Ett politiskt kaos som leder till beslut mot bättre vetande

Vi har ett demokratiskt system i Sverige som är värt att slåss för. Ett system som genom årens lopp har medfört en enastående utveckling för landet. Det gäller såväl humanistiskt som politiskt och ekonomiskt.

Foto:

Ledaren2016-02-06 08:16
Detta är en ledare.


Med vissa tidsmässigt kortare perioder har det varit en vänster-högermässig balansgång där existensen bygger på ett givande.

Och ett tagande. Systemet är fiffigt uttänkt på så sätt att grunden har är vänster eller höger, rött eller blått.

Hela konkarongen havererar när det kommer nya aktörer, färger och grundideologier - som stör ordningen.

Jag säger absolut inte att det är fel att ha åsikter som inte grundar sig i den traditionella vänster-högerskalan, utan på andra viktiga åsikter.

Jag säger inte heller att det är fel att vara så kallat enfrågeparti, eller missnöjeskämpe - om man nu har en väldigt bestämd uppfattning i en enskild fråga. Om man tycker att de andra gamla traditionella partierna inte klarar av att föra fram just den frågan tillräckligt intensivt.

Alla tycker olika
Nej, det säger jag inte.

Problemet är bara att de här enfrågepartierna har en tendens att lära sig flyga allt högre och allt längre. De lyfter och flaxar med vingarna och flyger.

Och får så många sympatisörer att de helt enkelt tvingas ta ställning inte bara i den egna frågan, utan i allsköns frågor.

Och då blir det verkligen mäckigt. En blandning av enpartifrågor där alla tycker samma, samt en blandning av alla andra frågor, där alla tycker olika. Fast under samma partibeteckning.

Följden blir att somliga anhängare känner sig missförstådda. De vet varken ut eller in.

Följden blir att de gamla mallarna inom svensk politik naggas i kanterna. Det blir ett enda hopkok av åsikter, ideologier och trams.

En mardröm, helt enkelt.

Kaos i praktiken
Det finns bara en sak som är värre. Och det är när det bildas samarbetsformationer som bygger på antal mandat i fullmäktige - snarare än vad de enskilda ledamöterna har för åsikter i fullmäktige.

Som exempelvis i Vimmerby kommunfullmäktige.

Där största partiet på ena sidan styr, men inte största partier på andra sidan. Där forna fiender nu smeker varandra kärleksfullt på kinden.

Det funkar visserligen. De vinner omröstning efter omröstning.

Men bara i teorin. I praktiken blir det kaos.

Förnuft till fånga
I Vimmerby har de "ideologiska dödsfienderna" moderaterna och socialdemokraterna gått samma i en bräcklig allians. Det leder till ett lila kaos.

Ta skolorna som exempel. Jag vet att moderaternas officiella uppfattning om skolnedläggningar är just officiell, inget annat.

Jag vägrar däremot tro att det är enskilda moderaters uppfattning att skolsystemet på landsbygden ska monteras ner till förmån för en kollektiv centralisering.

Jag är övertygad om att de flesta moderater vill bevara möjligheten för även glesbygden att leva och frodas.

Jag är övertygad om att allra högsta partiledningen vill det. Egentligen.

Det är åt helsicke, helt enkelt. Hela detta system. Jag tycker att partiledarna i våra största kommunala partier ska ta sitt förnuft till fånga.

De ska lämna maktbegäret i farstun och istället tänka på kommunens bästa, på småorternas bästa, på invånarnas bästa.

I allmänhet. Och på deras egna partiers bästa i synnerhet.
Det finns helt enkelt inte på kartan att nuvarande politiska kohandel kan fortsätta ostraffat.

Dubbelt så höga
Och så detta med Näs. Jag vet att Näs, är ett skyddat ord. Det är politiskt väldigt inkorrekt att uttala tvivel om Näs. Det är förbjudet att ens viska om saken.

Men det håller inte längre. Jag har personligen uppmärksammat problemet med Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs, KALN vid massor av tillfällen. Och nu senast var det Anders Fransson, Brantestad, som i en skrivelse i denna tidning pekade på kostnader som inte kan försvaras - samtidigt som skolan, kosten och äldreomsorgen drabbas av kommunens ekonomiskt bråddjupa problem.

Det håller inte längre. Näs kan helt enkelt inte vara fredad zon längre. Det är verkligen svagt ledarskap att inte vidta åtgärder.

Kostnaderna för verksamheten verkar genomgående vara dubbelt så höga som intäkterna. Och det är särskilt allvarligt eftersom det rör sig om miljonbelopp såväl in genom glasentrén, som ut.

Dags att agera
Anders Fransson konstaterar i ett retoriskt påstående att det "kanske vore okej, om satsningar på trädgårdar och nytt café sker med egna vinstmedel".

Tyvärr Fransson, det är inte okej ens då. Kommunen får enligt kommunallagen inte driva verksamheter som konkurrerar med andra liknande privata inrättningar. Vare sig de går med förlust, eller vinst.

Dags för ledande S-politiker att agera kraftfullt. Dags för moderaterna att åter bli sina egna jag.

Alf Wesik