Det bästa för Kinda är att vandra tillbaka till utslaget och börja om

Om det vore så att allt fungerade klanderfritt i Kinda så vore det naturligtvis helt okej. Om skolorna var perfekta, om alla hade jobb, särskilt alla ungdomar, om handeln i Kinda frodades, om alla mindre orter i kommunen som Rimforsa, Tidersrum, Västra Eneby, Horn och Hycklinge med flera sköttes om som de pärlor de är, om kulturen hade fått sitt, om det fanns sporthall och simhall, om kollektivtrafiken fungerade perfekt...

Ledaren2012-10-13 04:05
Detta är en ledare.

..., om äldrevården hade nog med lokaler, olika boendealternativ och -personal, om det vore full fart på byggandet, om nya Resecentrum stod klart, om invånarantalet ökade år efter år efter år, om industriparken Tolvmannadalen vore utbyggd och skidbackens framtid säkrad, om brandkåren hade bra med utrustning och en ny fräsch brandstation, om tågtrafiken vore bättre med fler och snabbare turer och godstrafik, om genomfartsfrågan vore löst?
Ja, varför inte? Då vore det väl helt okej att höja lönerna för de kommunala tjänstemännen. Men inte för bara sex och inte bara 30 procent. Det vore väl futtigt!
Höj lönerna för alla anställda i Kinda kommun. Dubbla lönerna.

Bästa förutsättningar
Men så är det inte. Tvärtom hopas frågetecknen kring hur Kinda kommun egentligen sköts. Massor av problem finns och flera märkliga beslut tystas ner - som exempelvis alla exotiska resor för utvalda personer, arkitekttävlingar, märkligt lama vindparksförhandlingar och partipolitiska informationsinstruktioner.
I vissa fall rör det sig om beslut som strider mot kommunallagen paragraf 1A, första stycket, som stipulerar att alla invånare ska behandlas lika, i andra fall strider de mot kunskap och i ytterligare fall mot sunt förnuft.
Engagemanget i Kinda kommun är det inget fel på. Folk protesterar väldigt mycket över missförhållandena. Liksom de berömmer det som faktiskt är bra.
Näringslivet ligger finfint till i olika jämförelser och rent geografiskt och naturmässigt är förutsättningarna för kommunen de allra bästa. Handeln visar ständigt framfötterna liksom restaurang- och servicenäringen.

Halv miljon för inget
Men de märkliga besluten och fullständigt ofattbara delegationsordningarna lämnar en hel del övrigt att önska. Hur kan det över huvudtaget vara möjligt att ta beslut som de nu fattade om tjänstemannalönerna, utan att under beredningen diskutera dem offentligt?
Hur är det möjligt att genomdriva liknande beslut med någon form av heder i behåll?
Jag kan inte förstå hur den politiska ledningen ska kunna sitta kvar efter den här löneskandalen. Det handlar ju om ett gigantiskt svek gentemot 98 procent av de anställda i kommunen.
Att ena stunden, eller rättare sagt alltid, plädera återhållsamhet i såväl den dagliga verksamheten, som i löneanspråken - för att i nästa stund välja ut sex utvalda tjänstemän, av alla - att få sina löner, inte lite modest justerade utan brutalhöjda över en natt. Med upp till 30 procent! Med sammanlagt 42 000 per månad eller en halv miljon per år. För ingenting!
Ett penndrag och kommunen tvingas bära kostnaden motsvarande ytterligare en högavlönad tjänsteman.
Det variga sår som fd kommunchefen Anders Lind nu rivit upp kommer att visa sig svårbehandlat. Det räcker inte med plåster, salva och tryckförband - förmodligen kommer det att krävas amputation.
Om det är så att löneskandalen tagits med övriga kommunledningens goda minne så är det närmast fiaskoartat.
Om det skett utan deras vetskap är det än värre.

Vandra tillbaka
För att rädda ansiktet, för att rädda moralen bland alla anställda inom Kinda kommun och för att kunna gå vidare, krävs ett ordentligt omtag. Lös upp alla märkliga allianser och tystadsnadspliktavtal, tala öppet och ärligt istället, skriv ihop en handlingsplan, kalla det gärna krisplan, och börja om från schratch.
I golf finns två alternativ när man hamnar i trubbel ute i högt gräs eller buskage - antingen harvar man på därute och förlorar båda slag och humör, eller också biter man ihop, vandrar tillbaka till utslaget och börjar om från början.
I Kinda kommun gäller alternativ två.
Kanske måste hela organisationen inom Kinda kommun ses över för att det ska kunna gå att komma ur detta med huvudet uppåt och fötterna nedåt. Jag har personligen fått så många samtal om löneskandalen i Kinda att jag inser att det måste till en stark kommunledning nu. Det måste till okonventionella lösningar. Börja med att undersök om det inte finns någon paragraf att åberopa för att få hela uppgörelsen omyndigförklarad, förlåt ogiltigförklarad - fortsätt med att undersök om det inte föreligger något formellt fel i avtalsskrivningen som upphäver såväl retroaktiva klausuler, som fallskärmar. Jag är övertygad om att de sex personer det handlar om blir de som drabbas mest. Jag skulle tro att de själva inte är särskilt nöjda med situationen.
De gör säkert samtliga bra jobb, men ingen offentliganställd ska kunna räkna med lönepåslag på upp mot 30 procent - inte i dag, inte i dessa tider. Aldrig.
Höj gärna lönerna, men gör det efter sedvanliga förhandlingar, behandla alla anställda lika och framför allt - glöm aldrig, aldrig att det är skattebetalarna i Kinda som står för notan.
Aldrig.

Alf Wesik