En nubbe till sillen, eller en snubbe för ett flak öl

Tänk vad rasande roligt vi måste ha - så himla fort som tiden ändå går. Det heter ju att tiden går fort när man har roligt. Tänk bara, för ett kort ögonblick sedan var det, som vi tyckte, oändlig vinter. Det var smällkallt och massor av snö. Kylan ville inte tappa greppet hur vi än bönade och bad. Folk klagade och skyllde omväxlande på växthuseffekten, Väder-Tone och Göran Persson. Missnöjda var vi alla, till tusen.

Ledaren2006-06-23 04:19
Detta är en ledare.

Så plötsligt, helt utan förvarning var det vår. Och vips blev det sommar. Med sommarlov och välförtjänt semester. Och inte ett enda bekymmer kvar.
Jag vet att många önskar att de bodde i ett varmare klimat, med sommar året om. Men nog är det så att det är just klimatväxlingarna som gör att vi uppskattar årstiderna så mycket mer.
Jag minns själv med stor glädje de bekymmerslösa barnaåren i Storebro. På midsommaraftonens morgon samlades vi ungar uppe vid herrgården för att därifrån transporteras med traktor och vagn till de djupa och mörka skogarna i gränslandet mellan Gissemåla och Kvavhult. Där samlade vi in material till stången, blomster och björkkvistar och allt vad det skulle vara. Och senare hjälptes vi alla åt att både klä och resa midsommarstången i gräsrundeln framför herrgården.
Å, vilken härlig tid det var. Tänk om alla kunde få chansen att någon gång få uppleva en midsommar på det sättet. Den enda yrseln som förekom, var den som framkallades i dansens virvlar. Som jag minns det i alla fall.

Lätt att få tag i sprit
Men så är det ju inte, att allt är bekymmerslöst. Jag vill inte påstå att allt var bättre förr, men när det gäller vissa saker var det just på det viset. Det förekom förmodligen alkohol och hejdlöst supande även då, men Absolut inte i en sådan omfattning som idag.
Vi nås ständigt av larmrapporter. En dag som denna bör vi tänka efter en smula. Samla oss och kanske reagera, försöka få ett trendbrott till stånd.
För så är det, att drickandet kryper nedåt i åldrarna. Och detta som ett direkt resultat av vår nuvarande alkoholpolitik i Sverige. Det går inte längre att skylla på EU, vi har ju i sann demokratisk anda röstat för att vi ska vara med i unionen. Det går inte längre att hävda att resten av EU, vartenda land - litet som stort, ska anpassa sig efter vad vi i avlånga Sverige tycker och tänker är rätt.
Det råder fri rörlighet inom EU på såväl varor som tjänster och alla måste begripa att vi förr eller senare har just denna fria rörelse över gränserna - eller det som förr var gränser, men nu är symboliska linjer på en karta. Mer än varannan ungdom mellan 16 och 19 år vet hur man mycket enkelt kan få tag i billig sprit från utlandet. Och tyvärr är det samma visa för de yngre ungdomarna, för barnen.
Fel att öppna paket
Spriten flödar och det spelar ingen roll vad olika ungdomsjourer och politiker pekar på för statistik, eller för enkät. Det är busenkelt att förse sig med mycket mer än man egentligen vill ha.
Vi vet att tullen gör det ena beslaget efter det andra och att Tullmyndigheten inom kort har ett spritlager mer välförsett än Vin & Sprit i Åhus. Vi vet, för folk säger detta till oss. Det är ingen enkätundersökning, som visar detta, eller någon statistik som någon lobbygrupp beställt och bekostat, samt utformat frågeställningen till.
Spriten formligen flödar upp över det oskuldsfulla landet. Med otroligt otäcka följdeffekter som resultat. Jag tänker inte på att staten förlorar miljardbelopp, för att systembolagets försäljning minskar. Nej, jag tänker på ungdomsmisshandel, trafikolyckor med ungdomar inblandade, samt det värsta av allt - att unga flickor säljer sig och sin kropp, för alkohol. Sprit och öl både för eget och andras bruk.
De beslag som tullen så stolt annonserar med jämna mellanrum är bara en droppe i Missisippi, trots att det rör sig om stora kvantiteter. Det är till och med så att Bussgods, som drivs av länstrafikbolagen och ägs av Sveriges kommuner och landsting, utan att tveka kör ut varorna. Bussgods tycker med rätta att det vore direkt felaktigt att börja öppna privata paket för att kontrollera innehållet.
Misslyckad politik
Finansminister Pär Nuder har ännu inte bestämt sig när det gäller spritskatten. Han medger att socialdemokraterna förmodligen hade sänkt spritskatten om de suttit med egen majoritet, men av någon outgrundlig anledning får sossarna inte samarbetspartierna med sig i denna fråga. Det är onekligen svagt att vänstern och miljöpartiet inte inser att dagens metoder är verkningslösa. Sveriges alkoholpolitik är misslyckad. Och medan Nuder sitter och funderar fortsätter tragedierna i samhället.
Med en sänkt skatt skulle Sverige anpassa sig till priserna i övriga EU och mängden smuggel- och resandesprit skulle minska. Det skulle helt enkelt inte löna sig att åka på spritresor, eller att köpa hem sprit över internet. I alla fall inte lika mycket.
Starksprit, öl och vin skulle återigen börja säljas över disk, under kontrollerade former.
En nubbe till sillen är aldrig fel på midsommarafton, i alla fall inte om man är vuxen, har valt själv och dessutom har ett moget förhållande till varorna.
Men en gubbe för ett helrör är helt himla fel. Eller tre snubbar för ett flak starköl.
En dag som denna bör vi tänka efter en smula. Samla oss och kanske reagera, försöka få ett trendbrott till stånd.
Glad midsommar och tag det mycket, mycket lugnt där ute i trafiken.

Alf Wesik