuxen buse från Mariannelund. Foten svullnade upp och jag fick utgå. Så min fotbollskarriär får plats i en kylpåse, ungefär.
Nåväl, åter till VIF:s debattartikel, fyra helplaner varje dag innebär kanske 80 aktiva spelare eftersom alla inte deltar i exakt alla träningar. 3-4 ungdomsplaner, innebär ungefär 70 spelare, eftersom ungdomslagen ofta har några extra avbytare för att ge så många som möjligt chansen att spela.
Det gör att 150 spelare är igång vid varje tillfälle. Om de använder planerna två timmar per tränings- och matchpass, så bör det vara minst 300, kanske 450 spelare igång varje dag på Ceosvallen.
Allt enligt Vimmerby IF:s styrelse och debattartikeln. Så det måste ju vara rätt.
De argument, förutom den omfattande verksamheten, som enligt VIF talar för Ceosvallen som alternativ är a) att verksamheten bedrivits där i många-många år, b) att kommunen redan investerat sex miljoner kronor på Ceosvallen genom åren, c) att VIF vill ha all verksamhet på samma plats och slutligen d) att Ceos enligt Vimmerby IF:s styrelse är det billigaste alternativet.
Att visa respekt
Det står naturligtvis alla fritt att trycka på de argument man tycker är viktigast. Och Vimmerby IF har väl ändå någon slags utslagsröst i detta ärende, eftersom det är föreningen som bedriver den konkreta verksamheten.
Men för övriga kommuninnevånare, för handeln i Vimmerby och framför allt för näringslivet, så hade vi hoppats att Vimmerby IF:s styrelse hade satt in frågan i ett betydligt större sammanhang. Det handlar om kommunens framtid, där Vimmerby IF fyller och kommer att fylla, en viktig del - det handlar om sysselsättning och det handlar om befolkningsutveckling.
Jag är fullt medveten om att styrelsen för Vimmerby IF kanske varken har kunskap eller lust att göra någon sorts samhällsanalys, när det gäller ekonomisk utveckling eller detaljplaneärenden, men att avfärda alla andra uppfattningar, som styrelsen gör i sin debattartikel, som "mycket tyckande med mer eller mindre sakliga påståenden" är ett gravt tankefel.
Sådana analyser bör styrelsen för kommunens största förening akta sig för. Alla åsikter måste respekteras - sedan är det upp till var och en att avfärda argumentet, eller helt enkelt hålla med. Vi behöver fakta, åsikter och argument, så många det bara går - inte nonchalans och öppna dörrar.
Var ska Vimmerbys framtida industriområde placeras? Var ska vi bygga ny brandstation, när ALV trycker bort den nuvarande? Var ska den framtida infarten från söder dras?
Efterlängtat skifte
Torparen Göran Persson är mer aktuell än någonsin. Inte ens när han var rikets mäktigaste man fick han lika mycket uppmärksamhet och TV-tid som idag.
När Mona Sahlin skulle väljas på s-kongressen fick hon vackert vänta på att Persson skulle tala till punkt. En timme höll han på. Sedan firades Persson av under tre timmar. Nu pågår en dokumentär, som i själva verket inte är någon dokumentär utan en fyra timmars långt försvarstal, och senare kommer en bok, Perssons sponsrade memoarer.
Av den anledningen känns det verkligen som ett lyft för svensk politik att Göran Persson nu kastar in handduken.
I en jämförelse känns verkligen Mona Sahlin fräsch och spännande. Sverige och socialdemokraterna mår säkert bra av förändringen.
Persson har haft sina goda stunder, inte minst under den hårdhänta ekonomiska upprensningen av Sveriges statsfinanser - men nu vill vi gå framåt och såg finfina tendenser redan under den första minidebatten med Fredrik Reinfeldt i Aktuellt-studion på måndagskvällen.
Tävlingen om vem som kunde vara mest vardagligt avspänd slutade oavgjord, båda vann på högsta poäng. Sahlin i hårt åtsnörpad beige sladderjacka och Reinfeldt i lagom skynklig slipslös skjorta.

Alf Wesik