Dags för politikerna att ta sitt ansvar i alkoholfrågan

Ekot gick ut med det som en toppnyhet på tisdagen, att systembolagets försäljning kraftigt gått ner under april månad. Starkölsförsäljning minskade med hela 4,9 procent jämfört med samma månad förra året.

Ledaren2004-05-12 06:53
Detta är en ledare.

En stor nyhet? Visst, men föga överraskande och därför inte mycket till nyhet. Utvecklingen var förutsägbar och vi har på denna plats påtalat problemet gång på gång. Nu kan inte politikerna längre blunda för faktum - nu gäller det att agera innan det barkar helt åt skogen.
Åbro Bryggeri och VD Henrik Dunge har redan tidigare varnat för att hela det gamla familjeägda bryggeriets existens är i fara. På tisdagen upprepade han i ett pressmedelande samma farhåga - och denna gång med ännu mer beska.
"Om vi försvinner, så innebär inte det att svenska folket slutar dricka öl. Jag hoppas landets politiker ser allvaret i situationen, tar sitt ansvar och försöker finna en lösning."

Hejdlöst supande
Henrik Dunge slår onekligen huvudet på spiken. Det handlar helt enkelt om en ansvarsfråga. Politikerna tycker att frågan är för tuff - de framhärdar i sin envishet att tro att svenska särregler ska hindra svenska ungdomar att dricka mer.
Dra upp huvudena ur sanden. Titta på verkligheten runt omkring er. I exakt samma takt som systembolagets försäljning sjunker, ökar drickandet bland svenska ungdomar. Istället för att köpa en, två flaskor öl på systembolaget, arrangeras veritabla godstransportresor från Danmark och Tyskland, och på senare tid även från baltstaterna och Finland. För att "tjäna ännu mer" på dessa inköpsresor lastas bilar, släpvagnar, bussar och lastbilar fulla med öl, vin och sprit. Ungdomar och vuxna får ännu mer starkvaror hemma i sina barskåp och supandet sker hejdlöst.
Alltmedan svensk bryggerinäring sakta förblöder.

Eländes utveckling
Svensk alkoholpolitik är totalt satt ur spel. I Frankrike, som oftast av regelivrare och nykterister brukar beskrivas som ett enda stort missbrukshem, sjunker öl- och vindrickandet drastiskt. Särskilt bland ungdomar. Det är inte längre inne att dricka och bli fulla i stygga Frankrike, medan det i det genomreglerade Sverige, sups som aldrig förr. Av allt yngre.
Att vissa politiker på allvar, utan att dra på munnen, föreslår att Sverige inte ska försöka sänka våra skattenivåer, utan istället försöka få tyskar, italienare, portugiser, spanjorer, polacker och de andra att höja sina alkoholskatter, kan inte betecknas som annat än blåögt i överkant. Och mycket ansvarslöst.
Medan svenska politiker stångas med omöjliga argument i södra Europa, dör svenska ungdomar av alkoholskador.
Bättre då att harmonisera svenska skatter, få kontroll på drickandet igen, se till att svensk bryggerinäring överlever - och framför allt, se till att svenska ungdomar överlever. Vi måste få slut på denna eländes utveckling.

Alf Wesik
Läs mer om