Ett enormt ansvar sig tilldelade

Om ett par dagar går tidsfristen för eventuellt överklagande angående gymnasiebyggnationen i Vimmerby ut. Ärendet gör att många tankar väcks; Det finns ett antal personer i Vimmerby kommun som mer än några andra har framtiden i sina händer. Ett antal människor som fått sig ett enormt ansvar sig tilldelade. De har en stor del av avgörandet i sina egna händer - avgörandet om hur framtiden i Vimmerby ska bli.

Ledaren2008-05-31 04:05
Detta är en ledare.

Det är ledamöterna i Teknik- och servicenämnden i Vimmerby. Bo Svensson är ordförande och övriga är Rein Soowik/Birger Andersson, Sten Karlsson, Bertil Sjöholm, Anders Sundberg, Kenneth Björklund, Mary Andersson och Solveig Eriksson.
I måndags, vid ett extrainkallat möte, blev ledamöterna presenterade siffror och kostnader för den nya gymnasiebyggnationen i Vimmerby. Förvånansvärt nog inte skriftligen. Slutnotan lär hamna nära 110,5 miljoner kronor totalt. Och detta innebär att budgeten och förutsättningarna för att säga ja till beslutet klaras. I denna summa utlovades att allt inkluderas, och då menas verkligen allt.
Samtliga närvarande ledamöter, utom centerpartisten Sten Karlsson, accepterade tillvägagångssättet och ärendet går nu vidare med en överklagandetid på tio dagar innan slutgiltigt fastställande. Sten Karlsson reserverade sig och ville återremittera ärendet till kommunfullmäktige för att få tilläggsanslag med 15 miljoner kronor. Hans bedömning är att 110,5 miljoner kronor inte kommer att räcka. Det kan behövas 15 miljoner kronor eller mer i tilläggsanslag.
Om man inte vid kommande möte kan bevisa, eller hålla mycket troligt, att kostnadsramen 110,5 miljoner kronor räcker och ändå ta beslut med förlitande på senare tilläggsanslag från kommunen torde detta vara straffbar handläggning av ärendet. Det är ju i så fall fråga om ohederlighet i dess allvarligaste form beroende på beloppets storlek, eftersom beslut i denna riktning var avhängigt dem absoluta kostnadsramen. Det har klart deklarerats från ansvariga.

Tjänstefel
Om det är så att samtliga ledamöter som sade ja till förslaget, verkligen tror att det inte tillkommer några extra kostnader, så har de rent formellt tagit ett riktigt beslut. Men om de har tvivel på att den totala budgetramen på 110,5 miljoner kronor inte kan hållas, utan är beroende av tilläggsanslag från kommunen - så handlar det om ett grovt fel. Ett tjänstefel mot demokratin och det förtroendeuppdrag man fått.
Inom den fastställda ramen på 110,5 miljoner kronor ska alla, säger alla, kostnader för exempelvis byggnation, utrustning, extra hyreskostnader, flyttkostnader till och från nuvarande gymnasiebyggnad, byggnadsindex med mera, med mera, innerymmas.

Ytterligare frågor
Eftersom investeringen är den i särklass största i Vimmerbys historia är det många som blir drabbade om beslut tas som överstiger budgetramen. Drabbade inte bara i dag utan för oerhört lång tid fram över.
Det är därför vår absoluta förhoppning att ledamöterna innan kontraktsskrivandet verkligen får samtligt underlag i skriftlig form för analys och bedömning. Ytterligare frågor att ställa sig;
Är det verkligen värt dubbla beloppet gentemot Hultsfreds gymnasium?
Att ta bort dagsljusfönster i lärosalar, byta ut fungerande fysik- och kemisalar, jfr Blackeberg och Hultsfred, mot helt nya och så vidare, är det verkligen rätt?
Hur kommer det framtida elevantalet att utveckla sig?
Vilka konkurrerande skolor och utbildningsformer har vi att förvänta oss inom den närmaste 20-30 årsperioden?
Finns det någon plan B, någon räddningsplan, om det skulle visa sig att Vimmerby gymnasium inte klarar den allt tuffare konkurrensen i kampen om elever - och bra lärare - och bra utbildningar?
Har vi råd med andra nödvändiga framtida investeringar i Vimmerby, när vi nu tar beslut om denna gigantiska satsning? På skolans område, på vårdens område, på omsorgens område?
Anser ledamöterna att Vimmerby kommun har råd med kraftigt utökad skuldsättning, ökade driftskostnader och större räntebörda för utökade lokaler trots att man minskar elevantalet från 700 till 600 elever - ja, då behöver man inte besväras av tvivel.

Som i Hultsfred
Man borde ha gjort som i Hultsfred och i Blackeberg, renovera existerande lokaler utan kostsamma ombyggnationer och endast byggt till en matsal i centrum av de tre byggnaderna. I Hultsfred kostar renoveringen av 7 500 kvm 50 miljoner kronor inklusive ombyggnad från platt tak till sadeltak. Man hade från början 700 elevplatser och har efter renoveringen 700 elevplatser.
I Vimmerby har man 7 500 kvm och efter renovering samt tillbyggnad av 2 700 kvm har man plats för 600 elever. Allt till en merkostnad på 60 miljoner kronor - jämfört med Hultsfred. Många fruktar att den verkliga notan hamnar ännu högre.

Hänsyn till eleverna
I slutet av nästa vecka upphör sekretessen, enligt uppgift till vår tidning, och det blir säkert många som kommer att analysera sifferunderlaget för beslutet utifrån sina erfarenheter. I mitten av kommande vecka går tiden för eventuella överklaganden ut.
Vimmerby Tidning har övervägt en sådan överklagan och tagit möjligheten under seriöst övervägande. Vårt beslut är att avstå - inte av hänsyn till de ovan nämnda ledamöterna, eller andra politiska företrädare i Vimmerby. Inte heller av hänsyn till alla skattebetalare som under många, många år får bära det beslut som nu fattats.
Utan av hänsyn till den orimliga situation lärare, personal, elever och föräldrar skulle hamna i. Vår åsikt står dock fast, byggandet är felaktigt, det är undermåligt underbyggt och planlagt, och satsningen är alldeles för våldsam.

Alf Wesik