E.On har kapitalt misslyckats övertyga bygden om vindkraftens fördelar, liksom kommunen

Miljöpartisten Pontus Wessman var den person som lyfte det kanske viktigaste argumentet på Hycklinge Vindmöte 2, i Höganlids bygdegård på måndagskvällen. Han deklarerade med övertygande stämma att han själv är boende i grannskapet och "i grunden enormt positiv till vindkraft", men att "det är en gåta hur E.On så totalt misslyckats att övertyga bygden" om det positiva med Gröningeparken. Ja, sannerligen. Det sammanfattar hela frågan på något sätt. Wessman har rätt.

Ledaren2013-03-21 07:54
Detta är en ledare.

Men vänta nu, han sitter ju i kommunstyrelsen, han är en ledande politiker i Kinda kommun och han är "i grunden enormt positiv", men har varit med om att ta ett enigt beslut i kommunen, att förespråka inte 32 verk, utan 15, och inte med maximalt 225 meters höjd, utan 150.
Hur går detta ihop, är han enormt positiv eller bara delvis positiv? Är han för, eller emot, eller både och på samma gång? Är den styrande alliansen i Kinda för eller emot, eller inget?
Det mumlades en hel del i raderna på informationsmötet i Hycklinge. Av kommentarerna att döma, av applåderna att döma, av magkänslan att döma - var en mycket stor andel mötesdeltagare extremt stora motståndare till allt vad vindkraft heter, i grannskapet. Jag är gränsande till tvärsäker på detta faktum.
Det mumlande jag hörde tydligast var annars frågan om var i hela friden kommunen befann sig. "Varför finns ingen representant från Kinda kommun på plats?"
Eller kanske var det bara något jag tänkte själv, jag minns inte exakt. Jag blev nämligen varse om att de visst var på plats i bygdegården, kommunpolitikerna såväl som miljöchefen Yngve Blomberg. Men de syntes tyvärr inte, de hördes inte.

Låst argumentation
Wessman har vi dock berättat om, han lyckades klargöra sin åsikt, som ja-nej-kanske-eller inte-eller vänta nu, i samma mening. Andra i absoluta ledningen satt på plats på första raden. Men den viktigaste insatsen verkade bestå av att intensivt lyssna.
Förmodligen kommer åsikterna nu att flöda, men var så jättegoda - jag bereder plats för såväl repliker som åsiktsdeklarationer. Helst enskilda åsikter. Men om ni inte törs, så bunta som vanligt ihop er i grupper och kompromissa. Hela denna sida står till ert förfogande. Välkomna.
Jag ställer mig bara frågan, varför skedde inte detta på plats, när det var informationsmöte och de allra mest berörda fanns i samma lokal, nämligen Horn- och Hycklingeborna?
Jo, det nya kommunalrådet Pia Tingvall reste sig faktiskt och talade, på direkt uppmaning av såväl åhörare som moderator, regionchefen Björn Persson, E.On. Tingvall lyckades väldigt väl med att klargöra sin och kommunens uppfattning i ärendet, hon sade nämligen inget av värde. Hon svamlade mer än lovligt och lyckades inte få fram en enda faktauppgift.
Jag satt spänd med såväl block som penna i högsta hugg, men tyvärr, det nya kommunalrådet fick en offentlig mardrömsstart. Det låste sig helt i argumentationen och den 120 personer stora åhörarmassan, potentiella väljare, tittade på varandra med frågande blickar. Och inget blev skrivet i blocket. Jo, ett frågetecken.

Ett 15-tal experter
Jag talade i pausen med statens vindkraftssamordnare för Sydostområdet, Agne Hansson, centerpartisten från Lofta. Han har ansvaret för samordningen i Södermanlands-, Kalmar-, Gotlands, Blekinge- och Östergötlands län. Han uppgav att han, trots att han ofta står mitt uppe i samordnandet, aldrig någonsin upplevt ett sådant motstånd. Hans utgångspunkt är att skapa förutsättningar för storskalig produktion av vindkraft, han ska ses som gratis stödperson till projektörer om de anser att de behöver hjälp.
Eftersom han uttryckte sig klart och tydligt i alla frågor, känns det som om E.On borde tillkalla hans person vid flera tillfällen.
Men åter till Pontus Wessmans första frågeställning. För den är faktiskt relevant. Hur har E.On så kapitalt misslyckats med att övertyga bygden om det positiva med vindkraft?
Jag kan inte låta bli att fundera på upplägget på informationsmötet i Hycklinge. På ena sidan i det närmaste en enig bygd, på andra sidan 15 experter som på ett eller annat sätt är kopplade till vindkraftsprojektet i Gröningen. I potten x antal hundra miljoner kronor.

Ekonomisk belastning
Eftersom många har uppfattningen att vindkraft är en enda lång försiktig smekning av vår miljö så innebär det att E.On:s utsände i Hycklinge framstår som goda féer, medan Horn- och Hycklingeborna, om vi nu så respektlöst klumpar ihop dem, framstår som miljöbusar som hatar såväl isbjörnar som regnskogar.
Det är naturligtvis fullständigt fel. Klimat, natur, djurliv och miljö har sedan generationer varit självklara delar av livet i Horn och Hycklinge. Så självklara att få tänker på dem i vardagen. Förrän något som detta händer.
E.On förklarade hur företaget resonerat när de "gått kommunen till mötes" vad gäller antal verk, men ändå inte. "Jo, gränsen för lönsamhet går vid 200 meter".
Det innebär med andra ord att E.On:s miljöengagemang startar vid 200 meters höjd och sträcker sig uppåt. Det innebär, som så många vindkraftsägare smärtsamt upplever, att de flesta andra verk i Sverige, som inte når upp till lönsamhetsgränsen 200 meter, är en ekonomisk belastning.
Det är inget fel att ha lönsamhet som grundpelare, absolut inte, men det är fel att endast räkna in egna faktorer, när lönsamhetskalkylen ska summeras.

Representerar
Pontus Wessman frågar sig varför E.On misslyckats så kapitalt. Jag tycker att han istället borde fråga sig själv; "varför har vi inom kommunen misslyckats så kapitalt, att hamna på samma linje som ortsborna?". Partiernas ledande politiker är skyldiga att läsa av åsikterna och representera dem.
Alternativet är att gå emot ortsbornas åsikter. Men då underbyggt med argument och fakta som stöd för den avvikande åsikten. I fallet Gröninge finns inga sådana fakta. Därmed är det en gåta att E.On inte lyckats övertyga ortsborna, men en ännu större gåta att Wessman och hans politikerkollegor misslyckats.
Om detta är på det sättet kommunens politiker tillvaratar en hel bygds intressen, så känns det som om andra orter och regioner inom kommunens gränser, klarar sig bättre utan kommunal inblandning i framtiden.
De visste sedan länge, politikerna och tjänstemännen, hur reaktionerna skulle komma att bli i Höganlid i måndags kväll. Ändå hade kommunledningen inte förberett någon som helst information. Inget klarläggande, inga nya fakta, inget ställningstagande. Inte ett dyft.
Det är inte bara en gåta, Pontus Wessman och Pia Tingvall, det är ynkligt.

Alf Wesik