Dra genast upp händerna ur godispåsarna, kommunpolitiker

Jag vet att det är frestande. Men det går faktiskt att motstå. Bättre att plocka med sig en saftig apelsin, ett grönt frodigt äpple och en lagom halvhård banan - än att gräva allt för djupt i plastbaljorna bland engångsgodiset. Både smaskigare och billigare, tycker jag. Det går alltså att motstå, men säg det till ungarna, säg att de ska byta ut lördagsgodiset mot lite frukt och grönt istället. Inte så himla enkelt som det låter. En sak är i alla fall helt bussäker - varenda unge vet att det inte funkar att varje lördag plocka påsen full med färgglada godispluttar för 30 kronor, om månadspengen är 100 spänn. Det håller inte i längden att gräva så skönt djupt i de färggranna godisbaljorna.

Ledaren2005-04-07 06:41
Detta är en ledare.
Ett bedrägligt resultat
När Vimmerbys politiska ledning konstaterar att det blir ett överskott för fjolårets verksamhet inom den kommunala verksamheten så är det givetvis riktigt. Och glädjande. Men ändå inte mycket att skriva hem om.
Dels handlar det om alltför blygsamma sex miljoner kronor, på en budget omslutande 807 miljoner kronor, dels är en kommunal budget inte detsamma som ett affärsmässig privat bokslut där allt kan räknas som vinst och förlust. En kommun, liksom andra offentliga skattefinansierade verksamheter, har endast att fördela en summa pengar som de får sig tilldelade år efter år.
När kommunen förnöjt konstaterar att den gått med vinst handlar det således endast om att politikerna lagt och genomfört en verksamhetsplan som visade sig kosta något mindre än vad som inkommer i form av skatter, kommunala avgifter och statliga bidrag.
Skulle det vara så att kommunen hade uppfyllt precis alla önskemål som invånarna har, på precis alla områden, och verksamheten ändå visade ett plusklirr i kassan - ja, då skulle politikerna kunnat klappa sig för bröstet. Som det nu är, är det nog bäst att slopa klappandet och istället ägna sig åt lite kliande. I huvet.
För det går liksom inte ihop sig. Långt därifrån - trots att resultatet visar ett ytterst blygsamt plus i kommunkassan. Det är bara ett bedrägligt positivt resultat, ett spel för gallerierna.
På 185:e plats i ekonomitoppen
Eftersom Vimmerby kommuns kostnadsläge förbättrats under verksamhetsåret så måste förändringen och förbättringen bero främst på omständigheter som står utanför kommunens kontroll - detta eftersom verksamheten inte i någon större omfattning ändras under pågående verksamhetsår.
I Vimmerby verkar det som om verksamhetens kostnader underskrider verksamhetens intäkter med sex miljoner kronor. Det är lika med inget. För att en kommuns ekonomi ska anses vara sund ska nettoutgifterna utgå till högst 98 procent av intäkterna - och för Vimmerbys del skulle det betyda en "vinst" på 17 miljoner kronor.
För Vimmerbys del innebär det enligt de ekonomiska reglerna att kommunen lever över sina tillgångar. På en svensktopp hamnar Vimmerby på en föga imponerande 185:e plats och enligt det bokslut för 2004 som har redovisats uppgår kostnaderna till 100,4 procent av intäkterna. På fel halva av ekonomiligan, alltså.
Extrablödig förälder
Så går det inte att hålla på, det förstår varenda unge som har 100 kronor i veckopeng och varje lördag köper godis för 30 kronor. Som så ofta i liknande mätningar toppas den kommunala ekonomitoppen av skånska Vellinge. Kommunalrådet Göran Holm har tillsammans med sina politikerkollegor lyckats snickra ihop ett resultatet där kostnaderna uppgår till 93,3 procent av utgifterna. Och detta samtidigt som kommuninvånarna verkar vara helnöjda - de ger nämligen Holm & Co förnyat förtroende år efter år, och detta samtidigt som Vellinge kommun har landets fjärde lägsta kommunalskatt.
Nej, Vimmerbypolitikerna har ingen som helst anledning att klappa sig för bröstet och självsäkert peka på resultatet för 2004. Bättre att snabbt dra upp händerna ur godisbaljorna, Leif, Inge, Gudrun, Eva och Carl-Axel. Tänk istället på hur en ändring ska genomföras. Det är brådis, för det blir bara värre och värre för varje dag.
Till mig närstående ungar äger en förmåga att övertala oss mera mogna i familjen att hjälpa till med några kronor extra, trots att påsen redan bågnar. Tyvärr kan inte kommunpolitikerna gå till någon extrablödig förälder, där gäller det att anpassa utgifterna efter inkomsterna.
Miljoners miljoner minus
I ett sådant läge retar det invånare offantligt mycket att ett miljonkonstverk plötsligt blir två, att en utgift på en miljon plötsligt blir två. Att förvaltningar ska flyttas hit och dit, att antalet anställda på kommunen hela tiden ökar fast antalet invånare minskar, att kommunalskatten blir högre fast servicenivån inte ökar utan snarare minskar, att privata företag får vidkännas höga hyreshöjningar trots att underhållet på fastigheterna brister, att Resebyrån ska flyttas trots att tiderna är kärva, att Näsprojektet kommer att kosta 1,8 miljoner 2005 när inkomsterna från samma invecklingsprojekt är 740 000 kronor, att kommunen ska ha vänortsutbyte för en kostnad innevarande år på 155 000 kronor. Vilka kommuninvånare har nytta av detta utbyte?
Stångådalsbanan
När det gäller Turistbyrån har jag själv hela tiden varit positiv till en flytt, av den anledningen att tyngdpunkten i Vimmerby ska förbättras. Men motståndet från invånarna har varit massivt, främst på grund av tillgänglighets- och parkeringsskäl.
Jag är djupt rörd över detta plötsliga engagemang för turisternas parkeringsplatser. Särskilt när handlarna i centrala Vimmerby knappast ägnas en tanke, när det gäller tillgänglighet och parkering.
Varför inte inrätta ett Turist- och resecentrum i järnvägsstationen? Med Turistbyrå, parkeringsplatser i massor, närhet till centrum, till tåg, vandrarhem, väntsal, bussar, fika, taxi och hotell. Och dessutom närhet till den viktiga Stångådalsbanan?
Det blir många att dela lokalhyran med och mer pengar över till gröna råttor.

Alf Wesik
Läs mer om