Döpa om gator, så dumt, så dumt? eller, varför inte

Den första reaktionen var avvaktande och lite frågande. Är det inte nog med Astrid Lindgren i Vimmerby just nu? När det diskuteras neddragningar inom en redan hårt ansatt skola i kommunen och ännu värre, när det diskuteras stora personalnedskärningar inom omsorgen ja, då kanske det är lite "lite mycket" att återigen diskutera Astrid Lindgren. Jag vet av egen erfarenhet att många tycker att det kan bli lite för mycket av det goda.

Ledaren2004-03-06 08:00
Detta är en ledare.

Särskilt som kommunen så handlingsförlamat inte lyckats lösa de mest elementära Astrid-frågorna ännu, läs driften av Astrid Lindgrens Värld, vettig användning av Näst prästgård, hanterande av minnesmärke.
Men ändå?
Det kanske inte är helt fel tänkt ändå, av Föreningen Bevara Vimmerby. Att föreslå nytt namn på ringleden runt Vimmerby. Nej, det kanske inte är så dumt i alla fall.

Enkelt hitta världen

Föreningen, som så förtjänstfullt agerat i en rad andra frågor, vill alltså att de nuvarande ökenfula infartsgatorna från i stort sett alla väderstreck ska byta namn till Astrid Lindgrens gata. Det är dels Lundgatan som berörs, dels Norra Industrigatan, dels Södra Ringleden.
Nej, ganska smart faktiskt. Dels handlar det ju om gator där inga bostäder finnes, vi skulle således inte tvinga på någon ny adress. Och de företag som finns utmed de aktuella gatorna byter säkert mer än gärna besöksadress till just Astrid Lindgrens gata.
Tänk vad enkelt det skulle vara för alla hundratusentals besökare till vår stad varje år att hitta dit de i första hand vill till Astrid Lindgrens Värld. Tänk vad enkelt att beskriva vägen "kör bara åt vilket håll som helst, tills ni kommer till Astrid Lindgrens gata, följd den sedan åt vilket håll ni vill, så hamnar ni ganska snart i sagovärlden.
Inte alls dumt.

Ganska kort historia

Givetvis skulle även Älåkragatan innefattas i det nya namnet, så att cirkeln blir sluten, och givetvis skulle hela gatans sträckning snyggas till, som nu föreslagits på delar av den, med alléer och annat. Se där, en med enkla medel, mycket trevligare entré till vår underbara stad än industrifasader och tråkiga gatunamn.
Men Astrid Lindgrens gata skulle det inte vara ännu mer logiskt, och kanske ännu pampigare med namnet Astrid Lindgrens Ringled?
Det som talar emot namnbyte är givetvis den historiska aspekten. Precis som sockenbegreppet är mycket viktigt för historien, för forskare och för vår identitet på landsbygden, är gatunamnen viktiga i en stad.
Men utan att ha företagit någon djupare efterforskning kan konstateras att åtminstone några av de gatunamn "som ryker", inte har någon längre historia.
Dessutom lär det bli så att Astrid Lindgren blir synonymt med Vimmerbys historia, ganska snart och kommer att så förbli i evigheters evighet.

Om viljan finnes

Just detta med att föreslå namn på saker och ting är dock ett känsligt kapitel. Den kommunala namnkommittén har säkert stött och blött olika namn fram och tillbaka många gånger och har därför svårt att gå med på förändringar.
Den har dessutom skött sina uppdrag bra genom alla år, Vimmerby har fina namn på de nyare gatorna. Men i just detta fall vore det bra om namnkommittén på något sätt kunde förmås svälja stoltheten och gå med på en förändring.
En Astrid Lindgrens Ringled skulle på ett naturligt sätt omfamna hela staden, hela Astrid atmosfär, och jag tror besökare skulle uppskatta denna anspråkslösa, men ändå genomgripande, hyllning till vår världsberömda författare.
En så fantasifull grupp som kommunens namnkommitté kan säkert hitta på en ersättning till den avsides gata som idag heter Astrid Lindgrens gata och som inte är något annat än en natarled.
Vi bjuder på ett förslag alldeles gratis; "Alfred Nobels genväg".
Som en liten ironisk pekpinne till Svenska Akademien och det pris vår rebell från Vimmerby aldrig fick. Nej, skämt åsido det finns säkert mängder med namn till den aktuella gatstumpen, om viljan bara finnes.

Alf Wesik
Läs mer om