Det stora flyttkalaset i Astrid Lindgrens stad

Snart är det midsommar och snart börjar semestern. Den lediga tiden brukar användas till sol, bad och soff-flyttande. Alltid är det någon möbel som ska flyttas. Det låter enkelt men är en hel vetenskap. För med soffans flyttning följer att tavlor ska flyttas, nya mattor måste inhandlas, kontakter och förlängningssladdar monteras. Det är jobbigt. Och dyrt blir det.

Ledaren2004-06-19 05:20
Detta är en ledare.

Vimmerby kommun har ägnat de senaste tio åren till flyttning, den också. Alla har behov att flytta, börja om och kanske få ny inspiration - men kanske inte till vilket pris som helst. Och särskilt inte när kostnaden för alla flyttlass vida överstiger vad kommunens ekonomi tillåter.

Fler flyttar runt

Här följer en liten ovetenskapligt genomförd undersökning om flyttlassens vägar runt om i Astrid Lindgrens stad. Det började så smått med att Stångådalens gymnasium startades och flyttade in i Tullportskolans lokaler. Därmed tvingades högstadiet flyttas till Astrid Lindgrens skola. På AL-skolan blev det för trångt varför många ungar fick flytta till Vimarskolan. Där blev det ibland så trångt så elever fick flytta till läktarna i Tennishallen, för att bedriva undervisning.
Dessutom krävde de nya högstadieeleverna en gymnastikhall, varför en sådan fick byggas. Samma krav hade förresten gymnasieeleverna på gamla Tullport, varför en hall fick byggas där också.
De nya högstadieeleverna krävde ännu mera plats varför vissa rum på det finfina arkitektritade stadsbiblioteket fick tas i anspråk. Vilket gjorde att biblioteket inte fick rum, vilket hade till följd att det fick flytta. Till Skattekontorets fina lokaler i stadshuset, som utrymts för att ge plats åt bibblan. Kulturförvaltningens tjänsterum fick också plats där.
Gymnasiet behövde också plats för esteteleverna varför de fick flytta in i Musikskolans lokaler i Halldenska huset. Musikskolan tvingades flytta till Dahlbergsfastigheten mitt i stan. Och den gamla aulan i Tullportsskolan blev för liten, eller för fel, och en ny teaterlokal fick byggas i den gamla gymnastiksalen, som ju blivit för liten. Att teaterlokalen blev för liten och för fel, redan från början, och dessutom dubbelt så dyr som ursprungligen var meningen, är en helt annan sak.

?och fler flyttar runt

Så långt allt bra. Men nu börjar problemen; beroendeenheten, tidigare Fältgruppen, flyttades från hyrda lokaler vid Västra Tullen till hyrda lokaler i Folkets Hus. Stadskansliet byggdes om, sammanträdesrum blev till tjänstemannarum och tjänstemannarum blev sammanträdesrum. Biståndshandläggare inom äldreomsorgen flyttar från stadshuset till enheterna. Vision Vimmerby tillskapas och flyttar in i nya lokaler på Lögstadsgatan. Där skapas också Leaderkontor och högskolecentrum.
Så långt är allt bra, men plötsligt flyttar Vision Vimmerby, Högskolecentrum och vuxenutbildningen till det nya Focushuset. Arbetsförmedlingen flyttar till nya lokaler och fritidsförvaltningens nya ungdomskontor flyttar till förmedlingens gamla lokaler. Dit flyttar också biståndshandläggare inom äldreomsorgen. De har redan tidigare flyttat men flyttar nu tillbaka eftersom Per Johansgården ska flyttas till Granen.

?och fler flyttar runt

Församlingen säljer prästgården Näs och upptäcker nästan omedelbart efter försäljningen att prästgården vid kyrkan är för liten. Varför en ny flygel måste byggas och en gammal rivas. Näs gamla Prästgård blir museum, eller något liknande, eller "forskningscentrum för högre studier", eller så, och därmed får ungdomsprojektet Bubblan inte plats där längre.
Så långt allt bra. Men nu står ju Vision Vimmerbys gamla lokaler tomma och allt tyder på att det kommunala bostadsbolaget Vimarhem flyttar från det arkitektritade och ståtliga stadshuset, från 1976, och flyttar till de tomma lokalerna. För att göra allt mycket enklare köper därför Vimarhem fastigheten av Vimmerby kommun, som ju sålt den till Vimmerby kommun Förvaltning AB. Bostadsförmedlingen i stadshuset flyttar samtidigt till Lögstadsgatan.

?och fler flyttar runt

Så långt är allt okej. Men nu ser socialförvaltningen sin chans att flytta lite, den också. Den flyttar in i Vimarhems gamla lokaler i stadshuset. Beroendeenheten, som vi berättade om ovan, får flytta igen. Från Västra Tullen till Folkets Hus till socialförvaltningen i Vimarhems gamla lokaler. Hoppas de inte hunnit packa upp kartongerna.
Vänta, vi glömde en sak. Kultur- och fritidsförvaltningen som i början av den här berättelsen huserade i det finfina arkitektritade biblioteket, med lummig inspirerande grönska utanför, med parkeringsplatser i källaren och enormt stora fönster, för rymden och tanken, har flyttat runt lite varstans men hamnar nu i de lokaler som? jo, som socialförvaltningen lämnar. Berättade vi förresten om stadskansliet som bytt korridor och de allra högsta tjänstemännen som bytt kontor!?
Nu ska jag hem och flytta en soffa. Eller också struntar jag i det.

Alf Wesik
Läs mer om