Dags vinna tillbaka själen och musiken, till Hultsfred

Tänk vad lugnt och skönt det ska bli i Hultsfred i sommar. Ingen festival, inga konstigt klädda ungdomar att reta sig på, ingen hög musik där bortifrån parken, inga badande ungdomar, inga köer på gatorna, inte några felparkerade bilar, inga poliser, inga TV- och radioprogram. Och inga frågvisa journalister.

Ledaren2013-03-23 05:05
Detta är en ledare.

Tänk vad skönt att slippa alla dessa festivalbesökare som ju har en tendens att hela tiden prata om Hultsfred och om hur trevligt det är i samhället.
När Hultsfredsborna bara vill vara i fred, när de vill att Sverige helst ska glömma att Hultsfred över huvudtaget finns - så att inte ännu fler reser dit och stör ordningen.
Och alla hotell, stuguthyrare, butiker, restauranger, kiosker, bensinstationer - de har ju redan så de klarar sig. De behöver inte en massa extra. Bättre med lugn och ro.
Nej, så är det givetvis inte. Man saknar inte kon förrän mjölkspannet är tomt, eller hur var det nu man sa?

Satt på kartan
Det har alltid rått en delad uppfattning om rockfestivalen i Hultsfred. Där de avvikande åsikterna främst har gällt kommunens inblandning, olika ekonomiska förehavanden samt vissa mer eller mindre illegala verksamheter i samband med festandet. Ibland har givetvis den diskussionen haft sin rättmätiga plats.
Men när diskussionen halkat över på mer personligt tyckande om ungdomens förfall, om dunka-dunka och festande dygnet runt - ja, då känns det som klagomålen varit mycket orättvisa. Långt, långt över gränsen till det förnuftiga.
Hultsfredsfestivalen har nämligen betytt mer för samhället, ja för hela Småland och regionen, än vad många tycks begripa. Den har inte minst visat att småsamhällen runt om i landet ibland vägrar att dö.
Hultsfredsfestivalen har, alldeles oavsett vad man själv gillar för musiktyp och på vilken volym - ja, jag vet att det är slitet på gränsen till klyschigt, men ändå, - satt Hulingen på kartan.

Inte drömma om
I Hultsfred är jag helt övertygad om att mjölkkossan kommer att saknas på alla möjliga vis. Ganska snabbt. Både de självklara som jag nämnt och dessutom på massor av sätt som jag inte ens kan tänka på, men som redan idag bör bekymra alla berörda - som exempelvis olika former av utbildningar, olika typer av företag, liksom andra satsningar som har direkt anknytning till Hultsfreds fina musik- och ungdomsrykte.
Jag var själv på plats i maj förra året på Stoxa, Stockholm Outdoor Exhibition Area, just utanför Arlanda, och hörde de nyblivna ägarna berätta om planerna för framtiden. Att de ville ha en musikfestival till området och redan förde diskussioner. Trots att jag är ytterst konspiratorisk så kunde jag inte drömma om att det handlade om vår rockfestival.
Hultsfred är ju Hultsfred är ju Hultsfred. Punkt.
Markägaren representerat av Carina Tegelberg på familjeföretaget Maskinexpo AB, pratade även om att flytta en rallytävling till området.
Håll i ratten, Värmlänningar, ni som arrangerar Svenska Rallyt.

Skynda långsamt
Det talas i Hultsfred om att försöka arrangera en ersättningsfestival. Mitt råd är då att utnyttja den största tillgången, nämligen Hultsfred som sådant. Att många faktiskt vill åka just till mörka Småland och Hulingen för att "komma bort" från det vanliga livet för att tillsammans få en upplevelse utöver det vardagligt trista grå.
Hultsfredsfestivalen i Stockholm, ute på STOXA vid Arlanda, blir bara en festival bland alla andra.
Den har visserligen ett friköpt finfint namn, men det räcker inte lång tid, om det är så att den riktiga musikhuvudstaden ligger kvar där den ligger, nämligen i mörka Småland.
Jag läste någonstans att de flesta som dansar Hälsingehambon kommer från Stockholmsområdet. Skulle inte tro att de hellre vill dansa på Sergels Torg, för att slippa Hälsingeresan.
Någon forskare har kommit fram till att festivalens själ försvann någon gång när den försvann ur Hultsfredsbornas händer. Dags att vinna tillbaka den nu, själen.
Men se till att få föreningar, företag, butiker, politiker - och inte minst, Hultsfredsborna, med på smalspåret. Och framför allt, skynda långsamt. Tiden talar för Hultsfred.

Alf Wesik