Det omöjliga kan bli möjligt - även i Vimmerby kommun

Det var den 1 mars 2003 som jag på denna plats förde fram idén att alla Astrid Lindgren-relaterade verksamheter i Vimmerby skulle samlas under en hatt. Istället för att som då och nu, vara spridda inom en mängd olika förvaltningar, styrelsen, kommittéer och aktörer. Ett upplägg som medför att alla sätter sig vid förhandlingsbordet med olika förutsättningar, med olika viljor och med olika egna budgetar att ta hänsyn till.

Ledaren2004-04-07 07:02
Detta är en ledare.

Jag tvivlar ingalunda på att politikerna gör vad de kan. Tyvärr har upplägget medfört en sorts handlingsförlamning som nu alla Vimmerbybor drabbas av. Många kanske skulle kalla det tafatt agerat från kommunens sida - eftersom frågor som rör Astrid Lindgrens Värld, ALV, Astrid Lindgrens Gården, ALG, Näs, statyn och torget förblir obesvarade.

En direkt kopia

På en direkt fråga om förslaget till kommunalrådet Leif Larsson blev svaret att upplägget med en speciell Astrid Lindgrens Nämnd är omöjligt och ogenomförbart.
Tja, ett år senare ligger i alla fall ett förslag på kommunstyrelsens bord som på de flesta punkter är en direkt kopia av ledaren den 1 mars 2003 i denna tidning. Vi hade visserligen föreslagit att den särskilda organisationen skulle gå under beteckningen Astrid Lindgrens Nämnd, ALN. Men kommunens förslag är istället "Astrid Lindgren-arbetet". Det må vara hänt.
I detta förslag är kommunstyrelsens arbetsutskott ledningsgrupp. Själva nämnden består av en samordnare, en projektchef. I gruppen ingår representanter från skolförvaltningen, Vision Vimmerby, kulturförvaltningen, samhällsbyggnadsförvaltningen och kansliförvaltningen.

Fyra frågor, fyra svar

Detta ser finfint ut. En klart avgränsad grupp med stor kompetens och med en bra sammansättning. Strålande.
Jag ser dock fyra frågetecken i gruppens sammansättning. Eftersom vi i Vimmerby har ett ytterst grumligt, och förmodligen olagligt, förhållande där kommunen står som ägare till Astrid Lindgrens Värld, samtidigt som det finns privata aktörer inom exakt samma område - alltså lek, övernattning och mat - borde en stark representant för de privata turistentreprenörerna finnas med i kärngruppen. Och med en mycket stark ställning. Det handlar ju trots allt om en mycket omfattande bransch i Vimmerby som bara växer för varje år. Svar ett: lägg till en representant för den privata turistbranschen i kärngruppen.
Dessutom undrar jag om denna grupp verkligen ska direkt underställas kommunstyrelsens arbetsutskott. De erfarna politikerna i arbetsutskottet passar förmodligen bättre att försöka lotsa kommunen framåt, ekonomiskt och strategiskt - än att dessutom ta på sig rollen som Astrid Lindgren-experter. Svar två: plocka bort arbetsutskottet som ledningsgrupp. Till sist borde naturligtvis, och det ser jag närmast som en självklarhet, Turistbyrån ingå i kärngruppen. Svar tre: lägg till en representant från Turistbyrån i kärngruppen.
Slutligen menar jag att det är alldeles nödvändigt att denna förvaltning eller grupp för en egen budget. Astrid Lindgren-verksamheten ska ju inte för Vimmerby vara en utgift, utan istället en inkomst och därför är det viktigt att kommunen satsar, investerar i framtiden. Svar fyra: tilldela AL-nämnden egen budget och eget budgetansvar.

Ett förslag på ansvarig

Sedan kommer vi till den kanske allra viktigaste frågan; vem ska bli projektchef, eller förvaltningschef, som jag föredrar att kalla henne?
Här gäller det för kommunen att visa fingertoppskänsla. Det får inte bli någon redan hårt ansatt politiker, med en massa vingklippta åsikter som är grundade på hänsynstagande anno dazumal. Det får inte heller bli någon redan befintlig förvaltningschef, som får denna nya viktiga uppgift "lite vid sidan om".
Mitt förslag är att turistchefen Christina Thorstensson värvas till denna position snett uppåt. Hon har genom åren visat att hon förmår skilja mellan kvalité och kommers på ett sätt som borgar för en långsiktig lösning. Vimmerby kommer för alltid att vara förknippat med Astrid Lindgren och ingen kan någonsin ta ifrån oss den tillgång det innebär.
Christina Thorstensson skulle bli en alldeles utmärkt AL-chef i Vimmerby. Jag tror hon skulle klara uppgiften galant att få forskare, turister, turistskolelever, konferensdeltagare, näringsidkare, handlare och politiker att dra åt samma håll. Tuff uppgift, visst - men fullt genomförbar.
Christina Thorstensson är den enda tänkbara lokala kraften. Alternativet är att söka någon till denna ansvarspost externt.

Alf Wesik
Läs mer om