En vandring ut i natten med ett hotell mindre på fickan

När kommunfullmäktige i Vimmerby samlas kommande måndag, så är det sista sessionen innan sommaruppehållet. När våra alldeles egna Vimmerby 49:ers, alltså de 49 ledamöterna av olika partitillhörighet, knallar ut i den kvalmiga sommarnatten, efter ha fattat riktiga beslut, så är det med ett hotell mindre på fickan.

Ledaren2005-06-17 06:44
Detta är en ledare.

När de sätter sig på plats i plenisalen är det som hotellägare, och när de går ut igen, är det som icke hotellägare.
Och det är bra. Ännu ett riktigt bra beslut fattat. I den långa raden.
Visserligen är det så att en stad av Vimmerbys karaktär och storlek behöver ett skapligt stadshotell. Och det har vi "alltid" haft, ibland mycket tack vare den kommunala ägarbilden. För vi ska alla veta att det ibland har varit verkligt tufft att få Statt att gå runt. Krögarna har varit många, liksom kriserna.
Klagomålen på såväl hotellstandard, som restaurangens öppettider och -kvalitet, har varierat, för att uttrycka saken behagligt.

Välskött anläggning
På förra seklets 70- och 80-tal var kommunen en förutsättning för fortsatt hotelldrift. Pengar fick skjutas till varenda år, visserligen efter mycken vånda och hårda diskussioner, men ändå. Turister, men framför allt näringslivet, hade i alla fall en skaplig restaurang att representera på och förlägga sina kunder i.
Sedan dess har såväl Vimmerby Stadshotell, som övrig restaurangnäring i Vimmerby höjt sin standard betydligt och utbudet har ökat kraftigt. Vi tror alla att den positiva utvecklingen i vår region ska fortsätta. Alltså har Vimmerby kommun bakomvarande ande minskat i betydelse, för hotellet, för näringslivet och för alla dess kunder.
Idag är Vimmerby Statt en välskött anläggning och det finns finfina alternativ runt om i stan och i kransorterna runt omkring. För konkurrensens skull och för kommunen, läs invånarnas, skull är beslutet att avyttra anläggningen och fastigheten riktigt.
Exakt så ska det vara
Hur bra hotellet än är idag, så krävs det kontinuerlig upprustning för att den uppåtgående trenden ska fortsätta. Fastigheten står inför stora investeringsbehov men kommunen och skattebetalarna har inte längre med saken att skaffa. Tidigare arrendatorn, kommande ägaren, kan själv räkna på insatt kapital, förväntad vinst och så vidare. Han kan välja, utan att fråga någon endaste person i Vimmerby, att bara sköta underhållet på en miniminivå, eller han kan satsa stora pengar i hopp om att få tillbaka ännu större pengar.
Kommunen behöver inte ta några risker, kommunen behöver inte göra någon affärsmässig kalkyl och kommunens politiker slipper ta beslut om tiotals miljoner till hotellet, samtidigt som behoven inom vård, skola, omsorg stegras. Och hotellägarens handlingsfrihet ökar.
Det är så det ska vara. Exakt på det viset.
Bättre dragkraft
Det finns ett parallellfall i Gamla Varmbadhuset. När Vimmerby Energi använde fastigheten till sin verksamhet var det fullt naturligt att kommunen stod som ägare. Inget att snacka om. Men sedan något år tillbaka är Vimmerby Energis intresse för Varmbadhuset minimalt.
Bolaget meddelade sina planer på att sälja fastigheten och hade även en intresserad köpare. Men kommunen ville själv ha kontrollen på området och avvisade försäljningsplanerna.
Det är mycket bra att försäljningar av olika tomter och fastigheter inte sker förhastat, men det får inte heller vara så att privata initiativ och idéer stoppas.
Kommunen ska istället välkomna idéer och stora satsningar. För att få en bra kommers, för att få en bra handel och en ännu bättre turism, måste säsongen förlängas och dragkraften förstärkas.
Mindre snävt ägarskap
Se bara vad som är på väg att hända i gamla slakterikvarteren. Håkan Carlsson på Materialmännen betraktades säkert med viss skepsis från mer än ett håll när han tog över de gamla Farmek-lokalerna och så sakteligen började den otroliga förvandlingen. Bron över järnvägen var också heltokig, i mångas ögon - men nu ter den sig allt smartare för varje dag som går.
Vi håller på att få ett parallellt köpcentrum i staden som förmodligen kommer att locka fler till vår region, till nytta dels för Carlsson själv och alla de butiker som kommer att finnas på området, dels för centrumhandeln. För att förlänga och utveckla turismen behövs andra publikdragare, med investeringskrav långt överskridande det politiskt gångbara för kommunens politiker. Kanske 50 miljoner, kanske 100 miljoner, kanske mer.
Det krävs privata initiativ och det krävs att kommunen ser mindre snävt på sitt egna ägarskap i tomter, fastigheter, anläggningar.
Och hotell. Skönt för de 49 att knalla ut där i sommarnatten med ett bekymmer mindre i ena fickan, och med en ny brännande het sedelbunt i den andra.

Alf Wesik
Läs mer om