Dåligt med folk i Västervik en strålande sommarlördag

Det känns som om hela livet är ett enda långt utdraget val. Ständiga beslut som ska tas. Dessutom är jag en sån där svag individ som har svårt att bestämma mig, kan stå och fundera länge på om jag vill ha mineralvatten utan smak, eller med, när jag står vid bensinkassan och plötsligt blir så förtvivlat törstig. Och när vattenvalet väl är avklarat så kommer nästa problem - nämligen alla dessa osannolika smakkombinationer.

Ledaren2014-08-13 06:53
Detta är en ledare.

Det ena låtar ju godare än det andra - typ mango-mandarin, eller hallon-ananas. Jag bara väntar på sparris-majs, mina två enskilda favoriter i jordbrukslandskapet.
Men det finns viktigare val än E-nummer och smaktillsatser. Valen till riksdag, landsting och stat. Efter en förvånansvärt tyst och lugn sommar, trappar nu såväl media som partierna och de enskilda politikerna upp valarbetet.

Kul debatt
Det var en stundtals riktigt rolig TV-debatt härom kvällen när framför allt Ali Esbati (V) stod för komiken. Han ägnade hela TV-tiden åt att frenetiskt nicka eller skaka på huvet, beroende på om det var en medverkande från det röda blocket, eller det blå, som just då talade.
Men även Ali hade svårt med valet när sverigedemokraten talade, då både nickade han och skakade på en gång. Ja, sannerligen en kul TV-debatt.
När Ali själv talade grät de andra.
Debatten handlade för övrigt om jobben i Sverige. Eller snarare om dem som saknar jobb att gå till. De har verkligen anledning att såväl skaka på huvudet som att gråta.
Som vanligt hade TV förberett sig minutiöst genom att hitta ett par arbetslösa som de gjorde korta inslag om. Efter att ha sett inslagen tävlade sedan politikerna om att ömsom lova pengar och resurser, ömsom uttrycka hur stora känslor de hade för just den person som framhölls i inslaget.
Och Ali, han nickade och han skakade.

Samma soppa
Lokalt är det helt andra löften som steker i sommarhettan. Det är utspel om än det ena, än det andra. Tyvärr är det så att jämförelsen med olika smaksatta mineralvatten haltar, om vi jämför med politik på det lokala planet.
Det vill säga, alla partier finns här också. Alla politiker finns. De gråter, nickar och skakar när de är på fullmäktigemötena - men resultatet skiljer sig inte nämnvärt. Det blir samma smaklösa soppa, oavsett spiken.
Jag tycker att politikerna svävar ut onödigt mycket i sina löften, utspel och pretentiösa fantasier. De lokala politikerna borde istället ägna sin kraft åt de kommunala huvuduppgifterna, och strunta i en massa smaksättningar med engelska namn, som projekt, satsningar, varumärkesarbetande och halvdåliga bolagsidéer.
Låt näringslivet sköta bolagen och låt reklambyråerna stå för idéerna.
Kommunpolitiker, se bara till att ni sköter vården, omsorgen och skolan. Uttjatat, javisst - men aldrig fel.

Allra störst
Och är det sedan något kommunerna ska göra efter detta, med alla pengar och all tid som blir över - så är det A. infrastrukturen och B. handeln.
Jag var i Västervik en alldeles fantastisk lördag i somras. Den mest fantastiska av alla fantastiska lördagar faktiskt, denna sommar. Det var Hojrock på Gränsö och det var solsken. Allt på topp, förutom att det var i princip folktomt på Fiskartorget i Västervik.
Varför? Jo, torget och centrum är delvis avstängt för biltrafik och därmed knöligt till max att nå, om man inte är Västerviksbo, så man vet hur man ska krångla sig in. Samt att de stora handelshusen på infarten till Västervik naturligtvis lockar kunder och besökare från centrumhandeln.
Tyvärr är vi på väg mot en utveckling i Sverige, när butikskedjorna i städernas utkanter visserligen är bra för det totala antalet besökare på orten, men samtidigt gör de affärslivet tuffare för de mindre butiksägarna inne i stan.
Och utvecklingen går nu mot att inte ens de stora köpcentrumen i utkanterna av städerna räcker till för att attrahera, istället är det gigantköpcentrumen i Jönköping och Linköping som lockar och drar kunder. Det duger inte längre att vara störst, du måste vara allra störst.
Västervikspolitiker, jobba för handeln i Västervik, gläds åt de stora kedjorna, men gör det inte onödigt svårt för centrumhandeln. För de mindre butikerna. Stimulera, öka tillgängligheten, snygga till miljön.

Ursvaga politiker
Alla kommuner i Östergötland tappar invånare. Alla utom högskoleorterna Linköping och Norrköping.
Ja, alla utom Mjölby då. Varför, jo Mjölby har satsat på sin infrastruktur. De satsar på vanliga tåg, på pendeltåg som går oftare än Ali Esbati hinner nicka, de satsar på vägarna och som helhet på en mycket tillgänglig stad. Bland annat på ett nytt resecentrum, perfekt på alla sätt och vis, perfekt placerat mitt i smeten.
Förbindelserna kommer att bli allt viktigare i framtiden. Kommunpolitikerna måsta strunta i alla projekt och meningslösa idéer, och verkligen ge allt för att istället lobba igenom satsningar på tåg och järnvägar. Det gäller Västervik, det gäller Vimmerby, Hultsfred och Kisa.
Att inte Kisa redan har lyckats med det, är ju en fullständig katastrof. Kisa och Rimforsa borde vara som Mjölby när det gäller förbindelser.
Ursvagt är det, men politikernas fullständiga blåögdhet känner vi ju till sedan de sålt allemansrätten till Holland.

Alf Wesik