Ett klockrent dubbelfel av kommunens näringslivschef

Att Mikael Ahlerup, vd för det kommunala bolaget Astrid Lindgrens Värld, kritiserar Svenskt Näringslivs rapport om illojal konkurrens när kommuner runt om i Sverige tassar in på det privata näringslivets domäner och småbusar, är helt naturligt. I rapporten kritiseras bland annat ALV. Han är som sagt chef för Astrid Lindgrens Värld, och dessutom en duktig chef.

Ledaren2005-02-08 07:54
Detta är en ledare.

Ahlerup och hans kollegor på ALV sprutar fram idéer och sköter parkanläggningen med den äran. Ett bra sätt att stämma av hur en anläggning skötes är att fråga besökare om de skulle kunna tänka sig att återvända. De vänner och bekanta, från olika delar av landet, som jag förhört i ärendet är samstämmiga; de kommer tillbaka. Alla gånger.
Därför är det också naturligt att Mikael Ahlerup reagerar på Svenskt Näringslivs uppgifter.
Men när Vimmerby kommuns näringslivschef Ann Karlsson gör detsamma, är det besynnerligt. Hon som ska främja ett expansivt och diversifierat näringsliv i kommunen, ägnar tid och kraft åt att motarbeta det. Ett märkligt beteende av den person i kommunen, som kanske främst av alla, ska jobba för just småföretagen. Mikael Ahlerups agerande är förståeligt, även om han har fel i sak. Ann Karlssons agerande är oförståeligt - och hon har dessutom fel i sak. Klockrent dubbelfel, alltså.

Inte en aning, faktiskt
Ahlerup och Karlsson reagerar på vissa siffror i näringslivsrapporten och menar att de är felaktiga. ALV-chefen säger bland annat att de paketerbjudanden som gästerna har att välja mellan inte alls är så förmånliga, som beskrives. Visserligen tjänar en barnfamilj 225 kronor i paketet, men det anser de båda vara försumbart.
Alla boendeanläggningar har möjligheter att utnyttja rabatter som ALV ställer upp med, försvarar de sig i kör. Visserligen inte lika mycket i rabatt, som parkanläggningen själv, men i alla fall. Genom att över huvudtaget föra in argumentationen på kronor och ören visar de bara en sak; de båda förstår inte alls vad det hela handlar om. När det gäller Ahlerup så försöker han säkert lindra kritiken mot parkanläggningen genom att föra över fokus på en helt annan fråga. När det gäller Karlsson så..., nej, jag har inte en aning.
Håll tassarna borta
Svenskt Näringsliv reagerar helt enkelt på att osund offentlig konkurrens strider mot kommunallagen 2 kap 2 paragrafen, genom att invånarna inte behandlas på ett likvärdigt sätt. Det kommunala dotterbolaget ALV har helt andra möjligheter att konkurrera än exempelvis Nossenbadets camping. Jag har inte undersökt saken närmare, men om vi bara tar ett exempel så tror jag Nossenbadets Camping skulle ha stora svårigheter att få ekonomi i en flera hektar stor asfaltsplan, som numer ramar in Astrid-parken. Jag har inte heller undersökt hur den upphandlingen skett och hur den finansierats.
Ann Karlsson och hennes medhjälpare på Vision Vimmerby borde istället för att försvara kommunens osunda konkurrens, hjälpa fler privata aktörer igång, inom den blomstrande turistnäringen i Vimmerby kommun. Tyvärr sätter Astrid Lindgrens Värld krokben för alla försök att etablera sig, bredvid den stora jätteparken. Redan idag klagar ägare av stugbyar och campingar i såväl Kinda kommun, som i Hultsfred, att Emil- och Pippituristerna inte kommer längre. Ganska snart kommer samma förhållande att gälla i Vimmerby, endast ALV-campingen göre sig besvär.
Kommunen och dess dotterbolag ska helt enkelt hålla tassarna ifrån godispåsen. Det strider mot såväl lagen, som mot sunt förnuft, att konkurrera inom exempelvis restaurang-, café-, souvenir-, boende-, videouthyrning-, fordonstvätt-, konferens och hotellnäringen. Det faller utanför den kommunala kompetensen.
Skamligt motarbetande
För åtta år sedan tillsatte regeringen ett partsammansatt råd, i ett försök att dämpa missförhållanden av ovan nämnd karaktär. Nästan 300 ärenden har behandlats och i många fall har rådets uttalande lett till en förändring från myndighetens sida.
Det är ytterst ovanligt att myndigheterna placerar sig i stående färdigställning och skjuter en salva i försvar för det offentliga, gentemot privata initiativ. Utom i Vimmerby då, där näringslivschefen av alla personer, tar klar ställning för det skattefinansierade, gentemot det privata. Under de senaste generationerna har levnadsstandarden höjts succesivt i Sverige. Detta har bland annat inneburit ett gediget arbete för att höja standarden i landet, få offentlig service ut till alla delar av landet, som sjukvård, polis, post, tingsväsende, bank och äldrevård överallt, oavsett adress. Oavsett hur små samhällena är. Det har satsats på än det ena, än det andra.
Nu tävlar istället de offentliga myndigheterna om att rasera den ena servicen efter den andra. Jag tänker på indragen sjukvård, på nedläggning av försäkringskassor, färre poliser, indragna brandkårer, nedläggning av sjukvårdsjourer, skrotning av ålderdomshem, borttagande av bibliotek, postnedläggningar och så vidare, och så vidare. Att detta sker samtidigt som kommunen ägnar sig åt att försöka motarbeta de få privata initiativ som finns är skamligt. Dubbelfel, helt enkelt.

Alf Wesik
Läs mer om