Ett litet ödmjukt förslag bara, till nya superbidragsgruppen

Det sägs att idrott och politik inte hör samman. Struntprat, säger jag. Allt är politik. Till och med turism är politik. Vad grundar jag då detta på? Jo, när nomineringarna till Stora Turismpriset för 2012 presenterades för en dryg vecka sedan radades en massa kandidater upp, femton till antalet. Inget fel på campingplatser, akvarellmuséer, musikfestivaler eller herrgårdar runt om i landet - men Vimmerby fanns inte med. Astrid Lindgrens Värld fanns inte med. Av detta kan vi dra slutsatsen att även turism är politik. Jag menar, Almedalsveckan fanns med som en kandidat av de totalt 15 nominerade.

Ledaren2012-10-04 06:58
Detta är en ledare.

Det är egentligen oväsentligt vilka de som står bakom Stora Turismpriset, nämligen Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, beslutar att utse till kandidater. ALV är nämligen ändå den mest klart lysande stjärnan på svenska turismhimlen.
Ordföranden för stiftelsen heter Cecilia Schedin Seidegård. Hon är utöver detta landshövding.
På Gotland.
Å andra sidan fick Tillväxtverket förmodligen kalla fötter eftersom ALV i samma veva ungefär, tilldelades 9,5 miljoner kronor som regionalt investeringsstöd.

Samma begrepp
Men Tillväxtverket gör annat än delar ut turismpris och regionala stöd, det festar också. Skabrösa personalfester på Grand Hotel där det bjudes på femrätters avsmakningsmeny, samt momsfiffel till avecen.
Generaldirektören Christina Lugnet har tvingats avgå och många kräver total nedläggning av verket.
Av denna anledning gäller det för bland annat Vimmerby kommun att smida medan järnet är varmt. Förutom regionalpolitiska stöd till såväl ALV som Åbro Bryggeri, har nämligen Vimmerby kommun av samma verk beviljats medel - läs tio miljoner - som ska användas för att öka destinationens konkurrenskraft på den internationella marknaden.
Syftet är helrätt, även om det sker med skattekosing. Kvaliteten hos besöksnäringen ska öka. Säsongen ska förlängas och tillgängligheten på destinationen förbättras.
Kommunen ska svara med samma medel - läs tio miljoner - och bland utpekade förslag till verksamheter nämns boende, mat, transport, handel, upplevelser, kreativitet och kommunal verksamhet.
Med andra ord allt. Hela livet, ungefär. Det enda område som inte nämns är politik.
Men eftersom vi nyss kommit fram till att även turism är politik, så får vi väl inbegripa politiken under just det begreppet. Turism alltså.

Framkörningsavgift
I så fall har vi ett ödmjukt förslag till den superbidragsgrupp i Vimmerby, som utsetts för att fördela pengarna; skaffa fram några personer som är villiga att köra taxi i Vimmerby på icke arbetstid. Ge dem en del av de totalt 20 miljoner som finns på kontot.
Jodå, det funkar. Bland alla kriterier finns ju såväl orden "förbättrad tillgänglighet på destinationen", som "transport" med, fladdra tillbaka med blicken några stycken i denna text och kolla själva.
Och förresten, vem skulle inte passa bättre att köra taxi i Vimmerby än Taxi i Vimmerby?
De har ju såväl organisation, som bilar, chaufförer och erforderliga bokstäver i korten. Vad praktiskt.
Det skulle vara ett lyft för besöksnäringen i Vimmerby, att besökare ska kunna ha möjlighet att förflytta sig även utanför arbetstid.
Superbidragsgruppen, som kompletterar kommunens tidigare koncernledningsgrupp och kommunens centrala finansgrupp, består av tre högtstående kommunala tjänstmän, representanter för Astrid Lindgrens Näs, Astrid Lindgrens Värld, samt de privata företagen Åbro Bryggeri och Vimmerby Stadshotell. Ny projektledare är Patrik Engqvist.
Den agerar således, precis som de andra superkonstellationerna, bredvid eller rättare sagt snett över, den vanliga demokratiska organisationen i Vimmerby kommun.
Det finns saker som talar för att demokratins revansch kan bli en valfråga 2014.
När vi ändå talar om turism och politik så vill jag avsluta med en av de viktigare tillgångarna för Vimmerby som destinationsort. Nämligen kommunens parkfolk, de som sköter blommor, rabatter och grön utsmyckning runt om i staŽn.
De gör ett fantastiskt jobb med sin kunskap och sina gröna fingrar och jag får ofta höra från besökande och inhemskingar att det är så enastående vackert med alla blomster och arangemang.
Jag håller verkligen med. Mycket, mycket väl använda blomster- och trädkronor.

Alf Wesik