Dags att ta till storsläggan för att ge Kindaborna Pinnarp åter

Jag ser helt enkelt ingen annan möjlighet än att Kinda kommun tar till det otrevliga och olyckliga tilltaget att expropriera hela Pinnarp från paret Seegers, som nu driver campingen. Dagens situation är helt enkelt ohållbar.

Foto: Lars-Göran Bexell

Ledaren2016-06-14 06:03
Detta är en ledare.

Alla invånare i Kinda, alla sommarbesökare, turister och näringsliv – ska inte tvingas lida längre av det faktum att inkompetenta politiker trampade i klaveret för ett antal år sedan.

Kindaborna vill och ska ha sin badplats åter.

Det funkar helt enkelt inte att sälja bort allemansrätt, strandskydd och solnedgångar. Det är grejer som inte är till salu.

För de som inte vet vad expropriation är, kommer här en översättning som alla begriper; tvångsinlösen.

Expropriation är ett trubbigt vapen. Det ska användas med måtta efter ytterligt noggranna överväganden.

Det ska användas när allmänhetens behov är så stort att det kan bedömas som tvingande.

Som i Kinda kommun. Som i fallet Pinnarps camping.

Dags för action

Det är fullständigt tokigt, det som skett vid Kisas offentliga badplats. Och nu är det hög tid att rätta till problemen.

Smekmånaden är över, nu är det tid för action. Paret Seeger har förbrukat sin chans att försöka lösa situationen på ett fridfullt och trivsamt sätt.

Normalt sätt kan tvångsinlösen, eller tvångsinköp, av en fastighet tas till när bostäder ska byggas i ett område, eller som för några år sedan i Vimmerby, när en industriexpansion kräver mer tomtutrymme – samtidigt som markägaren inte vill sälja.

I fallet Pinnarp i Kisa är det ett långt mer skriande behov än så. Det är barnen i Kisa det handlar om, de som vill bada och plaska på en fin och säker och härlig badstrand, kanske gå i simskola och lära sig hålla sig på ytan.

Och deras föräldrar.

Och exakt alla andra som frivilligt önskar ta sig lite badvatten över huvudet. Den fina badplatsen har varit ett begrepp i Kisa hur länge som helst.

Har utestängts

Eftersom det inte finns några vettiga och jämförbara alternativ i Kisa, så är expropriation enda utvägen. Tyvärr skulle jag vilja tillägga, eftersom tvångsinlösen är en smutsig historia – det handlar om en affär som måste göras mot den ena partens vilja.

Att det offentliga tar till hårdhandskarna gentemot en privatperson.

Av den anledningen måste kommunen vara beredd att ge ett godtagbart marknadspris för hela alltet, plus en skälig kompensation till paret Annika och Dennis Seeger.

Pinnarps camping startade som en solskenshistoria. Sedan dess har massor av tunga mörka moln som dragit in.

Och nu är det permanent lågt tryck över Övre Föllingen.

Inte nog med att Kindaborna har utestängts från sin badplats, en näraliggande hotellrörelse har bakbundits, liksom framgångsrika fritids- och sportanläggningar som en ridanläggning och golfbanan.

Det är ett blomstrande sommarhusparadis i omgivningarna och även de lider av kommunens inkompetens i ärendet.

Mycket värre än så

Rätt skött hade det nuvarande upplägget kunnat accepteras.

Om bara Kindaborna hade haft tillträde till sin sommarsjö, sin långgrunda härliga sandstrand och sitt badparadis.

I värsta fall hade vi kunnat acceptera vissa kontroverser, i alla värsta fall hade vi kunnat acceptera en lösning där situationen vore småbråkig.

Om bara Kindaborna hade möjlighet att njuta av sandstranden.

Tyvärr är det nu inte så. Det är mycket, mycket värre.

Därför måste Kinda kommuns politiker genast upphöra med att stoppa huvudet i sanden. Det är hög tid att agera och visa att det finns framåtanda och muskler.

Dagens situation hämmar utvecklingen i Kinda eftersom Pinnarps Camping och framförallt sandstrand är en betydande tillgång för hela regionen.