Dubbel tragedi när Gullringen drabbas av branschens problem

Att påstå att roten till det onda hittas i rot-avdraget, är naturligtvis som att svära i kyrkan. Och dessutom gravt felaktigt, eftersom rot-avdraget i all sin enkelhet visar hur mycket stimulans i olika grader direkt påverkar människors beteende.

Ledaren2011-11-16 07:41
Detta är en ledare.

I detta fallet är det renoveringar, om- och tillbyggnader som stimuleras.
I takt med att människor i ökad grad väljer att renovera, att plöja in stora summor i olika husprojekt, så blir viljan och incitamentet för nybyggande mindre. Småhusbranschen i Sverige har länge påtalat missförhållandet att det byggs för lite i landet.
Jag vet inte om rot-avdraget på något sätt kopplas till problemet, av branschen självt, men nog är det en tanke att fundera över.
När regeringen nyligen presenterade sin senaste budget var förhoppningarna om någon sorts stimulans till trähusbranschen stora. Den snabbaste och kanske mest effektiva medicinen kanske hade varit att sänka även byggmomsen, som skett inom andra områden.
Men av det blev intet.
Bostadsmininister Stefan Attefall (kd) skyllde på eventuella svårigheter gentemot EU-lagstiftningen, men lovade att kolla förslaget om sänkt byggmoms vidare, från 25 till 12 procent. Under tiden Attefall funderar går träshustillverkare efter trähustillverkare under. Eller tvingas radikalt minska sin produktion och antalet anställda.

Trähusbyggande och Gullringen är synonymt. Det är samma sak. I samhället finns en stolt husbyggarhistoria och därmed ett gediget kunnande. Det är därför en dubbel tragedi när Skanska på tisdagen aviserade nedläggningen av Skanska-fabriken.
BoKlok-konceptet, alltså lägenhetsbyggandet i blockform, fungerar fortfarande bra och berörs inte av tisdagens tillkännagivande. På annat sätt än att turordningsreglerna tillämpas parallellt på de två fabrikerna, och att neddragningen med föreslagna 44 personer, därmed kan medföra följder på båda arbetsplatserna.

Någon frågade mig på tisdagen vad 44 personer på en ort av Gullringens storlek kan jämföras med på ett riksplan. Rent generellt brukar jag tillämpa nollningsprincipen. Två nollor till och resultatet blir jämförbart med Stockholm.
I Vimmerby stad är det 7 000 invånare, i Stockholms stad 700 000. I Vimmerby kommun 15 000 och i Stockholm med förorter 1 500 000. Två nollor extra alltså, vilket innebär att det varslades 4 400 i Gullringen/Stockholm på tisdagen.

Stefan Attefall sade i sin budgetpresentation att ändrade regler om schablonavdrag skulle medföra ökad uthyrning i andra hand, och därmed skapa behov av mer nybyggande av lägenheter och villor. Det känns som ett svagt argument - liksom hans andra present till branschen, lättade regler för strandskydd.
Det sistnämnda ser jag som ännu svagare. Det vore förödande om den svenska sjönära naturen, de vackra svenska miljöerna, skulle säljas ut till högstbjudande just nu. Kortsiktigt - absolut, och förödande för kommande generationer.

I Gullringen finns kunnandet, finns perfekta och ytterst välskötta lokaler, där finns viljan.
I storstäderna saknas lägenheter, och de som finns säljs till fantasipriset. Det är något som är sjukt i bostadsbranschen.
Något måste göras och det snabbt.

Alf Wesik