Den nya svarta trenden ger oss ännu glesare glesbygd

Trenden är glasklar. Det är svart färg som gäller inom byggsektorn från årsskiftet.

Ledaren2015-03-26 09:43
Detta är en ledare.

Regeringen med Stefan Löfvén och Magdalena Andersson resonerar fullständigt bakvänt och glesbygdsfientligt när de vill minska ROT-avdraget från och med nyåret.

Förslaget är att sänka avdraget för själva arbetskostnaden från 50 procent till 30 procent. En ombyggnad hemmavid, där arbetskostnaden är 20 000, blir med ens 4 000 kronor dyrare än idag.
Som vanligt är det falsk matematik som står bakom det socialdemokratiska resonemanget. De menar att ROT-avdraget är en kostnad för staten - och att den "besparingen" istället kan användas för att bygga nya bostäder.

Påståendet kan delas upp i subjekt, predikat och en hel hög felaktigheter. Visst är alla statliga bidrag en utgift - men syftet med dessa utgifter är att inkomsterna för samhället i stort, ska bli desto större.

Alla aktörer inom byggsektorn - allt från skogsägare, till tillverkare av byggvaror, småindustrier, till bygghandeln, arkitekter, hantverkare och transportörer - kommer att drabbas negativt.

Glesare glesbygd
Snacka om svekdebatt, eftersom det här dråpslaget inte nämndes med ett ord i valdebatten. Jag undrar just vad s-röstande VVS-montörer, elektriker, snickare, besiktningsmän, byggvarusäljare, småfabrikörer, glasmästare, plattläggare, målare och markarbetare - säger om saken?

Det är visserligen bra att stimulera nybyggnationen, men jag kan inte förstå varför det ska ske på bekostnad av renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Det behövs visserligen nya bostäder, men främst i storstadsregionerna och i områden av landet där befolkningen ökar.

I övriga landet behövs det också nya bostäder, men i en oerhört mindre omfattning. Där behövs det istället att befintligt bostadsbestånd hålls i skick, renoveras, uppdateras och får ökad attraktion.

Så i princip innebär sossarnas resonemang fyra saker;

Antalet svartbyggare kommer återigen att öka, till som det var innan ROT-avdraget infördes.

Det blir sammanlagt mindre inkomster för staten. Detta eftersom kostnaderna för statsbidrag minskar, men skatteintäkterna från en ack så viktig sektor i svenskt samhälle minskar drastiskt.

Gapskrattande byggherrar
Sveriges glesbygd blir ännu glesare - samtidigt som svenska tätorter blir ännu tätare.

Svenska småföretagare, som hantverkare, serviceföretagare och byggvaruhandlare - får återigen ta kampen mot skummisar av alla de slag.

De blir ännu mindre. Det blir glesare mellan leendena på hemmakontoren.

Allt medan de stora byggföretagen, kommer att roffa åt sig alla stora nybyggnationsprojekt.

De blir ännu större. Det blir tätare mellan leendena i styrelserummen.

Jag kan inte förstå att socialdemokraterna fortfarande 2015 inte förstår sambandet mellan efterfrågan och tillgång.

Det är mycket bättre att många fnissar lite lätt av lättnad, än att ett fåtal gapskrattar av skadeglädje.

Dessutom det kanske allra viktigaste; ROT-bidraget skapar massor av arbetstillfällen, inte bara i storstadsregionerna, utan i varje lite svenskt samhälle som har behov av hantverkare.

Det vill säga exakt överallt där det finns el och rinnande vatten framdraget.

Alf Wesik