En fråga om engagemang - och färre antal ledamöter

Det var en otroligt vacker dag senaste måndagen. Som gjord för lite stillsam spaning runt om i Vimmerby. Kunde konstatera vid en rundkörning att - Astrid Lindgrens Värld borträknat - Västra Tullen är attraktivaste samlingsplatsen i Vimmerby. En ständig rörelse av människor, bilar, hundar, tåg och cyklister.

Ledaren2013-06-27 06:58
Detta är en ledare.

Själv embarkerade jag det enda utebordet som finns i grannskapet, tillsammans med en kopp kaffe och gigantisk blåbärsmuffins, och vips så hade jag sällskap av såväl reklambyråchefer, som klädkungar, bryggare och redaktörer. Och naturligtvis blev diskussionsämnena lika heta som sommardagen.
Allt från kommunala låneskulder, till växande ogräsproblem, till torglösningar och K-märkta hus samt denna ständiga skitlukt avhandlades. Jag måste väl erkänna att vi inte hade patentsvar på exakt alla spörsmål som dryftades, men teorier hade vi i alla fall. Och åsikter. Massor av åsikter.
Engagemanget var ytterst starkt och tydligt från alla deltagare.

Gardinerna ner
När måndagseftermiddagen övergick till sen eftermiddag förflyttade jag mig till en av de vackra bänkarna framför rådhuset, vid fontänen. Kunde snabbt konstatera att Astrid Lindgren tvingades sitta tämligen ensam på Rådhustorget denna vackra sommardag. Några få tappra dök upp och en av dem bänkade sig tillrätta.
Falken berättade att torget ändå drar ganska skapligt med folk när det är bra väder. Särskilt är det lekplatsen som lockar barnfamiljerna. Han har bra koll på det mesta.
Tyvärr dyker de flesta barnfamiljerna upp först efter klockan sex, när ALV stänger. Och då har såväl glasskiosk som butikerna dragit ner rullgardinerna för den dagen. "Det skulle aldrig ske någon annan stans", som han sa Falken.
Vi applåderar därför beslutet att hålla öppet lite längre senare i sommar, när semesterperioden kör igång på allvar.

Årets viktigaste
Uterestaurangen framför stadshotellet är dessutom en succé. Dels den vanliga terrass-serveringen under sommartak, dels de lite skönare sittmöblerna ett halvt steg ner på trottoaren, under blå himmel.
Även där var det fullt engagemang. Åsikter som flödade, ingen som förstrött vankade av och an och tittade på klockan, eller fingrade på sina smartphones i desperat jakt på något annat. Eller någon annan.
Klockan halv sju gick jag till stadshuset och Plenisalen. Dags för kommunfullmäktige, dags för politikerna att diskutera budgetramar. Det såg jag verkligen fram emot.
Det visade sig bli en riktigt farsartad tillställning. Mest beroende på riktigt uselt engagemang från - ja, kanske två tredjedelar av politikerskaran. Jag satt längst bak och led med den tredjedel ledamöter som verkligen insåg att de just avhandlade en av årets viktigare frågor.

Snubbel och stök
För att spara tid i den viktiga budgetdebatten hade det ställts fram ett bord med kaffe, ostfrallor och frukt. I foajén just utanför sammanträdessalen.
Politikerna fick på eget ansvar smyga ut under pågående förhandlingar för att förse sig med energitillskott av olika slag. Följden blev att redan efter ett par minuter av det första ärendet blev några politiker sugna på nåt att stoppa i mun.
Och sedan fortsatte det. Ledamöter som sprang in och ut under hela kvällen. Skrammel, skrap, ursäkta mej och sörpel. Stolar som drogs fram och tillbaka, väskor som fick flyttas, folk som snubblade.

Olika pålägg
Några, främst på den borgerliga sidan faktiskt (ologiskt nog den vänstra), satt väluppfostrat kvar och lyssnade på den viktiga debatten, medan många andra försåg sig med kaffekopp efter kaffekopp, efter äpple, efter... men himmel, det tog aldrig slut. Hungern spred sig sedan över partigränserna och efter nån timme eller så var det mer engagemang ute vid smörgåsbordet, än inne i Plenisalen.
I foajén diskuterades olika pålägg, och inne i sammanträdessalen avhandlades hundratals miljoner.
Ytterst omoget beteende av vuxna människor. De inte bara visade prov på osedvanligt dålig uppfostran - utan de störde konstant övriga i salen, som försökte ta något sorts ansvar för kommunens framtid.

Färre politiker
Regeringen har föreslagit nya lägsta gränser för antal ledamöter i fullmäktige. Minsta antalet politiker ska kunna vara 21 istället för som nu 31. Det är sedan olika gränser beroende på invånarantalet; 31 gäller för kommuner med upp till 12 000 invånare, upp till 24 000 är 41 minsta antalet ledamöter, upp till 36 000 51 ledamöter och slutligen över 36 000 invånare 61 ledamöter. Flest ledamöter i landet har Stockholm med 101 ledamöter.
För Vimmerbys del skulle därmed åtta politiker kunna plockas bort. Ett förslag är att eliminera de åtta värsta fikagubbarna, och -tanterna. Nog ska man väl kunna hålla sig några timmar, under tiden man diskuterar miljonunderskott inom vård, skola och omsorg.

Flummiga kurser
De som trots allt lyssnade på debatten och den utmärkta informationen av bland annat administrative chefen Helena Sjöholm, fick bland annat höra att det råder chefsbrist för närvarande i Vimmerby. En av de som försvinner är just Helena själv, men det saknas även turistchef och kostchef, samt en chef på fastighetssidan och några till.
Problemet med personalbrist är inget unikt för Vimmerby. De flesta småkommuner har svårt att locka kompetenta medarbetare. Ett tips är att satsa på internutbildning för att höja kompetensen, inte med flummiga ledarskapsutbildningar för x antal miljoner där effekterna är omöjliga att begripa, utan istället inom respektive förvaltnings kärnverksamheter.

Specialister
Ett annat är att förstärka facknämndernas roller. Tack vare färre dåsiga fullmäktigeledamöter kan en nysatsning på specialistnämnder ske, med riktigt, riktigt engagerade politiker. Inte sådana som har halva kommunens verksamhet under sina vingar, utan politiker med små delansvar - som de försvarar till sista droppen. Där de vet mer inom sitt lilla område än någon annan nu levande varelse.
Och se dessutom till att Vimmerby blir en turistmagnet även på icke kontorstid. Förutsättningarna är fantastiska. Ge slutligen makten över torgets utformning till dem som verkar där, till butiksinnehavarna, caféägarna och krögarna. De vet bäst, naturligtvis.
Och avskaffa för allt i världen den gående kaffebufféen. De kan ju alltid ta en kopp kaffe vid Västra Tullen efter mötet.

Alf Wesik