Det handlar om kost, biblioteket, torgplatser och ambassader

Idag torsdag är det den 1 mars. Detta innebär att vi idag kan välkomna Catarina Rosin som ny chef för kostorganisationen i Vimmerby kommun. Hon uppgav i en intervju i vår tidning för några veckor sedan att hennes första uppgift, efter morgonfikat idag alltså, blir att åka runt till de olika köken i kommunen för att "sätta sig in i saker och ting".

Ledaren2007-03-01 07:50
Detta är en ledare.

Hon ska träffa alla som jobbar i de olika köken och höra vad de har för synpunkter på tingens ordning. En bra start på dagen för Catarina, och förhoppningsvis en bra start för alla kommuninvånare som får sin dagliga mat serverad från något av de kommunala köken.
Det är så här det ska gå till, lyssna på personalen, lyssna på dem som har erfarenheter, och vet vad ungarna, skoleleverna, de äldre och de handikappade vill. Det är enda sättet att fixa en riktigt god måltid, och därmed en riktigt trevlig tillvaro för alla berörda.
Just kosten är ett exempel på när teori och praktik, inte riktigt lirar i samma division. Visst låter det ganska fantastiskt att Korv Stroganoffen ska kunna lagas i en enda gigantiskt jättegryta, och sedan forslas ut till alla kommunens hungriga själar. Men om maten ska vara varm, så ska den vara varm. Alltså hela tiden, exakt hela tiden, och understiger tempen bara för ett ögonblick 70 grader så blir det fiasko, för då tar bakterietillväxten fart. Och i det fall maten ska först vara het, sedan varm, sedan kyld, och sedan varm igen - ja, då ska den också vara det, i just den ordningen.
Det går fint att skissa på en sådan lösning bakom skrivbordet, men är desto svårare att åstadkomma ute bland korgar, transportvagnar, bilar, slaskiga och snöiga vägar, samt olika kök med olika förutsättningar.
Av den anledningen har det blivit rena kok-kyl-snurren i huvudena på politikerna också. Ena stunden ska det vara hett, andra kallt. I tredje stunden är frågan inte ens ljummen.
Nej, åk runt du, kostchef Catarina Rosin, bland dem som ska laga maten och dem som käkar den. Lyssna på vad de säger, och försök hitta en lösning som håller i såväl teorin som i verkligheten.
Det är bara en sak som oroar - och det är att hela kostfrågan i Vimmerby flyttats från att vara en angelägenhet för Omsorgsnämnden, till ett ärende för Nämnden för Teknik och Service. På något sätt låter det inte rätt, att mat skulle vara teknik och service. Snarare omsorg då?
Eller varför inte skapa en ny nämnd, som heter Kärleksnämnden, för alla kommunala frågor som rör medmänniskor, livskvalitet och livsglädje.

Nya flyttningar igen
På lördag öppnas biblioteket i Vimmerby igen, efter en ganska omfattande ombyggnad. Våra farhågor när biblioteket flyttades från just Stadsbiblioteket, vid gymnasieskolan, har tyvärr besannats. Biblioteket, som per definition ska vara en plats för kontemplation, i stora rymliga lokaler, och gärna med en miljö som hjälper tankarna att få vingar - passar helt enkelt inte inrymt i en del av Stadshuset.
Personalen klagar på att bokskatten snarare ställts in på platser var det funnits plats, än där den ska stå enligt katalogiseringens regelverk. En lösning där 50 nya kvadrat är skillnad mellan extrem trångboddhet och ändamålsenlig planlösning för biblioteksverksamhet, samt där förvaltningschefen drar iväg till ett kontor i andra delar av Stadshuset - bara för att skapa nya studierum, känns extremt kortsiktig.
Utan att veta, tror jag mig kunna gissa, att nya omflyttningar snart kommer att aktualiseras. Nya tänjningar av väggar och korridorer är i antågande. När det gäller biblioteket, såväl som andra kommunala förvaltningar, så vill vi se lösningar som håller formen, även efter en tvätt eller två. Habrovinker och hastigt påkomna hugskott borde plockas bort helt från den kommunala agendan.
Kunder utifrån
Jag ser även risk att den evinnerliga torglösningen i Vimmerby blir av mer tillfällig art. Helt klart är att det nya handelsområdet vid Norra infarten är välkommet och att det kommer att betyda ett ordentligt uppsving för Vimmerby som handelsstad. Men denna nya satsning får absolut inte äventyra centrumhandelns vara i stan.
Även om alla inte begriper det ännu, så är bra tillgänglighet och bra parkeringsmöjligheter a och o, för goda affärer i butikerna. Tyvärr är det många som fortfarande tjatar om att "det går väl bra att gå ett stycke", eller "det är väl trevligare med grönytor än med bilar". När nya köp- och handelscentra planeras, i exempelvis Linköping, eller vid Vimmerbys Norra infart, så är parkeringsplatserna självklara. Jag skulle tro att arkitekten först ritar parkeringsytorna, och sedan försöker få rum med så många butiker som möjligt runt omkring.
Ingen skulle komma på tanken, i exempelvis Tornbyområdet, att hänvisa till en parkering några hundra meter bort, eller att "det vore bättre med grönytor här". Träd, buskar och gräs växer som ogräs i hela Småland, men butikerna måste vi vårda som om vore de orkidéer.
Skynda inte på torgbyggnationen, dra inte ner på anslagen, se till att torget blir bra för turister, för Vimmerbybor och för centrumbutikerna. Det nya handelsområdet i Vimmerby ska locka kunder utifrån till fantastiska Vimmerby, det ska inte dra kunder från centrum - bara för att det är lättare att parkera.
Flummigt projekt
Långsiktiga och genomtänkta lösningar är ofta dyrare än snabba infall. På kort sikt, vill säga. På lång sikt är alltid, alltid, de genomtänkta lösningarna både bättre och billiga.
Skulle pengar ändå inte räcka till, så kan Vimmerby kommun omedelbums, skrota idéen om en egen ambassad i kungliga huvudstaden. Maken till helknasigt förslag var länge sedan vi fick oss föreslagna.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har ställt sig positiva till att ännu ett av Vimmerbys många hippa projekt, nämligen Vimmerby.com@se, ska få undersöka möjligheterna att öppna ett kontor i Stockholm. Om näringslivet själva bekostar ett försäljnings- och marknadsföringskontor i Stockholm är det väl helt okej - men att använda skattepengar till detta är flummigt i överkant. Det är ytterligt svårt att hålla koll på vad alla dessa kommunala projekt gör i Vimmerby, i Stockholm torde det vara omöjligt.
Håller tummarna
Vi noterar med tillfredställelse att kommunens oförklarliga och oansvariga inställning att ej kräva alkolås och bälten på alla platser i kommunalt upphandlade skolskjutsar verkar vara över. I det nya upphandlingsunderlaget för dessa tjänster ställs för första gången liknande krav. Men varför har det tagit så lång tid?
På tisdagen inträffade en oerhört tragisk bussolycka utanför Rasbo i Uppland. Sex personer dog. Experter tror att ännu fler hade tvingats sätta sina liv till om de inte suttit bältade.
Igår, idag och i morgon rullar bland annat skolbussar mellan Tuna och Vimmerby, utan att resenärerna är bältade.
Vi håller tummarna. Så hårt att de vitnar.

Alf Wesik