Dribblande med hyresnivåer skapar olika förutsättningar

Och så följetången turistbyrån. Det tar liksom aldrig slut. Det brukar heta i liknande situationer att hälsan tiger still. Att det bara är de missnöjda som hojtar och gnäller och "skriver i tidningen". Jo, så är det nog - men ändå.

Ledaren2005-05-31 06:25
Detta är en ledare.

Realistiskt borde det i alla fall vara en handfull, eller i alla fall någon enstaka person som gillar flytten till Rådhuset. Det är svårt att hitta sådana, förutom de direkt berörda politikerna och tjänstemännen i turistbolaget.
Vi kommer ihåg tunga inlägg i debatten som före detta kommunfullmäktigeordföranden Göran Hemmingsson, som före detta turistchefen Hans Flintzberg, som företagsledaren Micael Glennfalk med flera, med flera - alla emot en flyttning. Alternativ finnes om det är så att turistbyrån inte trivs i sitt nuvarande hem. Massor av alternativ, inget prövat varken ekonomiskt eller praktiskt, men i en första anblick bra mycket smartare än föreslagna rådhuset.

Samma penningpung
Så det här med hyran. Redan idag har turistbolaget en subventionerad hyra. Och bara det strider mot logik och praxis. Låt mig förklara.
Vimmerby Taxi huserar i samma byggnad som turistbyrån. Vimmerby Taxi är en beställningscentral utan egna fordon och trafiktillstånd. Det ägs av 15 delägare med sammanlagt tolv taxibilar, sex handikappfordon och sju bussar för skolskjutstrafik. Vimmerby Taxi har fyra deltidsanställda telefonister som bemannar stationen ända fram till midnatt.
Beställningscentralen har skapats för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för delägarna. De jobbar och sliter för att få det att gå runt.
Att i detta läge tvingas konstatera att de, som sysselsätter så många personer och utgör en så god service åt kommunen och invånarna, har en mycket högre hyra än turistbyrån på andra sidan väggen kan inte vara särskilt kul.
Alla ska behandlas lika, alla ska ges samma förutsättningar. Det handlar nämligen i slutändan om kommunala skattepengar, samma skattepengar som politikerna i kommunstyrelsen bidrar till varje månad, som turistbyråfolket och som taxichaufförerna bidrar till. Samma penningpung, men olika rätt att använda dem. Hyresvärden Vimmerby kommun ska behandla alla exakt lika.
När turistbyrån flyttar till ett nyrenoverat rådhus blir det ändå snedare fördelning. För det har klart deklarerats från turistbyråns sida att "den inte har råd med någon högre hyra".
Tuffare krav på skolorna
Från år 2007 blir konkurrensen mellan olika gymnasier ännu hårdare. Då kommer elever att kunna söka utbildning var som helst, oavsett bostads- eller utbildningsort. Det kallas frisök och innebär att eleverna inte längre är hänvisade till sin hemkommun. Detta kommer att ställa nya och framför allt hårdare krav på kommunerna. Dels finns friskolorna att tampas med, friskolor som ofta har en specialkunskap, en särskild inriktning eller också attraktiva finfina lokaler, dels blir det tuffare konkurrens kommunala skolor emellan.
Det kommer att ställas krav på egna nischer och idéer. På utbildningar som i en eller annan mening är unik. Det kommer att ställas krav på kompetens bland lärare och personal, så stora krav att kompetensen i många fall kanske måste sökas utifrån. Från näringslivet eller från föreningslivet.
Politiskt sett är friskolorna som ett rött skynke för vissa förtroendevalda. Men det går inte att bortse ifrån att friskolorna i vilket fall som helst har fört en bra sak med sig - den kommunala skolan har sporrats till att tänka nytt. Tänka nya utbildningar, nya profileringar och specialutformade program.
Världens bästa skola
Faktum är att friskolornas resultat i vissa fall har varit så bra att en utredning som visade just detta faktum stoppades av skolministern Ibrahim Baylan. En ökad konkurrenssituation är bra för eleverna och framför allt bra för vårt land. Det är just nischade kunskaper på en mycket hög nivå som näringslivet behöver för ytterligare utveckling.
I Vimmerby tacklar skolledningen problemet genom att byta namn på Stångådalens gymnasium till Vimmerby gymnasium.
Jag vet inte om det räcker för att klara den ökade konkurrensen, men det är tveksamt. Nå, det finns ju en del andra tankar också - som en livsmedelsteknisk utbildning. Och det är ju bra. Men nog borde någon kunna inse att just turism hör Vimmerby till. Nog borde någon kunna gå i bräschen för att Vimmerby får en bra turistskola med hela Sverige som upptagningsområde. Ja, kanske till och med världens bästa turistskola.
Storebro guld värt
En bra skola är naturligtvis a och o för ett samhälle i utveckling. Utbildning och näringsliv går hand i hand och därför välkomnas den statliga utredning som pekar på just lärarkompetens som en nyckel till framgång.
Lärarna status måste öka. Idag har många en ganska diffus syn på läraryrket. Detta beroende på att behöriga lärare och icke behöriga lärare jobbar sida vid sida med ungefär samma förutsättningar. Det är också så att just behörigheten inte är någon garanti för att läraren i fråga är duktigare eller har ett bättre anseende hos studenterna.
Därför är det bra att den statliga utredningen dessutom pekar på kommunernas skyldighet att främja forskning och fortbildning bland lärarna. Den slår även fast att lärarnas fortbildning inom sina respektive ämnen, adekvata för läraryrket, ska ge utslag i lönekuvertet. Med ännu bättre lärare finns alla möjligheter att i Vimmerby utveckla gymnasieskolan och ta upp konkurrensen med skolor i Linköping, Kalmar, Västervik, samt alla friskolor runt om i landet.
Slutligen ett gott råd när namnbyte ändå är på tapeten, byt samtidigt namn på skolan i Storebro. Från dagens "Vimmerby gymnasiums IP, industriprogrammet, inriktning träteknik" till det självklara: Storebro Båtbyggarskola.
Om politikerna inte inser att namnet Vimmerby har noll och intet värde för båtentusiaster, samtidigt som namnet Storebro är mer än guld värt - ja, då blir det inte enkelt, det här med att få en blomstrande gymasieutbildning i kommunen.

Alf Wesik
Läs mer om