Ett nytt år

Ett år är slut. Ett år fyllt med stora och små händelser. En del har skett långt, långt borta, men ändå berört oss. En del är mycket vardagsnära. I världen har kriget i Irak dominerat tidningssidorna. Tusentals människor har dödats trots att den amerikanske presidenten Georg Bush förklarade kriget slut redan i maj månad. Många trodde nog att motståndet mot införande av demokrati i Irak skulle avta när Saddam Hussein greps. Men så har hittills inte skett. Dagligen får vi rapporter om ny mord och attacker.

Ledaren2003-12-31 14:23
Detta är en ledare.

I Sverige har år 2003 präglats av skandaler. Vi godtrogna svenskar har lärt oss att korruption och maktmissbruk inte bara sker utomlands. Chefer i stora bolag, såväl privata som statliga, har skott sig. Medelsvensson får betala.
I Småland och vår närhet kan vi än en gång konstatera att vi människor håller på att förändra klimatet. Mitt i sommaren översvämmades stora delar av Emådalen och Stångådalen efter häftiga regn. Nu, när det ska vara snö och kallt, har det hittills varit grått och trist.
Men vi har också under det gångna året fått lära oss att bättre hushålla med de gemensamma resurserna. Hälso- och Sjukvården i Kalmar län kostar för mycket. Över 500 inom sjukvården väntas få sparken under 2004.
Omsorgen om de gamla i Hultsfred kostar för mycket. Över 100 personer har fått sparken. Samma upptäckt har gjorts i Vimmerby och nu diskuteras vad man ska göra för att klara ekonomin i kommunen.
Men det sker också positiva saker. Näringslivet blomstrar och Arla-etableringen i Vimmerby har dragit med sig en mängd annan sysselsättning.
Ljunghälls satsning på att utveckla sin verksamhet kan innebära att företaget behöver expandera. Swedspan storsatsar och upplevelseindustrins er ingen begräsning. Hur långt fram i tiden är det till att man med charterplan kan ta sig till våra trakter från Sydeuropa?
Ett bakslag i höstas var den kompakta svenska avvisningen av en ny valuta och fullt medlemskap i den europeiska gemenskapen. Visst har kronan stärkts sedan dess, men det behövs bara en baisses för att den ska komma i svajning.
Nu står ett nytt år för dörren. Många har förväntningar på det nya året. Andra ser med bävan fram mot det. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Allt beror på förutsättningarna.
Låt oss hålla oss till de positiva saker som kommer att hända. Vem kan låta bli att ryckas med åt alla svenska kvinnliga framgångar inom olika idrottsgrenar. I friidrott, fotboll, handboll, curling tennis, skidor, ja i det mesta där svenska flickor finns med kammas det hem medaljer och ära.
Under 2004 blir det Olympiska spel i Aten. Mycket talar för att det är de svenska flickorna som kommer att trollbinda oss framför TV-apparaterna.
Kanske får vi ordning på den svenska ekonomin så att de fagra vallöften de olika partierna gav i fjol om mer pengar till skola, vård och omsorg kan realiseras. Idag finns inte dessa pengar.
Låt oss också hoppas att Kreditgarantiföreningen i Nordöstra Småland kommer igång med sin verksamhet. Föreningen kommer att bli ett bra stöd till näringslivets utveckling.
Som nyhetsbevakare i det här området kan man hoppas att de glada och positiva nyheterna ska dominera 2004. Även lokalt.
Går det bra för näringslivet på orten genererar det jobb som ger lyckliga familjer. Dessa betalar skatt som i sin tur kan användas till skola, omsorg och all annan service vi har rätt att kräva av politikerna.
Går det bra för näringslivet går det också bra för tidningen och vi får muskler att under 2004 göra en ännu bättre tidning.
GOTT NYTT ÅR

Rolf Johnzon