Dags att överväga om Vimmerby ska ställas under tvångsförvaltning

"Nödvändiga krafttag för att ta ansvar för kommunens ekonomi och framtid". Eller; "Industriområde och fiber för 70 miljoner vardera, det är väl det som man möjligtvis kan ifrågasätta". Nej, de förklaringarna duger helt enkelt inte. Det finns ingen möjlighet att chockuppgifterna om Vimmerby kommuns ekonomi kan passera med endast sådana ihåliga förklaringar och påståenden som försvar.

Ledaren2015-04-04 04:05
Detta är en ledare.

När en privat fastighetsägare inte förmår att sköta sina hyreshus kan de försättas under tvångsförvaltning. Detta är en åtgärd för att säkerställa att tredje person, det vill säga hyresgästerna, inte drabbas av hyresvärdens inkompetens.
Det är hög tid att fundera på om inte Vimmerby kommun ska sättas under tvångsförvaltning.
De åtgärder som det nu flaggas för är ett försök att akut ordna situationen.
De avslöjar samtidigt två generalfel; dels att kommunen har skötts på ett fullständigt oansvarigt sätt under allt för lång tid - där märkliga investeringar och satsningar, har fått gå före kommunens primära ansvarsområde, dels att någon måste ta ansvar eller fällas för att den verkliga ekonomiska verkligheten inte har presenterats tidigare.

Till förfogande
När moderaterna med Micael Glennfalk i ledningen misslyckades i valet, fanns tillfälle att åstadkomma förändring - valresultatet signalerade att invånarna ville det, men istället för förlust lyckades den tidigare ledningen inte bara behålla sin makt, utan även grundmura den.
Detta genom att den viktigaste oppositionen eliminerades, genom ett penndrag. "Ge dem lite ordförandeposter, mot fullständig lojalitet - så de håller snattran", lät strategin.
Och den lyckades fullständigt.
När Glennfalk sammanfattar hela den uppkomna situationen i några väl valda formuleringar, så avslöjas samtidigt ett märkligt svagt ledarskap.
"Nödvändiga krafttag". Det rätta och mest hederliga krafttaget är naturligtvis att erkänna misslyckandet och ställa sin plats till förfogande.
"Industriområde och fiber, kan vara orsaker".
De inte bara "kan" vara orsaker, de "är" orsaker. Tillsammans med en handfull ytterligare fullständigt felaktiga eftergifter och fullständigt godag-yxskaft-beslut.

Felbeslut
Det började egentligen före denna kommunlednings tillträde, genom att Vision Vimmerby tilläts driva en alltför okontrollerad och kostnadskrävande verksamhet. Sedan fortsatte det med en huvudlös 100-miljonerssatsning på gymnasieskolan, kombinerat med en dyr flyttkarusell runt om i centralorten.
Efter detta fortsatte det med en svag politisk ledning som inte lyckades driva igenom att befintligt industriområde, Södra Industriområdet, kunde byggas ut, ianspråktas och förberedas för eventuella nya etableringar.
Istället blev det en populistisk eftergift åt Vimmerby IF - och samtidigt krav på ett helt nytt och avgrundsdjupt dyrt industriområde på finfina grusmarker nordväst om Vimmerby. Det fortsatte med fibersatsningen, som förvandlades från en god affär, till en svindyr principsak.
Vimmerby kommun måste helt enkelt skruva ner siktet rejält - och göra en brutal omstart.
Om inte politikerna har förmåga att själva räkna ut vad kommunens primära uppgifter är, måste en konsult anlitas för uppdraget.

Sorgligt
Detta ska exakt samtidigt vara sista gången som konsulter anlitas. De uppdrag Vimmerby kommun har gentemot invånarna, klaras gott och väl med kompetensen inom befintlig personalstyrka, redan idag.
Vi kan inte acceptera en situation där stora delar av kommunen helt enkelt bommas igen. Vi kan inte fortsätta att plöja ner miljoner i vissa projekt, och spara småsmulor i andra för kommuninvånarna helt avgörande verksamheter.
Sluta genast motarbeta de nödvändiga och framgångsrika dotterbolagen, avveckla de bidragsberoende. Gärna snabbare än ogräset hinner gro för detta år.
Acceptera att det faktiskt finns förvaltningschefer, tjänstemän, kommunanställda - och bolagsansvariga som kan sina saker. Bra mycket bättre än ni politiker.
Det moderata styret av Vimmerby kommun, har i sin nuvarande form misslyckats kapitalt och på dryga fyra år inte förmått ringa in och avhjälpa felkällorna.
Och socialdemokraterna, vad ska man säga om dem, ja suck - det är sorgligt, men de fixade samregim i tre månader, innan katastrofen var ett faktum.
De gör i princip alla fel som finns i boken, jag kan inte förstå att Vimmerbys största parti ställer upp att vara motor på ett fordon på väg mot undergång.
Och detta utan att få tillgång till vare sig broms eller ratt.

Alf Wesik