De politiska experterna har tagit över - "det var väntat"

Dags att lägga supervalåret till handlingarna. Och herregud, vilket år det varit. Spänningen bara fortsätter. Vi vet inte om året slutar vid årsskiftet eller om det rent av fortsätter för evigt. En god sak har i alla fall detta svåra val fört med sig, och det är att intresset för politik, särskilt inrikes dito, är på topp.

Ledaren2014-12-24 05:05
Detta är en ledare.

Under ett par års tid har kockarna varit de gladasta laxarna vid julborden. Det har varit expertkockar, kockarnas kamp, och kocktips, det har varit arga kockar och kockar med lustiga brytningar och mästerkockar.
Alla har de strött salt omkring sig och tjatat om smaker som gifter sig. Aldrig några smaker som ansökt om skilsmässa.
Väntat svar

Men nu får de vackert lägga karen på hyllan, kockarna, för nu är det politiska experter som är mest inne av alla. Och det är också ett mycket roligt släkte.
De är alla tvärsäkra och svarar utan att blinka på varenda fråga som överhuvudtaget finns. De står där bredvid nyhetsankaren och svarar på de mest komplexa frågor, med så självklara svar, att till och med Bert Karlsson blir avundssjuk. Till och med Carl Bildt. Eller vänta, där kanske ändå gränsen går.

När sedan resultatet blir diametralt tvärtom vad den samlade expertkåren nyss så tvärsäkert slog fast, svarar de bara lugnt att "det var väntat".
I efterhand var allt väntat. Extravalet var väntat, Sverigedemokraternas framgång var väntad, Jimmies genomklappning var verkligen väntad, Romsons bottenskrap var väntat, liksom Reinfeldts avgång, Annies stadiga blick, Björklunds betyg och Löfvens korkade koalition.
Allt gick käpprätt åt helsicke och tvärtemot vad externa förutsåg - men allt "var verkligen väntat".

Mr 20 procent
De jobbar ungefär som utrikeskorrespondenter, de där politiska kommentatorerna i TV, på radio och i tidningarna. Det räcker med att en helig huvudtyckare, tycker en sak, så tycker allesamman detsamma. Inte så oväntat, det heller. Amen.
Och nu har även Ulf Lundell gett sig in i leken, denne grötrimmens mästare. Om SD får 19 procent röster i extravalet så är det okej att spela Öppna landskap även i fortsättningen. Om SD får 20 procent, eller mer, så blir det spelförbud.
Med tanke på att SD fick 12,9 procent vid det senaste valet, så verkar risken stor att vi tvingas nynna det Öppna landskapet, även efter extravalet. Hur tänkte han där egentligen, Ulf?

Missnöjesparti
Risken blir därmed överhängande att SD får stödröster från höger och vänster, från alla som vill slippa höra de Öppna landskapen i framtiden.
Ur askan i elden. Själv letar jag febrilt efter ett alternativ. Kanske dags att starta ett missnöjesparti med bara en enda programpunkt; nej till SD och nej till Öppna landskap på radion. (Ja, två punkter då.)
Vad säger experterna om det?

Rent lokalt lider snart sagt varenda kommun numera av någon bokstavskombination. Det är c, och fp och s, och v, och m och kd och mp i alla möjliga outtalbara kombinationer. Men å andra sidan sägs det ju, som alla vet, att vissa bokstäver i sina rätta sammanhang kan vara en tillgång.
Själv har jag under det år som gått, på denna plats, försökt hävda landsbygdens berättigande. Och det är inte det lättaste - särskilt när man blir så motarbetad av landsbygdspolitiker av alla de slag.

Enorma partier
Jag kämpar för upprustad infrastruktur, bättre vägar och smalare utfarter - medan politikerna vill ha farthinder, kameror, ersättningsbussar, skrämmande smala ett+ett-vägar och förbifarter. Det känns sisådär.
Jag vill ha så små sår i naturen som möjligt och säger nej till såväl 70 meter breda ledningsgator, som drygt 200 meter höga vindkraftverk. Politikerna tycker påfallande ofta tvärtom - och det var inte väntat.
Jag vill ha stadskärnor med biltrafik och parkeringsplatser och liv och rörelse och en levande centrumhandel. Politikerna vill ha avstängda stadskärnor, enorma stenpartier och tomma centrumlokaler.
Jag vill ha polisen så nära det bara går, nåja. Jag vill ha sjukvård inom rimligt avstånd, post och bank och försäkringskassor och offentlig service. Politikerna vill ha samordningsvinster och stora regioner och närmaste polis i Kristianstad och bara en enda bank kvar - Ebberöds storregionbank.

Checkpoint Charlie
Nähä, precis nu blev jag rejält sugen på en ännu godare jul - med jättevarm skinka, dopp i grytan, apotekets senapspiller, rödbetssallad, Bryggmästarns vinterbrygd, fruktsallad med vaniljvisp och chokladdoppad lakrits.
Vid 15, när de andra somnar till en tjattrande TV-anka, slumrar jag, den tjattrande tidningsankan, i soffan bakom granen, tillsammans med Elvis Costello.
Vad säger experterna om det? "Det var väntat".
Till er alla, från oss alla...

Alf Wesik