Dags att även Vimmerby tar upp diskussionen om kylmaten igen

"Det ska inte komma in ett enda j-a halvfabrikat i detta kök". Den moderata politikern i ledande ställning inom ansvarig nämnd var säker på sin sak. Löftet han gav den skeptiska personalen inom förskoleköket i Vimmerby, inför det förestående införandet av kylmatsystemet, etsade sig fast i minnet, som skrivet i sten.

Ledaren2012-04-04 06:54
Detta är en ledare.

När den kraftfulle politikern skulle gå ut blev det trångt i portgången. För samtidigt skulle nämligen det första halvfabrikatet bäras in. Och så har det fortsatt sedan dess.
Halvfabrikat i massor. Och förresten, mat i massor över huvud taget. Det känns som om alla ekonomiska problem inom Vimmerby kommun är lösta, att all hungersnöd i världen plötsligt har upphört.
För i frysboxarna på förskolorna i Vimmerby dignar det av mat som blivit över. Mat som personalen desperat försöker ta hand om. Därför att de är stolta, därför att de tar ett ansvar. Därför att de känner att det är fel att kasta mat.

Mat i stora lass
Men när frysskåpen inte rymmer mer. Då rymmer de inte mer. Därför tvingas de kasta mat. Dag efter dag efter dag. Kolla in de olika kommunala inrättningarnas soprum, där finns det oftast mat i stora lass.
På en förskola kastades häromdagen fyra bleck med färdig mat. På en annan matinrättning serverades och konsumerades 2,2 kilo falukorv. Problemet var bara att det låg drygt fyra kilo prima falukorv kvar, som blev över.
Och i frysboxen fanns ingen mer plats.
Personalen har tröttnat på alla dessa löften. De har tröttnat på att beställningarna inte funkar. Att prima mat måste kastas varje dag. Att de beställer 25 portioner mat, till 40 personer. Men att det ändå blir massor över.
Och det är sannerligen inte lätt. För det skulle bli ett ramaskri den dag det fattas mat. Den dag plötsligt ingen, inte en enda, har maginfluensa, den dag ingen är sjuk, den dag varenda kotte äter, inte som det pyttelilla barn den är - utan som den vuxen portionen är dimensionerad för.

Ser inte aptitligt ut
Tyvärr är det så att Vimmerby kommun har fått en vana att utmärka sig för saker som inte är särskilt angenäma. Jag menar, ingen är ofelbar - felaktiga beslut kan alla ta. Även politikerna i Vimmerby.
Men att sedan envist, som Melker på Saltkråkan i kvadrat, hänga sig kvar vid de tosiga idéerna i något anfall av stolthet och prestige, det är korkat i överkant.
Antingen är det fel på kostpolitiken i Vimmerby, eller också är det fel på hela Sveriges kostpolitik. För i princip i hela landet i övrigt tas beslut om att gå ifrån detta byråkratiska skrivbordselände. Eller som någon sa; det är oftast inget fel på smaken, och säkert inget fel på kaloriinnehållet. Med det ser ju titt som tätt rent förskräckligt ut.
Som en näringsriktig gegga, kanske.

Utmärker sig negativt
Statsrådet Erlandsson (C) talar sig så ofta han kan varm om vikten av det frigående, om kosläpp, sprättägg och det klimatsmarta. Om det närproducerade, om den offentliga matens ofantliga betydelse. Inte bara som näringskälla utan som social inrättning inom såväl ungdoms- och barnomsorgen, som inom institutionsboenden och äldreomsorgen.
Han får medhåll av i princip en samlad matelit, det vill säga samtliga människor som varje dag befattar sig med ämnet. Det vill säga alla som äter varje dag.
Därför känns det verkligen fel att Vimmerby ska fortsätta att utmärka sig negativt. Ta nu matskeden i vacker hand, och gör avbön, erkänn att det faktiskt går att spara såväl pengar, som trivsel, som personalglädje, som ökad sundhet - genom att skippa den osmakliga kylmaten.
I Vimmerby måste ledordet även fortsättningsvis vara kvalitet, inte kvantitet. I Vimmerby ska vi vara föregångare när det gäller barnens trivsel och väl och ve, när det gäller äldreomsorgen. Det är egentligen bedrövligt att så här inför påsken år 2012 tvingas upprepa självklarheter.

Storhandla nu, politiker
Den politiker som törs ta initiativet till ett beslut på tvärs mot antagen kostplan kommer att bli rikligen belönad. Var så säker.
Och ja, jag vet, centralköket är nätt och jämt invigt. Men det går säkert att hitta en lösning där även den förnämliga anläggningen får en bra framtida roll, som alla blir nöjda med.
Och kom ihåg, ett märkligt beslut blir inte mindre märkligt bara för att tiden går.
Påskhelgen är av tradition en mathelg av rang. Tänk bara tanken att när ni själva storhandlar inför helgen, skulle köpa dubbelt så mycket som ni behöver. Tänk om ni på tisdag skulle tvingas slänga hälften. Det skulle vara förödande för såväl självkänslan som plånboken.
Det behövs inte, protesterar ni, för alla vet vi ju att resterna är väl så goda. Och efter en storhelg kan plastbyttorna och påsarna räcka länge.
Men så kan tyvärr inte personalen i serveringsköken resonera, för där kommer det nya portioner varje dag, det bara matar på. Enklast vore kanske att lägga typ hälften i soprummen på en gång.
God påsk i överflöd.

Alf Wesik