Danska exemplet visar vägen i alkoholfrågan

Den svenska officiella hållningen till alkohol känns allt mer korkad. Det känns verkligen verklighetsfrämmande att likt Don Quijote slåss mot väderkvarnar till ingen nytta. Nej, nu är det sannerligen dags att korka upp.

Ledaren2007-06-14 06:55
Detta är en ledare.

Vi måste helt enkelt få till ett mer otvunget förhållande till alkohol för att kunna hoppas på en bättring. I Sverige har vi sedan generationer mer eller mindre hjärntvättats om vad som är rätt och fel - och när nu EU med moderna internationella ögon ser på våra gamla konservativa hållningar och trasar sönder dem en efter en, så måste helt enkelt politiker och beslutsfattare hänga med.
Det är inte nödvändigtvis så att Sverige gör allt rätt och alla andra länder gör allt fel. Don Quijote, den fattige riddaren, blev lite tokig med tiden och kämpade mot inbillade fiender. Han trodde till exempel att väderkvarnar var farliga jättar.
I Sverige är låga alkoholskatterna en form av inbillade fiender. Men så är det ju inte. När nu EG-domstolen trasade sönder det sista svenska försvaret mot införselrestriktioner, så bör vi istället sätta oss ner - här uppe i gamla Svedala - och fundera en smula på hur vi tacklar situationen bäst.
Jag vet, det är svårt att slå gamla fördomar och gamla vanor, ur hågen - men det är nödvändigt. Helt nödvändigt.

Samma skattenivå
En av de värsta syndarna är tyvärr vår äldre- och folkhälsominister, Maria Larsson. Hon ser väderkvarnar precis överallt och försitter inte en enda chans att försöka besegra dem.
Trots att EG-domstolen, som alltså är EU:s domstol, tog beslutat att det inte är förenligt med EU-stadgarna att förbjuda egen import av spritvaror, öl och vin, över Internet, trots att svenska staten lär få betala både skadestånd och straffavgifter för att de beslagtagit sprit på felaktiga grunder - så tvekar Larsson inte en sekund.
"Vi måste ta ut svensk skatt, tullen ska fortsätta att kontrollera att skatt har tagits ut", säger statsrådet Larsson och fortsätter; "det här var startpunkten på att komma framåt i frågan".
Maken till aningslöshet har vi inte upplevt på mycket länge. Det är precis lika dumt som att påstå att barn- och ungdomar i Sverige inte alls utnyttjar möjligheterna att köpa och dricka billiga insmugglade alkoholvaror.
Nej, istället är det så, Maria Larsson, att den svenska skatten måste sänkas kraftigt - på sprit i allmänhet och på öl och vin i synnerhet. Först då har vi chansen att få se, eller höra, något form av startskott.
Vi måste helt enkelt anpassa priserna så att incitamentet för inköpsresor, smuggling, dumpade priser, och minimala ålderskontroller försvinner upp i det blå. Inse det, någon gång, ansvarstagande beslutsfattare och politiker.
Den nuvarande modellen funkar inte, det har vi ju ett halvt sekels öderdigert försök som tydligt facit.
Inflödet från utlandet av lågt beskattad öl är redan enormt. Var tredje starköl som konsumeras i Sverige är privatinförd eller smugglad. Med de nya liberalare internetreglerna öppnas ytterligare en väg, för skrupelfria barnmisshandlare.
Skatten på sprit, vin och framför allt öl - det är nämligen den sistnämnda produkten som lockar våra unga vänner allra mest - måste helt enkelt ner till en nivå där det ekonomiskt sett blir lika förmånligt att handla legalt på hemmaplan som utomlands.
Kvarn i fred
Anders Milhöj, är lektor i teoretisk statistik vid Köpenhamns universitet. Han är mycket intressant av den anledningen att Danmark ligger många år före Sverige i frågan. Milhöj forskar kring hur priset påverkar alkoholkonsumtionen.
Danmark hade på 1990-talet en situation liknande den vi har i Sverige nu. Gränshandeln mot Tyskland ökade drastiskt år från år och den danska regeln att personer var tungna att vara ute ur landet i minst 36 timmar för inköp, visade sig inte hålla gentemot EU-reglerna. Dessutom såg danskarna det stora inflödet av importöl som ett stort hot mot de inhemska bryggerierna.
Åtgärderna lyckades. Visst, det är fortfarande många danskar som åker till Tyskland för att handla, för godis och choklad, parfymer, bränsle och mat är fortfarande billigare där. Men smugglingen och de rena ölköparresorna har minskat avsevärt. Och vad blev då resultatet vad gäller supandet?
Sänkningen skedde i flera steg, men den riktigt stora EU-anpassningen skedde i oktober 2003. Till en början steg försäljningen i Danmark kraftigt, sedan gick den successivt ner och ligger nu på en nivå ganska precis som innan sänkningen, eller till och med något under. Detta samtidigt som införselvolymerna kraftigt reducerats.
Milhöj menar att de alkoholrelaterade problemen inte ökat, utan snarare minskat i landet. Den totala mängden öl, vin och sprit som konsumeras har minskat ganska markant.
Jag är för en allmän mer otvungen hållning till alkohol över huvudtaget och ser gärna att det svenska systemmonopolet ryker all världens värld. Med tills dess att situationen stabiliserats och vi känner att alkoholproblemen minskar istället för ökar, ska vi ha kvar Systembolaget och den värdefulla ålders- och lämplighetskontroll som där nu sker.
"Domen från EG-domstolen förändrar inte svensk alkoholpolitik", säger äldre- och folkhälsoministern i Sverige.
Men vänta nu, Maria Quijote, förlåt Maria Larsson - vi som har förmågan att se att svensk alkoholpolitik inte funkar eftersträvar just förändringar. Låt väderkvarnarna snurra i fred, Larsson.
Och du Larsson, svenska staten tjänar på kalaset. Systemets varor är ju hederligt svenskt beskattade, till skillnad från ölplattorna sålda från skumma skåpbilar, på någon bakgata någonstans.

Alf Wesik