En röst för det öppna demokratiska samhället

Det spelar egentligen ingen roll. Det har ingen betydelse om knivgalningen som mördade vår utrikesminister hade politiska motiv eller inte. Det har ingen betydelse om mordet var planerat, eller om det bara var en stundens tragiska ingivelse.

Ledaren2003-09-13 09:02
Detta är en ledare.

Ska inte kunna passera
Huggen blir ändå så mycket mer än det alldeles uppenbara. Det är hugg rakt in i hjärtat av vårt demokratiska samhälle, av det öppna samhälle, som vi sett utländska korrespondenter uttrycka både förskräckelse och uppskattning för. Kanske är vi naiva i överkant när vi tillåter våra mest kända politiker springa omkring på stan utan livvakter.
Men alldeles oavsett är det säkerhetspolisens uppgift att ha koll, helt öppen bevakning för den person som vaktas, eller ovetandes, dold för både person som vaktas och eventuella gärningsmän. Koll ska de i alla fall ha, det är självklart. Det brast och det ska inte kunna passera utan åtgärder.

Två saker att visa
Nu har vi angreppet klart för oss. Det första och mest uppenbara sättet att kollektivt värja oss inför nya medborgerliga hot är att visa att vi verkligen bryr oss om demokratins fundamentala grund. Det gör vi genom att kila ut till vallokalerna i morgon, söndag, och avge en röst. Det finns två saker att visa med rösten; för det första visar vi att varenda liten, liten röst betyder mycket i det stora hela. Det är det allra viktigaste. Då har vi visat att vi inte faller undan för någon galnings försök att punktera det öppna samhället.
För det andra ska vi rösta om ja eller nej till euro som valuta, samt den penningpolitik som detta för med sig.

Hedra minnet
Det är alltid viktigt att rösta. De som väljer sofflocket och påstår att "min endaste lilla röst" kan väl inte spela någon roll i det stora hela, har fel. Samhällsutvecklingen kan endast fortlöpa med argument och fakta. Detta i kombination med demokratiska politiska metoder.
Alternativet ska inte få en chans. Alternativet som förespråkar utomparlamentariska metoder, våld och lagöverträdelser. Av den anledningen är det viktigt att försöka hålla sig inom lagens råmärken i stora som små frågor.
Det enda tänkbara är alltså att hedra Anna Lindhs minne genom att tänka efter vad man egentligen vill i eurofrågan, gå till vallokalen och rösta.


Alf Wesik

Läs mer om