Det här är punkten

Hur går det egentligen till när en bankchef löneförhandlar?

Ledaren2013-07-30 07:19
Detta är en ledare.

Hur gick diskussionen när Nordeas vd Christian Clausen och styrelsen kom överens om just summan 10,8 miljoner plus bonus plus paradvåning för 23 miljoner plus pension på 100? Varför just 10,8? Varför inte 14,3? Eller 17, 4? Eller 25? Eller 9,4? Eller 5?

Händer det att en bankchef är missnöjd med sitt arvode? Att den sitter och jämför med andra bankchefers arvoden och bittert konstaterar att den där överskattade muppen tjänar 1,3 miljoner mer än mig? Är den någon gång grundligt besviken för att den råkat födas i detta stinkande janteland och inte i USA där samma yrke gett tiofaldiga inkomsten?

Vad är det tillräckliga? Vad krävs för att en bankchef ska vara nöjd? Till vilken punkt ska de?
Hur mycket tillväxt behöver vi? 1982 hade Sverige ett BNP per person på 12 760 dollar. 2012 producerade den genomsnittliga svensken varor och tjänster till ett värde av 54 476 dollar. Är det bra? Hur mycket mer behöver vi? Finns det ett ställe att komma fram till? Vid vilken punkt är arbetslinjen uppfylld?

Vi jobbar mer och mer. Tillsammans lägger vi fem miljoner timmar i veckan på övertid. Det motsvarar 125 000 heltidstjänster. Samtidigt beskrivs arbetslösheten som rekordhög.

Varför jobbar vissa mer än de orkar medan andra inte jobbar alls? Hur mycket behöver vi jobba? Hur mycket behöver vi tjäna? Vad är det tillräckliga? Till vilken punkt ska vi?

Hur mycket krävs för att en vinst ska anses vara bra? Vad är en tillräcklig vinst? Under det andra kvartalet plussade de fyra svenska storbankerna 22,1 miljarder tillsammans. Är det bra? Räcker det? Till vilken punkt ska vi?

Vi ska ingenstans. Vi är redan framme. Det här är punkten. Det här är målet. Ingenting är bra. Ingenting är tillräckligt. Ingenting är stilla.
Det enda som räknas är att mer blir mer som sedan blir ytterligare lite mer. I all evighet. Amen.

Jakob Karlsson