Den som inte förstår sambandet vägrar helt enkelt inse sanningen

Nej, det blev bara allt för vågat. Med ett drygt halvår kvar till valet vågade inte regeringen gå på sin alkoholskatteutredares, Kent Härstedt, förslag och sänka spritskatten kraftigt. Det visade sig att alkoholmotståndarna i samhället var allt för starka i sitt lobbyarbete, och de väljarfiskande socialdemokraterna vågade inte stå för sin egen uppfattning.

Ledaren2006-01-28 05:19
Detta är en ledare.

Som jag ser saken har regeringen därmed tagit det uppseendeväckande beslutat att fortsätta värna om smugglarna. De fortsätter att värna om alla som tjänar grova pengar på svartsprit, på att ungdomar super sig redlösa. De fortsätter att föra en politik som skjuter alkoholpremiären nedåt i åldrarna. De fortsätter att värna om brottsligheten.
"Men inte kan vi väl sänka alkoholskatten", det säger sig självt att det blir mer drickande då. Ja, de som inte ser det verkliga sambandet mellan drickandet och skatterna, har helt enkelt bestämt sig, de vill inte se.
Den som inte begriper att en flödande tillgång på svart idiotbillig sprit, öl och vin bidrar till alkoholfördärvet, gör som strutsen, stoppar huvudet i sanden för att undkomma faran.
Den som inte begriper att det är bättre att en ansvarsfull och yrkeskunnig expedit säljer vodkan, ginet, vinet, och ölet, över disk och i kontrollerade former, än att en halvkriminell lodis står i trapphuskällare och skåpbilar och säljer sina grejer till den som betalar, den vägrar inse verkligheten.

Stort ansvar
Efter den sedvanliga räkmackan på fredagslunchen fick jag höra på bilradion att det hänt en allvarlig olycka. Och jag ska erkänna att jag drog snabbt efter andan, måtte det inte vara en skolbuss bara, måtte det inte vara i Vimmerby.
Jo, visst var det en buss, men ingen skolbuss, men som tur var inte i Vimmerby. Tokigt att man tänker så och ganska genant. Det är ju naturligtvis lika illa att det händer utanför Arboga, som nu var fallet. När detta skrives är dödssiffran sju och cirka 25 personer är allvarligt skadade.
Men det kunde ha varit ännu värre. Det rörde sig om en ganska ny buss, bara ett par år gammal, och alla platser var försedda med säkerhetsbälte. Vi vet inte om alla passagerare var bältade vid olyckstillfället, vi vet bara att skadorna blir offentligt mycket större i det fall passagarere sitter lösa vid en kollision.
Vi vet också att Vimmerby kommun tillhör den skara kommuner som fortfarande år 2006 inte kräver bilbälten i alla sina skolskjutsbussar som hyrs in på entreprenad. Tyvärr är det så att en vinter som denna är bussar särskilt svåra att framföra - och till på köpet fyllda med levande människor.
Ett fantastiskt stort ansvar läggs på chauffören. Jag tror det skulle kännas bättre för exakt alla parter om det snabbt ställdes krav på bilbälten på alla platser. Jag kan inte förstå de politiker som vågar se dagarna bara gå utan att de aktivt medverkar till ett sådant elementärt trafiksäkerhetsbeslut.
Våga säga nej
I Växjö föreslår vänsterpartisterna utegångsförbud för ungdomar under 15 år efter klockan 23. Jag som trodde att den tiden var lyckligt förbi när politiker trodde sig kunna tvinga människor till det liv de själva har så svårt att leva.
Vi behöver inte fler lagar, men vi behöver däremot massor av föräldrar som vågar säga nej lite oftare.

Alf Wesik