Dyr sprit ska bli billigare - bra vallöfte från Persson

Tiden går fort. Det är svårt att hålla skillnad på alla vårar och somrar, men är det inte fem år sedan staten beslutade sig för att kraftigt höja skatten på cigaretter. Vad vann man på den proceduren? Knappast mindre rökande, som ju är så skadligt för hälsan. Förmodligen inga fler pengar till statskassan hellre. Det enda resultatet denna panikhöjning gav var en explosionsartad höjning av smuggling av just rökdon. Och det var väl knappast meningen med detta "folkhälsoutspel".

Ledaren2005-08-25 06:49
Detta är en ledare.

Samma sak gäller med spritskatterna. De är alldeles på tok för höga i gamla Svedala för närvarande vilket har till följd att folk åker omkring med släpkärror och skåpbilar till söder, norr och öster, för att komma åt starkvarorna till ett bättre pris.
Låt cigarettskatterna tjäna som exempel. Och facit. Höjda skatter leder ej till minskat rökande, men däremot till kraftigt ökad smuggling.
Bibehållet sjukt hög spritskattenivå leder inte till minskat supande, men däremot till kraftigt ökad smuggling.

En billig dyr malt
Tyvärr är det så att vanlig enkel logik gör att man köper på sig ganska mycket starkvaror när man står och spanar ut över mängder av pallar med billig sprit i Danmark, Tyskland eller Estland. Man köper mycket för att man, trots att den totala summan på kvittot blir högre i samma takt som antalet flaskor ökar, tycker sig "tjäna mer". Det är någon sorts logik över detta som endast de mest bevandrade i matematiska formler kan förklara.
Men i alla fall, man köper mer. Ofelbart. Och man stuvar in det hemma i garderober, i källare och under kökssoffan. Massor av sprit, massor av öl och en fantastisk massa billigt tyskt vin av mest skiftande kvalitet.
När det sedan är dags för middagen och den vanliga lättölen till maten så lockar inte den lika mycket längre. Inte när man sitter på en halv kubikmeter med Tuborg, eller något tyskt starköl med okänt namn. Resultatet blir att istället för en tämligen ofarlig lättöl slukar människor starköl på löpande band. Istället för en whiskeypinne på de mest högtidliga tillfällena, blir det allt oftare dyr malt, inköpt för en spottstyver.
Sänkt öl- och vinskatt
Detta är kalla fakta. Vänsterpartister och miljöpartister som nu gastar sig hesa lever i en fantasivärld om de inte kan fatta sambanden. När Göran Persson nu aviserar sänkning av spritskatterna med 40 procent så kan det uppfattas som ett simpelt vallöfte, utan innehåll.
Men för en gångs skulle har han rätt, Persson, för en gångs skull går vallöften och innehåll hand i hand. Med sänkt skatt blir det inte lika "förmånligt" att företa månatliga inköpsresor till våra grannländer. Inköpen kommer att ske på vårt alldeles eget systembolag och både Perssons hustru Anitra och alkoholskadekliniker på länssjukhusen kan andas ut.
Inte för att vi kommer att slippa alkoholskador i framtiden. De är ett sattyg och kommer alltid att finnas. Men tack vare en realistisk skattenivå slipper vi i alla fall en explosion.
Låt oss nu hoppas att även vin- och ölskatter kan sänkas samtidigt. För resonemanget enligt ovan är direkt överförbart till även dessa dryckesslag.
Naiva i överkant
Motståndarna till sänkta spritskatter drar den enkla slutsatsen att högre pris automatiskt medför färre inköp. Och så är det ju självklart.
Just där ja.
Men de som svarar så tänker tyvärr inte särskilt långt. För högre pris innebär samtidigt att fler söker billigare alternativ - läs Tyskland, Danmark och Estland. Har de inte möjlighet att resa själva, så finns det säkert någon anhörig, granne, jobbarkompis eller skrupelfri medborgare, som ställer upp och levererar.
De som säger att högre pris motverkar ökade sjukvårdskostnader, splittrade familjer, fler arbets- och trafikolyckor, ökat våld mot barn, kvinnor och män, är naiva i överkant. De som tror att "trenden vänt" när systembolaget redovisar något höjda siffror för sommarmånader, är naiva i överkant.
Göran Perssons skattesänkningsförslag på sprit är bra. Låt oss nu hoppas att de följs av sänkningsförslag även på vin och öl, samt framför allt sänkning av bensinskatterna.
Det sistnämnda vore även det ett vallöfte vi kan köpa rakt av.

Alf Wesik
Läs mer om