Den ena debatten bör inte utesluta den andra

När kommunfullmäktige i Vimmerby debatterade budget för 2004 så blev det stundtals en ovanligt hätsk stämning i fullmäktigesalen. Det märkliga är bara att känslorna svallade över inte så mycket på grund av förslag som ställts, om argument och åsiktsskillnader nej, istället upprördes vissa politiker av ordval i debatten.

Ledaren2003-11-26 08:19
Detta är en ledare.

Dessutom vände sig kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Leif Larsson, mot att en kommunpolitiker i "en lokaltidning" på insändarplats använt sig av uttrycket "mygeldemokrati". Vi kan som "lokaltidning" inte ta något ansvar för vad insändarskribenter tycker och tänker i olika frågor, så länge de håller sig inom de spelregler vi har att följa.
Ordet mygel kanske inte var det bästa att använda i samband med att det kommundemokratiska arbetssättet kommenterades. Enligt ordlistan betyder nämligen ordet "mygel" att "agera i hemlighet för att uppnå fördelar". Och det kan jag inte ens tänka mig att kommunpolitikerna i Vimmerby, sysslar med.

En sida öppen för alla
Det är inte heller fel att demokratiska frågor dryftas i kommunfullmäktige. Det är ju trots allt där alla visa beslut ska fattas och det är självklart så att den som har något att säga också ska göra det. Men detta utesluter ju inte "lokaltidningen" som debattforum.
Jag tror att anledningen till att debatten i fullmäktige blev mer hätsk än vanligt i måndags kväll och natt, var just den att politikerna inte bemödat sig med att gå i svaromål på olika inlägg, på vår tidnings debatt- och insändarsida. Den står öppen för alla och håller sig bara skribenten inom pressetiska regler så publiceras åsikterna så snart tillfälle ges. Oftast inom en eller par dagar. På debatt- och insändarsidan har alla oavsett ämbete och titel exakt samma status.

Redan frälst församling
Att stå och debattera i fullmäktigeförsamlingen är givetvis en sak. Den debatten ska inte föringas. Men, som mångårig politisk reporter vet jag att det är vid ytterst få tillfällen som debatter leder till ändrade majoritetsförhållanden, i jämförelse med beslutsförslaget. De allra flesta politikerna har redan bestämt sig innan mötet och det är ytterst sällan enskilda politikers uppfattning avviker från partiledningens.
Debatten blir därför ett spel för galleriet. Politiker som talar inför en redan frälst församling, politiker som talar inför döva öron.
Politiker som står och mässar inför 48 kollegor och fem åhörare på läkarplats.

Skyldighet gentemot väljarna
Tidningens debatt- och insändarsidor når varje dag tiotusentals läsare. Politiker i ledande ställning kanske inte förmår frammana den kraft det innebär att skriva svar på alla olika insändaralster, de kanske inte har några nyheter att komma med. Men en sak är säker, de har en skyldighet, en sorts ämbetets plikt, gentemot sina väljare att försvara sitt partis åsikter, sina egen ståndpunkt och därmed tydliggöra för väljarna viktiga argument.
Att olika frågor i samhället i det stora kommunpolitiska perspektivet ter sig tämligen futtiga, är inget argument. Även de små frågorna är för dem de berör viktiga för trygghet och hälsa.

Alf Wesik

Läs mer om