En stor dag för alla som älskar kultur - och färger och former

Imorgon lördag är det en stor dag för alla i Vimmerby med omnejd som gillar det sköna. Vackra färger, svepande linjer, skuggor och harmonier. Hur fantastiskt ska det inte bara bli, att stilla vandra bland allt det sköna och bara njuta...?

Ledaren2014-06-13 07:35
Detta är en ledare.

Arbetet inför den stora dagen har pågått under längre tid. Mängder av kronor har satsats för att nå perfektion - med den tuffa målsättning att kunna presentera allt under högtidliga former under lördagen. Många är det som kämpat för att hinna få allt klart i tid.

Till öppningsdags på lördagen.
En del kanske tycker att nej, det där är inte kultur - det är snarare en mossig sysselsättning som bara gör att man blir smutsig under naglarna. För så illa kan det väl ändå inte vara, att något man blir smutsig av är kultur.

Jo, det kan det visst. Jag är övertygad. Kultur i allra högsta grad. Och lördagen har alla chanser att bli oförglömlig.

Jag tänker givetvis på bilutställningen Locknevi Classic Car motorshow. Den årliga succén som samlar allt fler deltagare från allt bredare samhällsklasser, som numera samlar såväl herrar som damer i alla åldrar.

En företeelse som vuxit till en livsstil. En egen konstart.

Och jag hänger givetvis på. Jag rullar in med något riktigt, riktigt gammalt, petar naglarna en stund, trivs och snackar runt. Och jag förundras över allt detta kunnande. Över viljan att bevara det gamla.

Över allt det jobb som läggs ner i dåtid, för att säkra en gemensam och skön framtid.

Stålhättor och högklackat
Ja, jag vet att bilutställningen i Locknevi får konkurrens om publiken och intresset på lördagen. Samtidigt som kromet gör sitt bästa för att överrösta solen i Locknevi, invigs Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

Det är ett kommunalt arrangemang och uppställningen är därmed lika imponerande som massiv. Givetvis. Georg Riedel, Sarah Riedel och Mattias Ståhl medverkar med musik, och själva invigningen förättas av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, landshövdingen i Kronoberg Kristina Alsér och trädgårdsmästaren Karin Eliasson.

Det blir givetvis vackert det också. Och trots att det finns risk för jord under naglarna även där, så är det fiiinare på ett helt annat sätt. Inga jeans och t-shirts där inte, inga arbetsskor med stålhättor. Snarare kostymer och dräkter och fasligt höga klackar.

Jag vet att man verkligen är ute och slirar i den småländska myllan om man jämför olika kulturer. Det är fullständigt politiskt inkorrekt att säga att exempelvis puts på lack är bättre än puts på skor, att det är mer lockande med engelska oljerockar, än med engelska oljiga bilar, att det glittrar mer om kromlister, än om silverbroscher, att kofångare kan vara bättre än solfångare - eller att lädersäten smäller högre än Elsa Stackelbergs så Fria Former.

Skattekronor och privatkronor
Men vi kan väl ändå ställa frågan. Vad är det som gör att kommunen satsar x antal miljoner för anläggande av en trädgård, för ännu en park?

Men är väldigt njugg mot exempelvis Stiftelsen Brukskultur i Storebro, som kämpar i motvind för att bevara en hel svensk industrikultur, med smedbostäder, hammarsmedja, kvarn, museum, bruksarkiv, Visans Skepp och annat?

Varför satsa så mycket mitt i Vimmerby, när intresset för att utveckla Gullringen, bevara det absolut enastående företagskontoret, ett stycke svensk trähushistoria, samt för en subventionerad kostnad få möjlighet att ordna ett högkvalitativt alternativt äldreboende - inte är värt en tanke ens? Knappt inte bevärdigas med ett nej ens.

Det är absolut inget fel på Astrid Lindgrens Näs. Långtifrån. Det är tvärtom en pärla i kommunen som hela turistnäringen har stor nytta av. Men tyvärr är nu så att pärlor har en tendens att vara dyra. Om de är äkta förstås, som Astrid Lindgrens Näs. Ingen kan beskylla dem för att syssla med halvmessyrer.

Det är alltid vanskligt att dra gränsen för vad som är kultur och vad som är kultur, jättesvårt. Det är svårt att veta vilket projekt som ska drivas med skattekronor, och vilket projekt som får klara sig på privatkronor. På egna vingliga ben.

Som nu senast, exempelvis. Att ställa ett årligt återkommande mångmiljonunderskott på Näs mot ett överskott i energibolaget i samma kommun, strider inte bara mot sunt förnuft, och affärsetik.

Det strider förmodligen även mot kommunallagen.

Kulturkvarter och avloppsrör
Den säger nämligen att kommunala VA-anläggningar ska vara självfinansierande via avgifter och statliga bidrag. Ett årligt överskott på några procent kan accepteras.

Ingen kan heller påstå att VA avskiljs budgetmässigt inom bolaget. När det anläggs så samkörs naturligtvis allt under samma tak, liksom administration och mycket annat. Nej, budgeten ska ställas mot rör, brunnar och grävare - inte mot kommunala kulturkvarter.

I Vimmerby är situationen ännu mer komplicerad eftersom VA och fjärrvärme slagits ihop och bolagiserats med elverket. Följden kan bli att människor väljer bort Vimmerby Energi som elleverantör, inte bara för att kilowatten blir för dyr, utan även därför att de tycker att viss kultur verkligen inte är fiiinare, än den andra.

Exempelvis de som väljer veteranmarknaden och utställningen i Locknevi, före Näs, i morgon lördag. Jag själv hade bestämt mig för att gå på invigningarna av trädgårdarna.

Ända tills jag blev varse att Lockneviutställningen krockar tidsmässigt.

Någon som har en kromlist till en Merca 1960 års modell. Vänster bakskärm? Någon, snälla?

Alf Wesik